Už aukštų sienų ir medžių paslėptos rezidencijos – gal ir ne toks akivaizdus turto demonstravimas kaip milijardierių jachtos, jau sulaikytos Europos uostuose. Vis dėlto Prancūzijos vyriausybė, subūrusi darbo grupę visam šiam finansiniam turtui išnagrinėti, teigia įšaldžiusi daugiau nei pusės milijardo eurų vertės nekilnojamojo turto Prancūzijoje, įskaitant apie 30 rezidencijų.

Cap d’Antibes (Antibų kyšulys), išsikišęs į Viduržemio jūrą į rytus nuo Kanų, ir netoliese esanti vadinamoji Milijardierių įlanka sudaro anklavą, išskirtinę reputaciją pelniusį dar prieš daugelį dešimtmečių ir nuo to laiko populiarų tarp roko žvaigždžių ir karališkųjų asmenų, bankininkų ir pramonės baronų.

Netrukus po Sovietų Sąjungos žlugimo ten ir netoliese esančiame Saint-Jean-Cap-Ferrat pradėjo kurtis turtingi rusai. Dabar keliems iš jų ES pritaikė sankcijas, įšaldydama jų banko sąskaitas ir kitą asmeninį turtą. Taigi šio nekilnojamojo turto nebegalima parduoti, įkeisti ar išnuomoti.

Rusijos milijardierių vilos

Remdamiesi viešai prieinamais nuosavybės duomenimis, teismų sprendimais ir ankstesniais naujienų pranešimais, pristatome Prancūzijos Rivjeros rūmus, siejamus su žmonėmis, kuriems Europos Sąjunga yra paskyrusi sankcijas.

„Château de la Croë“

26 000 kvadratinių pėdų (apie 2500 kv. metrų) vila su baseinu ant stogo įsikūrusi pačioje Antibų kyšulio viršūnėje, 18 akrų sklype. Maždaug prieš du dešimtmečius ją įsigijo Romanas Abramovičius. Pastatyti XX a. trečiojo dešimtmečio pabaigoje ir iš pradžių skirti laikraščių magnatui, Viktorijos epochos stiliaus rūmai anksčiau buvo kelių karališkųjų asmenų rezidencija. Karalius Edvardas VIII apsigyveno čia iškart po to, kai 1937 m. skandalingai atsisakė sosto, kad susituoktų su amerikiete Wallis Simpson. XX a. šeštajame dešimtmetyje vila priklausė milijardieriui graikų laivybos magnatui Aristoteliui Onassiui, o vėliau – jo varžovui Stavrosui Niarchosui.

Aštuntajame dešimtmetyje kilęs gaisras sunaikino dalį rūmų ir jie stovėjo apleisti kelis dešimtmečius, kol jais susidomėjo R. Abramovičius, per daugelį metų renovacijai išleidęs daugiau nei 150 milijonų eurų.

Château de la Croë

Nuosavybės teisės: R. Abramovičius niekada neslėpė, kad jam priklauso „Château de la Croë“ vila. Tą patvirtina ir teisinis ginčas tarp jo ir Prancūzijos mokesčių inspekcijos. R. Abramovičius komentuoti atsisakė.

„Villa Hier“

Rusų milijardierius Suleimanas Kerimovas siejamas su aukščiausios klasės nekilnojamuoju turtu Antibų kyšulyje. Rūmuose yra teniso kortas ir didžiulis ovalus lauko baseinas, iš kurio atsiveria vaizdas į oranžeriją. Prancūzijos valdžia teigia, kad turtas 2008 m. buvo įsigytas už 127 mln. eurų.

Nuosavybės teisės: S. Kerimovas 2017 m. buvo apkaltintas įtariant, jog pasinaudojęs savo įtaka nusipirko keletą Rivjeros rezidencijų, įskaitant minėtąją vilą. Jis pats neigė elgęsis nusikalstamai ir po metų kaltinimai buvo panaikinti, nors Prancūzijos prokurorai teigia, kad byla vis dar tęsiasi. S. Kerimovo prancūzai advokatai į prašymą pakomentuoti neatsakė.

„Villa Altaïr“

Žaliavų magnatas Andrejus Melničenka 2005 m. šioje viloje iškėlė prašmatnias vestuves, kuriose, pasak „Forbes“, gyvai koncertavo Whitney Houston ir Christina Aguilera. „EuroChem“ steigėjas ir kontroliuojantis akcininkas nurodomas kaip 100 proc. kompanijos, kuriai priklauso vila, naudos gavėjas. A. Melničenka garsėja dar ir tuo, kad turi dvi superjachtas, kurias suprojektavo Philippe’as Starckas. Vieną iš jų – didžiausią burinę jachtą pasaulyje – Trieste konfiskavo Italijos valdžia, o kita šiuo metu yra netoli Seišelių.

Nuosavybės teisės: Prancūzijos naudos gavėjų registre A. Melničenka nurodomas kaip 100 proc. kompanijos, per kurią buvo įsigytas turtas, akcininkas, nors susisiekus pareiškė, kad vila jam asmeniškai nepriklauso.

„La Chabanne“ ir „Lusetto“

Aleksandras Ponomarenka šias dvi gretimai esančias vilas įsigijo 2008 m. už 83,5 mln. eurų, o tada ėmėsi išsamių renovacijos darbų. Pastatai išsidėstę 4 akrų teritorijoje su vaizdu į jūrą. Per kelerius metus trukusį remontą „La Chabanne“ buvo įrengtas naujas baseinas ir požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

Nuosavybės teisės: A. Ponomarenka 70 proc. turto įsigijo savo vardu, tačiau Prancūzijos naudos gavėjų registre jo vaikų motina dabar nurodoma kaip 95 proc. kompanijos, kuriai priklauso nekilnojamasis turtas, akcininkė. A. Ponomarenka neatsakė į skambučius su prašymais pakomentuoti.

„Villa Nellcôte“

Rezidencija įgijo legendinį statusą po to, kai XX a. aštuntajame dešimtmetyje grupė „Rolling Stones“ ten įrašė savo garsųjį albumą „Exile On Main St.“ – kur kas anksčiau, nei į „Villa Nellcôte“ atkreipė dėmesį plieno magnatas Viktoras Rašnikovas. Pranešama, kad „Magnitogorsk Iron & Steel Works“ pirmininkas „Belle Epoque“ stiliaus rūmus – įsikūrusius miestelyje šalia Saint-Jean-Cap-Ferrat – įsigijo 2007 m. už 83 mln. dolerių.

Villa Nellcôte

Nuosavybės teisės: V. Rašnikovui priklauso 1 proc. kompanijos, kurią jis įsteigė norėdamas įsigyti turtą, akcijų; 2012 m. jis padovanojo ją savo dukrai Olgai, kuri pagal Prancūzijos naudos gavėjų registrą šiuo metu turi 94 proc. akcijų. V. Rašnikovas neatsiliepė į skambučius ir žinutes su prašymais pakomentuoti.

„La Petite Ourse“

Rečiau minimas kaip turtingų rusų atostogų vieta, glamūriškas Sen Tropezas vis dėlto turi ištikimų gerbėjų. Aleksejus Kuzmičevas, vienas iš „Alfa Group“ įkūrėjų, įsigijo vilą „La Petite Ourse“ – palyginus kuklesnį būstą su vešliu sodu ir dideliu baseinu. Nors apie patį nekilnojamąjį turtą žinoma nedaug, A. Kuzmičevas, prieš maždaug dešimtmetį ėmęsis jo renovacijos, kaip pranešama, įsivėlė į teisinį ginčą su savo architektu.

Nuosavybės teisės: Prancūzijos naudos gavėjų registro duomenimis, A. Kuzmičevas nurodytas kaip kontroliuojantis visas kompanijos, naudotos nekilnojamajam turtui įsigyti, akcijas. A. Kuzmičevas komentuoti atsisakė.

Vadimo Moškovičiaus rūmai

Iš Nicos į Saint-Jean-Cap-Ferrat žvelgia Vadimo Moškovičiaus, žemės ūkio konglomerato „Ros Agro Plc“ įkūrėjo ir kontroliuojančio akcininko, dvaras. Nėra žinių, kada V. Moškovičius įsigijo šį turtą.

Nuosavybės teisės: V. Moškovičius nurodytas kaip 100 proc. kompanijos, įsteigtos dvarui įsigyti, naudos gavėjas. Jis pats komentuoti atsisakė.