Konfliktas kaitina spaudimą buvusiai sovietinei respublikai, jai tik pradėjus mėginti spręsti kyšininkavimo bei kitas struktūrines problemas.

Moldova yra tam tikra prasme vis dar įstrigusi tarp dviejų pasaulių. Ji tikisi prisijungti prie Europos Sąjungos (ES), bet iki šiol vis dar susisaisčiusi su Maskva energetiniais saitais. Įtampa kyla ir prorusiškojoje separatistinėje Padnestrės teritorijoje, todėl nuogąstaujama, kad Moldova gali būti įtraukta į platesnio masto konfliktą.

Karas Ukrainoje gali paskatinti Moldovą ryžtingai nutraukti ryšį su praeitimi. Vyriausybė paspartino stojimo į ES procesą ir nuo vasario mėnesio turi techninių galimybių pereiti nuo rusiškos prie europietiškų elektros energijos ir dujų tinklų.

Vis dėlto tokiomis aplinkybėmis, kai metinė infliacija šalyje siekia 22 proc., kai ekonomikos augimas, 2021 metais per pokovidinį atsigavimą šoktelėjęs iki 14 proc., šiais metais, kaip prognozuojama, smuks iki 0,3 proc., o eksporto ir piniginių perlaidų procesas sutriko, konfliktas gali destabilizuoti 2,6 mln. gyventojų turinčią valstybę.

Anot TVF nuolatinio atstovo Rodgerso Chawanio, kyla rizika