„Brent“ žaliavinės naftos, pasaulinio etalono, kainos nuo lapkričio pabaigos pašoko 25 proc. iki maždaug 88 JAV dolerių už barelį. Kai kurių rinkos dalyvių nuomone, šiuo metu kyla klausimas, kada – ne ar tai apskritai įvyks – naftos kaina pasieks triženklį skaičių, ribą, kurios nebuvo peržengusi nuo 2014 metų.

„Goldman Sachs Group“ šią savaitę užsiminė, kad, jos prognozėmis, naftos kainos turėtų pasiekti 100 dolerių slenkstį trečiąjį metų ketvirtį, atsižvelgiant į netikėtai teigiamą vartojimo dinamiką.

Trečiadienį „Brent“ gruodžio mėnesio pirkimo pasirinkimo sandorių kaina taip pat išaugo iki rekordinio lygio. 100 JAV dolerių už barelį lygį pasiekusi nafta dar labiau padidintų jau ir taip didelį infliacinį spaudimą pasaulio ekonomikoje, sukeldama galvos skausmą centriniams bankams ir vyriausybėms. Tačiau tai tikrai nėra fait accompli (pranc. įvykęs faktas). JAV skalūnų rinka grįžta ir turi potencialą pažaboti kainų ralį, tuo tarpu visų akys krypsta į Kiniją smalsaujant, ar omikronas gali pralaužti COVID-19 gynybą, kuri iki šiol atrodė esanti dažniausiai neįveikiama.

Atidžiau apžvelgsime, kaip nafta pasiekė dabartinį kainų lygį ir kokia trajektorija ji greičiausiai keliaus toliau: