Rusijos žaliavinės naftos ir jos produktų eksportas sumažėjo apytikriai 1 mln. barelių per dieną nuo 7,5 mln. barelių per dieną prieš ataką vasario pabaigoje, sekmadienį sakė „Vitol Group“ Azijos vadovas Mike’as Mulleris tinklalaidėje, kurią prodiusavo Dubajaus „Gulf Intelligence“. Pasak jo, po gegužės 15 d. eksportas gali dar labiau smukti.

Daugelis prekybos namų Europos Sąjungos reglamentus interpretuoja kaip draudžiančius turėti reikalų su Rusijos valstybinėmis energetikos kompanijomis.

„Mes beveik pasiekėme tą dieną, nuo kurios tarptautinė bankų sistema tiesiog nebegalės atlikti mokėjimų Rusijos subjektams, – sakė M. Mulleris. – ES sankcijos nuo gegužės 15 d. draudžia daugybę dalykų.“

Su „kitokia realybe“ susidurs net ir tos įmonės, kurios iki šiol pirko rusišką energiją vykdydamos sutartinius įsipareigojimus, pridūrė jis.

Ženevoje įsikūręs „Vitol“, 2021-aisiais kasdien parduodavęs 7,6 mln. barelių žalios ir rafinuotos naftos, praėjusį mėnesį pranešė, kad iki šių metų pabaigos ketina nutraukti prekybą rusiškos kilmės produktais.

Naftos kaina praėjusią savaitę šoktelėjo iki kelių savaičių rekordo – maždaug 110 dolerių už barelį, ES priartėjus prie formalaus Rusijos importo draudimo. Blokas ketina po šešių mėnesių sankcionuoti Rusijos žaliavinę naftą, o iki metų pabaigos – ir naftos produktus, kad nubaustų Kremlių už karą. Tačiau kai kurios narės, konkrečiai – Vengrija, bando užkirsti kelią draudimui.

Daugelis prekybininkų, vežėjų, draudikų ir bankų jau dabar vengia rusiškos energijos, bijodami pažeisti esamas finansines sankcijas arba siekdami išvengti žalos reputacijai.

Kai kurie smulkesni prekybininkai ir toliau bendraus su Rusija, pažymėjo M. Mulleris. Vis dėlto bandydami rasti vežėjus ir draudikus, norinčius turėti reikalų su Rusijos nafta, jie susidurs su vėlavimais ir įvairiomis kliūtimis.

„Šiai prekybai turės būti skirtas atskiras laivybos rinkos segmentas, – sakė M. Mulleris. – Galima tą segmentą pavadinti įvairiai, bet jis akivaizdžiai nebus konvencinis. Nafta bus prekiaujama su nuolaida, o laivais – su priemoka, nes tokiu verslu užsiimantis laivo savininkas greičiausiai pastebės, kad jo laivų niekas kitas nebenori nuomotis.“

Tik nedaug valstybių už JAV ir Europos ribų įvedė sankcijas Rusijai, o daugelis visai mielai perka kuo daugiau rusiškos naftos, mat ji parduodama su didelėmis nuolaidomis.

Bloomberg“ praėjusią savaitę pranešė, kad Indija, viena didžiausių pasaulyje žaliavinės naftos importuotojų, nuo invazijos pradžios padidino pirkimus iš Rusijos ir bando išsiderėti dar didesnių nuolaidų. Vokietija pakvietė Indijos ministrą pirmininką Narendrą Modi į Didžiojo septyneto lyderių susitikimą kitą mėnesį kaip ypatingą svečią. Šiuo žingsniu bus stengiamasi prieš Maskvą suburti platesnį tarptautinį aljansą.