Netrukus po to, kai buvo paskelbtos sankcijos, Rusijos skaitytojai pradėjo skųstis, kad mokėjimai per „Stripe“ Latvijoje įsikūrusiai platformai nevykdomi po to, kai mokėjimų įmonė buvo priversta nutraukti savo paslaugų teikimą šalyje.

„Mes negalėjome numatyti, kad Vakarų vyriausybių paskelbtos sankcijos pirmiausia kirs mūsų sutelktiniam finansavimui ir jį sunaikins“, priversdamos pasitelkti kriptovaliutas ir pirmą kartą visiškai pasikliauti užsieniečių lėšomis, sakė vyriausiasis redaktorius Ivanas Kolpakovas.

V. Putinui faktiškai uždraudus nepriklausomus reportažus apie karą, Rusijos laisvajai spaudai nepertraukiamai nušviesti įvykius tapo taip pat svarbu, kaip ir išsiaiškinti, kaip skleisti informaciją apie savo šalį iš užsienio po to, kai nauji apribojimai išsklaidė šimtus vietos žurnalistų po visą pasaulį.

Beprecedentė priemonė privertė daugelį nepriklausomų žiniasklaidos priemonių užsidaryti, kitus šaltinius užblokavo vyriausybės cenzorius. „Novaja gazeta“, kurios vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas pernai laimėjo Nobelio taikos premiją, kovo mėnesį sustabdė leidybą po to, kai reguliavimo institucijos ją įspėjo dėl publikuojamo turinio, o radijo stoties „Ekho Moskvy“ FM dažnis buvo perduotas valstybiniam propagandos kanalui.

Kremlius taikosi ir į socialinę žiniasklaidą: jis užblokavo „Meta Platforms Inc.“ priklausantį „Facebook“ socialinį tinklą ir „Instagram“ dėl „ekstremistinės“ veiklos. Interneto cenzorius „Roskomnadzor“ įspėjo „Alphabet Inc.“ priklausančią bendrovę „Google“ dėl jos vykdomos „YouTube“ politikos ir skyrė jai baudas. „TikTok“ sustabdė tiesiogines transliacijas Rusijoje dėl taikomų apribojimų.

Spaudimo žiniasklaidai fone V. Putino populiarumas išaugo, nors nėra aišku, kaip tiksliai atliekamos viešosios nuomonės apklausos Rusijoje. Kovo mėnesio apklausa, kurią atliko nepriklausoma tyrimų agentūra „Levada Center“, parodė, kad 83 proc. apklaustųjų pritarė V. Putino, kaip prezidento, veiksmams, o palyginti su vasariu, šis rodiklis padidėjo 12 procentinių punktų ir yra didžiausias nuo 2017 metų.

Užblokuotas turinys