Pirmadienį saugiu prieglobsčiu vadinamų aktyvų, tokių kaip obligacijos, auksas ir JAV doleris, vertė smarkiai šoktelėjo, o klasikiniai su rizikomis siejami rodikliai, tokie kaip Australijos doleris, smuko. Besivystančių rinkų valiutos taip pat pajuto spaudimą – Pietų Afrikos rando ir Turkijos liros kursas nukrito. Jungtinių Valstijų ir Europos akcijų ateities sandoriai smarkiai atpigo. Žaliavinės naftos kaina šovė į viršų.

Investuotojai susiduria su smarkiai augančiomis žaliavinių prekių kainomis tuo metu, kai infliacija jau yra pakilusi, o pasaulinis augimas po pandeminio atsigavimo sulėtėjo. Jie taip pat bando išsiaiškinti, kaip centriniai bankai galėtų pakoreguoti pinigų politiką, kad įveiktų iššūkius.

Štai ką apie situaciją visose aktyvų kategorijose sako grupė strategų ir investuotojų.

Ne laikas pirkti griūties metu

„Saxo Capital Markets“ laikosi gynybinės pozicijos dėl akcijų ir prognozuoja, kad energetikos, kasybos ir žaliavų sektorių akcijos ir toliau brangs.

„Ko gero, netinkamas metas pirkti griūties metu, ir vis dėlto svarbu mokėti atsirinkti ir apsvarstyti akcijas bei rinkas, kurioms galėtų būti paranki stiprėjanti geopolitinė įtampa ir kylančios žaliavų kainos“, – savo komentaruose rašė Jessica Amir, rinkų strategė iš Sidnėjaus. J. Amir prognozėmis, JAV akcijų rinka ir toliau smuks atsižvelgus į tai, kad „ore sklando tiek daug neapibrėžtumo“, o infliacija siekia kelių dešimtmečių aukštumas ir greičiausiai toliau didės“.

Smūgis augimui

Investicinė bendrovė „GAMA Asset Management“ padidino dalį apsidraudimo priemonių parduodama eurą, Vakarams sugriežtinus sankcijas Rusijai, sakė Rajeevas De Mello‘as, pasaulinio makroekonominio portfelio valdytojas.

„Didesnės energijos kainos paveiks Europos augimą ir supurtys pasitikėjimą. Europos centriniam bankui (ECB) lėčiau seksis normalizuoti savo pinigų politiką nei kitiems centriniams bankams“, – sakė jis.

„Bejėgis“ centrinis bankas

Rusijos centrinis bankas gali tapti „bejėgiu“ norint apsaugoti rublį, jeigu sankcijos bus veiksmingos, teigia Australijos nacionalinio banko (NAB) strategai.

„Nors nėra visiškai aišku, ką konkrečiai tai reikštų praktiškai, Rusijos centriniam bankui (CBR) įvedamos sankcijos, siekiant užkardyti jo neribotą prieigą prie turimų banko užsienio valiutos atsargų (643 mlrd. JAV dolerių vertės), – savo pastabose rašė Ray‘us Attrillas, FX strategijos, rinkų vadovas. – Jeigu CBR neturės prieigos prie atsargų, jis negalės apsaugoti rublio nuo laisvojo kritimo.“

Sunkūs pinigų politikos formuotojų sprendimai

„Pinigų politikos požiūriu, šis konfliktas reiškia, kad jau dabar nelengvai pasiekiamas kompromisas tarp augimo ir infliacijos, su kuriuo susiduria centriniai bankai, taps dar sudėtingesnis ir dėl to būsimi sprendimai bus ypač sunkūs“, – savo komentaruose rašė Silvia Dall'Angelo, vyresnioji investicinės bankininkystės įmonės „Federated Hermes“ ekonomistė.

„Dabartinėmis aplinkybėmis, kai infliacija jau yra aukšta ir nerimaujama dėl makroekonominių padarinių, centriniai bankai greičiausiai ir toliau bus linkę atsisakyti pinigų politikos skatinamųjų priemonių, – teigė ji. – Bet neigiamos augimo rizikos, kylančios dėl geopolitinio fono, reiškia, kad jie greičiausiai tą darys palaipsniui ir atsargiai. Teisybės dėlei galima būtų teigti, kad krizė plečia erdvę centrinių bankų politikos klaidoms.“

Europos bankai patiria spaudimą

Europos bankai gali pajusti spaudimą, atsižvelgus į augantį Rusijoje susirūpinimą dėl to, kas gali nutikti, jeigu mokėjimai būtų apriboti“, – savo pastabose rašė „TD Securities“ strategai, tarp jų ir Richardas Kelly‘is.

„Austrijos bankai yra labiausiai pažeidžiami, – Rusijos kontragentams tenka 1,6 proc. bankų aktyvų, Italijos – 0,6 proc., Prancūzijos – 0,2 proc., – rašė strategai. – Tikimasi, kad ECB užtikrins pakankamą likvidumą, o nacionalinės valdžios institucijos suteiks visą paramą ir nuolaidas, leistinas šioms rizikoms valdyti.“

„Atpirkimo sandorių nuotaikos ir dividendai išlieka ties labai aukštu lygiu, o tai palaiko būsimą grynųjų pinigų grąžą, – komentaruose rašė tyrimų įmonės „22V Research“ strategai, vadovaujami Denniso DeBusschere‘o.

Be to, dividendų ir atpirkimo sandorių, kaip einamojo pinigų srauto dalies, mastas neišaugo.

„Trumpai tariant, išlaikyti trumpas pozicijas rinkoje, kai pajamų srautai sulėtėjo, o finansinės sąlygos yra daug griežtesnės, tampa sudėtingiau. Tačiau visai kas kita, kai trumpos pozicijos grindžiamos tvirtu įsitikinimu, kad naftos kaina artės prie 150 JAV dolerių už barelį, Rusijai toliau eskaluojant konfliktą, pačiai griūvant ir su savimi velkant Europą į gilią recesiją.“

Ką reiškia rinkų svyravimai

„Azijos rinkos greičiausiai kasdien demonstruos ryškius svyravimus, bet ilgalaikės perspektyvos požiūriu, nėra pernelyg neprotinga pradėti pirkti, – sakė investicinės įmonės „Korea Investment Management Co.“ vyriausiasis akcijų fondų valdytojas Jungas Sang-Jinas. – Neverta jautriai reaguoti į kiekvieną atskirą trumpalaikį įvykį.“ Pasak fondų valdytojo, didžiausią susirūpinimą kelia tai, ar infliacinis spaudimas išliks per visą antrąjį pusmetį, bet jei taip neatsitiks, „galime nekreipti dėmesio į kitus trumpalaikius veiksnius.“

„Su konfliktais susijęs rizikos vengimas jau gali būti pasiekęs aukščiausią tašką, – savo komentaruose rašė „JPMorgan Chase &Co.“ strategai, vadovaujami Mixo Daso. – Rinkos yra linkusios pervertinti žinomus nežinomuosius, o tai veda prie tipiško modelio „Buy the Fact“ („pirkti faktą“). Nors invazijos mastas buvo didesnis nei baimintasi, Rusijos nesugebėjimas greitai pasiekti pergalę, tikėtina, mažina konflikto išplitimo tikimybę.“

M. Dasas priduria, kad investuotojams privalu atminti, kad Rusija ir Ukraina sudaro mažiau nei du procentus pasaulinio bendrojo vidaus produkto (BVP), ir kad galimos pasaulinių bankų rizikos Rusijoje sudaro mažiau nei 100 mlrd. dolerių.

Energija kaip saugiklis nuo sumaišties

„Didžiausią riziką šioje krizėje kels energijos tiekimo sutrikimai“, kaip ir poveikis maisto produkcijai bei kitoms pasaulinėms vartojimo prekėms, „Bloomberg Television“ sakė Benas Emonsas, įmonės „Medley Global Advisors“ pasaulinės makroekonomikos strategas. „Reiktų užsiimti poziciją ypač šia kryptimi, į bendroves, kurios orientuotos į skirtingas žaliavas, įskaitant energiją“, – pažymėjo jis.

Kitos bendrovės gali paskelbti apie aktyvų išpardavimus po to, kai „BP Plc.“ pranešė ketinanti atsisakyti savo turimų didžiausios Rusijos naftos bendrovės „Rosneft PJSC“ akcijų, pridūrė strategas. Jungtinių Valstijų energetikos įmonėms greičiausiai iš pradžių seksis daug geriau nei Europos įmonėms, teigė B. Emonsas.

Dalintis
Nuomonės