Tai buvo naujausias kainos šuolis po invazijos į Ukrainą, sujaukusios energijos rinkas ir privertusios pasaulį ruoštis rimtam infliacijos šokui. Štai ką sako analitikai apie galimas rusiškos naftos draudimo pasekmes.

„S&P Global“

„Vienas iš didžiausių neaiškumų – ar (ir kokiu būdu) ekonominio karo tarp Rusijos ir Vakarų eskalavimas paveiks naftos ir dujų srautus, – teigė Victoras Shumas, „IHS Markit“ prie „S&P Global“ viceprezidentas. – NATO narės šiuo metu kasdien nuperka daugiau nei pusę iš 7,5 mln. barelių nevalytos naftos ir rafinuotų produktų, kuriuos eksportuoja Rusija.“ Atsargos JAV jau mažėja, o EBPO Europoje ir Azijoje yra rekordiškai žemos, pridūrė jis.

„Daugybė šio karo dimensijų paskatins netikėtus sutrikimus ir jų pasekmes.“

„ANZ Banking Group“

Naujosios sankcijos gali paveikti kasdienį maždaug 5 mln. barelių naftos tiekimą tiek vamzdynais, tiek jūra, interviu sakė „Australia & New Zealand Banking Group Ltd.“ vyresnysis žaliavų strategas Danielis Hynesas.

„Gali būti, kad mes jau matome potencialų tų sankcijų poveikį, todėl šią reakciją galima vertinti kaip kelio refleksą“, – teigė jis.

Turint omenyje, kad tai vyksta visame energetikos komplekse, Europa neturi daug išeičių ir greičiausiai artimiausiu metu už naftą, dujas ir kitą kurą turės mokėti gerokai brangiau, sakė D. Hynesas.

„JTD Energy Services“

„Augant geopolitinei įtampai, netikrumui ir nerimui, būtų gana sudėtinga tiksliai įvertinti šio ralio viršūnę, – interviu sakė Singapūro „JTD Energy Services“ steigėjas Johnas Driscollas. – Per 2008–2009 m. finansų krizę paklausos griūtis prasidėjo 2008 m. liepos mėnesį, kai naftos kaina pasiekė beveik 150 dolerių už barelį, – pridūrė jis. – Tačiau dabartinį šuolį lemia pasiūla, todėl kainos gali netgi viršyti tą lygį, kol situacija nenusistovės.“

„Vanda Insights“

Rusiško importo embargas gali pastūmėti energijos rinkas į didžiausią chaosą, kokį patirsime gyvenime, interviu sakė Singapūro „Vanda Insights“ įkūrėja Vandana Hari.

„Niekas nėra iki galo įkainota, nes šiame kare neveikia jokios taisyklės“, – pažymėjo ji.

Europos Sąjunga nebūtinai sutiktų su Rusijos naftos importo blokavimu ir nebūtinai sektų JAV pėdomis, kadangi Maskvai ėmusis atsakomųjų veiksmų Europoje „užgestų šviesa“, paaiškino V. Hari.

„Citigroup“

„Citigroup Inc.“ analitikai, įskaitant Edą Morse’ą, banko ketvirtinėje žaliavų prognozėje nurodė, kad rusiškos žaliavinės naftos ir gazolio eksportas blokuojamas jau dabar. Pagrindinė „Citi“ prognozė numato, kad Rusijos naftos gavyba sumažės 500 000 barelių per dieną ir bus išleista 60 mln. barelių atsargų. Kraštutiniu atveju Rusijos gavyba iki 2022 m. pabaigos sumažėtų 2 mln. barelių per dieną, o JAV ir kitos valstybės išleistų apie 120 mln. barelių atsargų.

Pagal agresyviausią „Citi“ scenarijų Maskva savo naftą siųstų tik į Kiniją, o OPEC+ atsako nebūtų. Rusijos ir Ukrainos krizė taip pat reiškia, kad yra didelė daugybės sutrikimų tikimybė, įskaitant žalą vamzdynams ir uostams, aukštesnius tanklaivių tarifus, eksporto kamščius ir kibernetines atakas, pažymi „Citi“ analitikai.

Dalintis
Nuomonės