Ir štai staiga visi apie juos kalba – ir dėl jų nerimauja.

Tarptautinis valiutos fondas pranešė apie investuotojų susirūpinimą dėl prekybininkų galimybės gauti kreditą, pažymėdamas, kad reguliavimo institucijoms pats metas atidžiau patyrinėti žaliavų rinkas. Dalaso federalinis rezervų bankas rekomendavo šioms kompanijoms imtis veiksmų likvidumui didinti. Finansinio stabilumo valdyba atkreipė dėmesį, kad žaliavų rinkų įtampa – įskaitant didžiulius maržų reikalavimus, kurie pastarosiomis savaitėmis darė prekybininkams spaudimą – yra problema, kuriai derėtų skirti ypatingą dėmesį.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą šoktelėjusios kainos reiškė, kad ženkliai padidėjo finansavimo reikalavimai kompanijoms, visame pasaulyje prekiaujančiomis nafta, metalais ir grūdais. Prekiautojai naudojasi bankais savo siuntoms finansuoti ir išvestinių apsidraudimo pozicijų sandoriams sudaryti. Šiuo metu didėja susirūpinimas, kad tolesni žaliavų rinkų sukrėtimai gali neigiamai atsiliepti platesnei finansų sistemai.

„Visai kaip 2008 m., kai prožektoriaus šviesoje atsidūrė visa krūva institucijų, į kurias anksčiau niekas nekreipė dėmesio, šios unikalios aplinkybės, kuriose šiandien esame, nukreipė prožektorių į naują finansinių rinkų sritį“, – sakė Stevenas Kelly, Jeilio finansinio stabilumo programos tyrėjas.

Kadangi į prekybą žaliavomis nukreiptas prožektorius tik ryškės, aptarkime, ką verta stebėti ir kodėl: