Žemiau pateikiame naujausią įvykių seką ir jų ilgalaikį poveikį:

Maisto produktų infliacija

Karas Ukrainoje kelia grėsmę pagrindinėms kultūroms svarbiausiuose Europos grūdų augintojų regionuose, o tai reiškia, kad maisto kainos, kurios jau ir taip kamuoja vartotojus visame pasaulyje, gali dar labiau kilti, o tai gali padidinti plataus masto bado krizės grėsmę. Jungtinės Tautos (JT) įspėjo, kad jau dabar rekordinės pasaulinės maisto kainos gali šoktelėti dar 22 proc., nes karas dusina prekybą ir smukdo būsimą derlių.

Grūdai yra pagrindiniai produktai, kuriais maitinamas pasaulis: kviečiai, kukurūzai ir ryžiai sudaro daugiau kaip 40 proc. visų suvartojamų kalorijų. Aukštesnės transportavimo kainos, energijos kainų infliacija, ekstremalios oro sąlygos ir darbo jėgos trūkumas apsunkina maisto produktų gamybą. O pasiūla mažėja: grūdų atsargos gali sumažėti penktus metus iš eilės, rodo Tarptautinės grūdų tarybos duomenys. Karas Ukrainoje tik dar labiau padidins kainas, sukeldamas neregėto masto badą.

Pasaulinės maisto kainos siekia visų laikų aukštumas, ir JT lyginamasis indeksas per pastaruosius dvejus metus pakilo daugiau nei 40 procentų. Per tą laikotarpį maisto stygius išaugo dvigubai, ir 45 mln. žmonių, kaip rodo apskaičiavimai, atsidūrė ties bado slenksčiu. Žemės ūkio rinkose taip pat pastebimas smarkus kilimas. Antradienį Čikagos prekyboje kviečių kainos pasiekė visų laikų rekordą. Kukurūzų ir sojų pupelių kainos taip pat artėja prie daugiamečių aukštumų.

Maisto protekcionizmas