Dabar, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, jis ketina klubą parduoti – tiesa, jo patarėjai nori mažiausiai 3 milijardų svarų (4 milijardų dolerių).

Turtingiausių žmonių pasaulyje vienas po kito užsidega telefonai ir prasideda „Zoom“ skambučiai dėl galimo turto, kuriam gresia sankcijos, įsigijimo – šiuo metu tinkama situacija atkaklioms deryboms. Oportunistai investuotojai ir nekilnojamojo turto agentai klausinėja: kas ką parduoda ir už kiek?

Kaip praneša informuotas šaltinis, vienas iš tokių skambintojų – Majamyje įsikūrusios privataus kapitalo firmos „HIG Capital“ atstovas. „Optimus Capital“, Londono turto valdytojas, dirbantis su turtingais asmenimis ir šeimų biurais, taip pat rodo susidomėjimą, sakė asmuo, kuris prašė jo pavardės nenurodyti, nes informacija nėra vieša.

„Optimus“ atstovas į prašymą pakomentuoti neatsakė.

„HIG“, priklausantis milijardieriams Sami Mnaymnehui ir Tony Tameriui, neigė, kad yra suinteresuotas „įsigyti Rusijai priklausantį ar Rusijoje esantį turtą, taip pat bet kokiomis investavimo galimybėmis, kurios gali atsirasti dėl padėties Ukrainoje“. Firma pabrėžė: „Esame pasibaisėję karu ir Ukrainoje kilusia humanitarine krize.“

Vos prieš savaitę pradėta Rusijos invazija į Ukrainą išryškino sparčiai besivystančią geopolitinę krizę, dėl kurios Vladimiro Putino šalis buvo atskirta nuo pasaulinės finansų sistemos, o Rusijos elito turtai susitraukė beveik 90 milijardų dolerių.

Rusijos centrinis bankas trečiadienį trečią dieną iš eilės sustabdė prekybą akcijomis Maskvos biržoje – tai ilgiausias periodas nuo 1998 m. krizės šalyje. Londono vertybinių popierių birža taip pat sustabdė dešimtis Rusijos depozitoriumo pakvitavimų po to, kai „Dow Jones Russia GDR“ indeksas per dvi savaites nusmuko 98 proc.

Tačiau griežčiausiai vyriausybių lyderiai tikrina nekilnojamąjį turtą, privačius lėktuvus ir superjachtas, priklausančias Rusijos oligarchams. Pavyzdžiui, Prancūzijos muitinės pareigūnai neleido iš uosto išplaukti milžiniškam laivui, priklausančiam „Rosneft“ generaliniam direktoriui Igoriui Sečinui.

JAV teisingumo departamentas trečiadienį paskelbė detales apie „KleptoCapture“ darbo grupę, kuri įgyvendins sankcijas ir eksporto apribojimus bei konfiskuos tokio tipo prabangų turtą. Prieš tai panašų žingsnį žengė Jungtinė Karalystė.

„Mes konfiskuosime jūsų jachtą. Konfiskuosime jūsų lėktuvą. Konfiskuosime jūsų buhalterijos knygą. Tokia būtų pagrindinė žinia“, – trečiadienį interviu su Emily Chang iš „Bloomberg Technology“ sakė generalinio prokuroro pavaduotoja Lisa Monaco.

Traukos centras

Pastaraisiais metais JK tapo turtingų rusų traukos centru: daugelį į Anglijos sostinę atviliojo prabangus nekilnojamasis turtas, taip pat privačios ligoninės ir mokyklos. Populiariausios zonos – Itono aikštė Belgravijoje (kartais vadinama „Raudonąja aikšte“) ir Šv. Jurgio kalva Surėjuje, kur daugumos namų kaina viršija 10 milijonų svarų.

Tačiau dabar kai kurie Londono nekilnojamojo turto savininkai rusai patiria sunkumų refinansuodami savo būsto paskolas, kurių galiojimo laikas baigiasi, teigia šiuo klausimu informuotas asmuo. Bankai nebenori palaikyti ryšių su Rusijos fiziniais asmenimis ir atsisako jiems skolinti, versdami nekilnojamojo turto savininkus apsvarstyti galimybę išsiparduoti, sakė nenorėjęs skelbti pavardės asmuo.

R. Abramovičius, kuriam JK nepaskyrė jokių sankcijų, siekia išparduoti savo nekilnojamąjį turtą Londone, parlamentui pranešė britų parlamentaras Chrisas Bryantas. Pasak informuoto šaltinio, jis turėjo omenyje Kensingtono rūmų soduose stovintį dvarą ir penthauzą gyvenamajame komplekse „Chelsea Waterfront“.

„Chelsea“ pardavimas

Kalbant apie „Chelsea FC“, Rusijos milijardierius trečiadienį klubo svetainėje paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad jis parduoda komandą, o valdybai nurodoma įsteigti labdaros fondą, kuris gaus visas grynąsias pajamas iš pardavimo.

„Fondo lėšos bus skirtos visoms karo Ukrainoje aukoms, – teigiama R. Abramovičiaus pareiškime. – Noriu pabrėžti, kad tai buvo nepaprastai sunkus sprendimas, ir man skaudu atsisveikinti su klubu šitokiu būdu.“

Kiti akivaizdūs Rusijos turtuolių trofėjai – superjachtos, jų ekstravagantiškų turtų simboliai. Pramonės stebėtojo „Superyacht Group“ duomenimis, apie 7–10 proc. viso pasaulio jachtų priklauso rusams. Tačiau paprastai jas parduoti užtrunka mažiausiai keletą mėnesių.

Be to, dar neaišku, ar Rusijos elitas norėtų su jomis išsiskirti. Remiantis „Bloomberg News“ atlikta duomenų analize, keturios didžiausios prabangios jachtos, šiuo metu plaukiančios aplink Maldyvus, priklauso rusams. Šie laivai priklauso arba yra siejami su plieno magnatu Viktoru Rašnikovu, kitu plieno milijardieriumi Aleksejumi Mordašovu, aliuminio magnatu Olegu Deripaska ir bankininku Andrejumi Kostinu.

Dalintis
Nuomonės