Saulėgrąžų ir kukurūzų sėja, kuri turėtų prasidėti jau greitu metu, greičiausiai bus menkesnė Ukrainoje ir Rusijoje, konferencijai parengtose pastabose teigė J. Fry‘us.

Vos prieš mėnesį bendrovė prognozavo, kad saulėgrąžų aliejaus eksportas iš Juodosios jūros regiono 2021–2022 metų laikotarpiu padidės daugiau nei 2 mln. tonų iki 13,5 mln. tonų, sakė J. Fry‘us pridurdamas, kad visiškai neaišku, kiek iš to kiekio bus prarasta dėl karo.

„Aliejų atsargos ir eksporto apimtys sumažėjo, – teigė J. Fry‘us. – Sandėliai tušti. Nėra kitos alternatyvos, kaip leisti aukštoms kainoms atlikti paklausos norminimo darbą, siekiant subalansuoti rinką.“

Vietinio pristatymo žaliaviniu palmių aliejumi Malaizijoje greičiausiai bus prekiaujama nuo 6 600 ringitų (1578 JAV dolerių) iki 8 100 ringitų už toną iki liepos mėnesio, teigė analitikas. Aktyviausi ateities sandoriai Kvala Lumpūre trečiadienį sudarė apie 6 823 ringitus už toną.

Bendros palmių aliejaus partijos, gaunamos iš Pietryčių Azijos, neviršys 2020 metų apimčių iki trečiojo ketvirčio, teigė J. Fry‘us. Pirmadienį jis prognozavo kad Malaizijos produkcijos mastas dėl darbo jėgos stygiaus šiais metais padidės tik apie 3–4 procentus, o „tikrosios maistinio aliejaus tiekimo krizės“ galima laukti per ateinančius šešis mėnesius.

Pasaulinės sojų aliejaus partijos 2021–2022 metais greičiausiai sumažės dėl didesnės paklausos eksportuojančiose šalyse. Tokios tendencijos pastebimos tuo metu, kai šių metų sojos pupelių derliaus prieaugio prognozė buvo sumažinta nuo 16 mln. tonų iki 4,5 mln. tonų.

Infliacinis spaudimas padidės ir centriniai bankai galiausiai gali padidinti palūkanų normas, siekdami suvaldyti ekonominę veiklą ir apriboti sumažėjusių maisto ir kuro atsargų paklausą, teigė J. Fry‘us. Nors didžiausios trumpalaikės viltys dėl didesnio eksporto yra siejamos su tuo, kad svarbiausia gamintoja Indonezija nutrauks tiekimo kvotas arba trumpam sumažins B30 biodyzelino kiekį, J. Fry‘us dėl to smarkiai abejoja.

Vis dėlto palmių aliejaus, labiausiai vartojamo maistinio aliejaus, kainos galiausiai smuks, kai antrąjį šių metų pusmetį pasiūla išaugs, o paklausa sumažės, teigė J. Fry‘us. Tai reiškia, kad žaliavinio palmių aliejaus, skirto tiekti į Malaiziją, kaina sumažės iki maždaug 6 200 –7 000 ringitų už toną.

Dalintis
Nuomonės