Maisto produktų, kuriuos Britanija paprastai importuoja iš Europos Sąjungos, pavyzdžiui, šviežios kiaulienos, pomidorų ir uogienės infliacija buvo ryškesnė nei tokių produktų kaip tunas ir egzotiniai vaisiai, kurie yra įvežami iš kitų šalių, rodo Londono ekonomikos mokyklos Ekonominės veiklos tyrimo centro duomenys. Tyrimas apėmė dvejus metus iki 2021 metų pabaigos ir mėginta atsiriboti nuo pandemijos poveikio.

Gauti rodikliai pabrėžia ekonominius sunkumus, susijusius su Jungtinės Karalystės sprendimu pasitraukti iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos. Dėl to padaugėjo prekių reguliavimo bei pasienio patikrinimų ir atitinkamai pakilo transportavimo kainos. Didžiausias kainų šuolis fiksuotas po to, kai 2021 metų sausio mėnesį įsigaliojo prekybos susitarimas, reglamentuojantis Jungtinės Karalystės išstojimą iš ES.

„Papildomos kliūtys pasienyje, pavyzdžiui, patikrinimai, ilgesnis laukimas eilėse ir papildomas popierizmas brangiai kainuoja gamintojams, – trečiadienį išplatintame ataskaitoje teigė jos autoriai.