„Baker Hughes Co.“ šeštadienį pranešė, kad sustabdo naujas investicijas į Rusijos operacijas, tačiau tęsia jau esamus darbus. Naujiena paskelbta po panašaus „Schlumberger“ pareiškimo vėlai penktadienį, kai didžiausias pasaulyje naftos telkinių rangovas nedelsdamas nutraukė bet kokias naujas investicijas vienoje didžiausių naftą išgaunančių valstybių, palikdamas tik esamas operacijas.

„Krizė Ukrainoje kelia nepaprastą susirūpinimą ir mes tvirtai remiame diplomatinį sprendimą. Smerkiame smurtą ir siunčiame širdingiausią užuojautą nukentėjusiems žmonėms ir jų šeimoms“, – pranešime teigė „Baker Hughes“ generalinis direktorius Lorenzo Simonelli.

„Halliburton Co.“, didžiausias pasaulyje hidraulinio ardymo paslaugų teikėjas, yra vienintelis naftos telkinių rangovas, sustabdęs Rusijoje tiek esamus, tiek būsimus projektus. Rusijos naftos sektorius remiasi užsienio technologijomis, įranga ir patirtimi, kad išlaikytų vidaus produkciją – vieną pagrindinių Kremliaus pajamų šaltinių. „Halliburton“ pasekė kai kurių didžiausių naftos žvalgytojų, įskaitant „BP Plc“ ir „Shell Plc“, pavyzdžiu, paskelbdamas planus palikti Rusiją.

„Baker Hughes“, kuris Rusijoje sugeneruoja net 5 proc. pardavimų, anksčiau šią savaitę gavo savo direktorių tarybos patvirtinimą, teigė informuotas asmuo, prašęs neskelbti jo tapatybės. Hiustone įsikūrusi kompanija pastarąsias kelias dienas operavo pagal naujų investicijų sustabdymo modelį, sakė viešai apie tai negalintis kalbėti asmuo.

„Baker Hughes“ atstovas komentuoti atsisakė.

Kitas naftos telkinių paslaugų teikėjas, Hiustone įsikūręs „Weatherford International Plc“, sekmadienį pranešė, kad sustabdo visas naujas investicijas ir technologijų diegimą Rusijoje bei sulaiko visas siuntas. „Weatherford“ neturi Rusijoje nei bendrų įmonių, nei partnerių, teigiama generalinio direktoriaus Girisho Saligramo pranešime.

Jau anksčiau buvo prognozuojama, kad išlaidos iškastinio kuro žvalgymui regione, apimančiame Rusiją ir buvusią Sovietų Sąjungą, augs lėčiau nei likusiame pasaulyje, gruodžio mėnesį pranešė „Evercore ISI“.

„Schlumberger“ šio mėnesio pradžioje pareiškė, kad dėl Rusijos atakos Ukrainoje ir vis labiau trinkančios pasaulinės tiekimo grandinės tikėtina, kad nukentės kompanijos pajamos. Analitikai teigia, kad „Baker Hughes“ po „Schlumberger“ Rusijoje turi daugiausiai operacijų.

„JPMorgan Chase & Co“ duomenimis, „Halliburton“ maždaug 2 proc. savo pardavimų vykdo Rusijoje.

Dalintis
Nuomonės