Iš esmės pertvarkydamas ES nefinansinėms firmoms taikomus atskaitomybės reikalavimus, bloko parlamentas atsisakė planuotos išimties, kurią palaikė Amerikos prekybos rūmai Europos Sąjungoje. Naujasis planas buvo paskelbtas trečiadienį kaip dalis didesnio korporatyvinės atskaitomybės paketo, dėl kurio bus deramasi su valstybėmis narėmis ir kuris dar gali susidurti su kai kurių parlamento narių pasipriešinimu.

Europa ilgus metus stengėsi užtikrinti, kad jos aplinkos, socialinių ir valdymo (angl. Environmental, Social and Governance, ESG) standartų taisyklės taptų pasauliniu etalonu. Naujausias pasiūlymas reiškia, kad milžiniškų korporacijų – „McDonald’s Corp.“, „General Motors Co.“ ir kitų – vietinės operacijos turės atitikti tuos pačius ESG ataskaitų teikimo reikalavimus, kaip ir jų europiečių kolegų.

Pasak Pascalio Durando, įstatymų leidėjo, prižiūrinčio ES korporacijų tvarumo ataskaitų teikimo direktyvos įvedimą, ES įstatymų leidėjų pasiūlytu planu bus siekiama, kad užsienio kompanijos negalėtų įgyti konkurencinio pranašumo taikydamos ne tokius griežtus ESG standartus.

Leidimas užsienio kompanijoms taikyti potencialiai švelnesnius ESG standartus buvo „politiškai neįmanomas“, „Bloomberg“ sakė partijai „Atnaujinkime Europą“ (angl. „Renew Europe“) ES parlamente atstovaujantis P. Durandas.

Europos siūlomos ESG taisyklės „tikriausiai nueis pakankamai toli, kalbant apie tai, kiek ES teisės aktai apskritai gali eksportuotis arba perkelti savo turinį į pasaulio ekonomiką“, – sakė Mirjam Wolfrum, pelno nesiekiančios savanoriškos aplinkos informacijos atskleidimo sistemos „CDP“ Europos operacijų politinio įsitraukimo direktorė.