Praėjus mėnesiui nuo karo pradžios akcijos Maskvoje vėl pakilo, o orientacinis indeksas „MOEX Russia“ šoktelėjo net 12 procentų. Nors atnaujinta prekyba tik 33 akcijomis, rusai, turintys su jomis susieto turto, bendrai paėmus praturtėjo 8,3 mlrd. dolerių, praneša „Bloomberg“ milijardierių indeksas, stebintis 500 turtingiausių pasaulio žmonių.

Kremliui pradėjus karą prieš Ukrainą, Europos Sąjunga ir Jungtinė Karalystė daugeliui Rusijos milijardierių paskyrė sankcijas. Kai kurios iš šių jurisdikcijų konfiskavo jų turtą, o kiti suskubo perleisti savo nuosavybės teises į akcijų paketus, kol dar galėjo.

Vis dėlto dešimčiai magnatų, kurių akcijomis prekyba buvo atnaujinta, popierinis pelnas vėl išaugo.

Vladimiras Potaninas, Leonidas Michelsonas ir Genadijus Timčenka ketvirtadienį savo turtus padidino daugiau nei 1 mlrd. dolerių. G. Timčenka sulaukė sankcijų iš Europos Sąjungos ir JK (bei JAV po Krymo aneksijos 2014 m.), tačiau V. Potaninas ir L. Michelsonas sankcionuoti nebuvo.

Ketvirtadienio pelnas iš dalies kompensavo 33 proc. nuosmukį vasario 24 d. – tą dieną, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Prieš sustabdant prekybą, 23 magnatų, priklausančių 500 turtingiausių pasaulio žmonių ratui, bendras turtas viršijo 316 mlrd. dolerių ir buvo 58 mlrd. mažesnis nei pernai.

33 akcijos, kuriomis buvo atnaujinta prekyba Maskvos biržoje, turėjo tam tikrų apribojimų, padėjusių paskatinti rinką: užsieniečiams nebuvo leista išparduoti savo turimų akcijų, o skolintų vertybinių popierių pardavimas buvo uždraustas.

Dalintis
Nuomonės