Visame pasaulyje vis labiau nerimaujama, kad krizė Rytų Europoje sukels stagfliaciją, arba sparčiai kylančias kainas ir silpną ekonomikos augimą. Bet kol kas su nafta nesusijęs gamybos prieaugis Saudo Arabijoje ir Jungtinėse Arabų Emyratuose nenukentėjo, rodo kovo mėnesio „S&P Global“ atliktos pirkimo vadybininkų apklausos, kuriose pirmą kartą buvo apžvelgtas konflikto išplitimo poveikis regione.

Saudo Arabijos pirkimo vadybininkų indeksas, PVI („Purchasing Managers’ Index“) pakilo nuo 56,2 punkto vasarį iki 56,8 punkto, o gamybos apimtys augo sparčiausiai per pastaruosius ketverius metus. Kaimyninių JAE analogiškas rodiklis išliko ties 54,8 punkto lygiu, gerokai viršydamas 50 proc. ribą, skiriančią plėtrą nuo susitraukimo, net jei gamybos sąnaudų infliacija pasiekė 40-ies mėnesių rekordą.

„Kainų spaudimas kovo mėnesį didėjo, nes žaliavinių prekių kainos dėl Rusijos karo Ukrainoje tapo nestabilios, – teigė Davidas Owenas, „S&P Global“ ekonomistas. – Kylančios benzino ir žaliavų kainos smarkiai padidino įmonių išlaidas.“

Rusijos invazija į Ukrainą išprovokavo ir taip jau aukštų žaliavinės naftos kainų augimą ir paveikė pasaulinį grūdų eksportą, kurio svari dalis tenka Artimųjų Rytų regionui, pagrindiniam importuotojui.

Saudo Arabijoje aukštesnės energijos ir žaliavų kainos sukėlė didžiausią tiek sąnaudų, tiek prekybos išlaidų šuolį nuo 2020 metų rugpjūčio. Žaliavų kainos augo sparčiausiai per pastaruosius pusantrų metų.

Kiti svarbiausi PVI ataskaitų akcentai:

– Saudo Arabijoje po nežymaus neįvykdytų užsakymų apimčių sumažėjimo pirmą kartą per metus sumažėjo užimtumas;

– Saudo Arabijos bendrovės apskritai buvo nusiteikusios optimistiškai dėl būsimos veiklos, tačiau nuotaikos išliko vangios, palyginti su istorine tendencija;
– JAE darbo vietų kūrimo tempas buvo „tik nežymus“, nes kai kurios įmonės stengėsi sumažinti darbuotojų išlaidas;

– JAE bendrovės, remdamosi gerėjančiomis bendromis ekonominėmis sąlygomis, buvo įsitikinusios, kad per ateinančius metus aktyvumas kils.