E. Macronui, kuris pastaraisiais metais garsiau už visus ragino pertvarkyti tarptautinę mokesčių sistemą, greiti veiksmai padėtų sustiprinti Prancūzijos vaidmenį pasaulinėje arenoje ir pagerinti jo paties politinį statusą tėvynėje prieš balandžio mėnesį vyksiančius rinkimus.

Tačiau Švedija, Estija, Malta ir Bulgarija perspėja, kad ES sutartas grafikas – iki kitų metų įgyvendinti naujas mokesčių struktūras – yra pernelyg ambicingas, teigė vienas ES pareigūnas, turintis žinių apie diskusiją. Europos finansų ministrai antradienį turėtų aptarti šią temą Briuselyje.

Negana to, Estija, Malta, Bulgarija, Lenkija ir Vengrija reikalauja pažangos nustatant minimalų mokestį, susijusį su kita pasaulinio susitarimo dalimi – dėl tarptautinių skaitmeninių kompanijų apmokestinimo, – kuri vis dar stringa dėl techninių ir teisinių kliūčių, pridūrė ES pareigūnas.
Inercija Europos Sąjungoje dar labiau padidintų netikrumą dėl to, ar tai, kas buvo giriama kaip svarbus daugiašalės diplomatijos proveržis, kada nors apskritai įsigalios.

Politinė susitarimo dinamika visada buvo delikačiai subalansuota. Europa siekė, kad skaitmeninis jos elementas užtikrintų teisingesnį pelno paskirstymą ir stambių tarptautinių kompanijų apmokestinimo teises, tuo tarpu JAV pirmenybę teikė minimaliajam mokesčiui. Abi pusės pritarė, kad abu elementai turi eiti kartu, tačiau, kadangi judama skirtingomis trajektorijomis, ES kol kas gali stumti tik tą susitarimo dalį, kurią iš pradžių palaikė JAV.

Užstrigo Kongrese

Tuo tarpu Vašingtone abi susitarimo dalys susiduria su problemomis Kongrese. Priemonės, reikalingos įgyvendinti minimalųjį mokestį, sulaukė nedidelio pasipriešinimo, tačiau buvo susietos su prezidento Joe Bideno mokesčių ir išlaidų dešimtmečio planu, kuris gruodžio mėnesį žlugo. Baltųjų rūmų pareigūnai šiuo metu derasi su įstatymų leidėjais dėl supaprastintos versijos, kuri vis dar apimtų minimaliojo mokesčio nuostatas, tačiau susitarimas kol kas nepasiektas.

Atskirai Kongresas taip pat turi patvirtinti JAV mokesčių įstatymo pakeitimus, kad šie atitiktų planą perskirstyti kai kuriuos pelno mokesčius. Laimėti pakankamai paramos Senate gali ir nepavykti. Be to, gali būti keblu net suformuluoti patį teisės aktą ir suplanuoti balsavimą šiais metais, mat daugelio JAV įstatymų leidėjų lapkritį laukia rinkimai, o rinkimų kampanija tradiciškai įtraukiama į abejų įstatymų leidžiamosios valdžios rūmų kalendorių.

Belaukiant šią savaitę Briuselyje vyksiančio finansų ministrų susitikimo, vienas Prancūzijos pareigūnas sakė, kad Paryžius vis dar tikisi per artimiausią pusmetį priimti direktyvą dėl minimaliųjų mokesčių. Nors Prancūzija yra įsipareigojusi abiem susitarimo dalims, teisine prasme jos visiškai atskiros, pridūrė pareigūnas, kalbėjęs anonimiškai.

Prancūzija per ateinančius du mėnesius dės daugiau pastangų įkalbėti skeptikus, nes šalis ketina pasiekti reikšmingą pažangą kovo mėnesį numatytame ES finansų ministrų susitikime, teigė aukšto rango ES diplomatas.

Komisija planuoja kiek įmanoma skubiau padaryti pažangą dėl abiejų elementų, sakė kitas ES pareigūnas. Tačiau Europa neturėtų laukti pažangos dėl skaitmeninio elemento, kad galėtų pradėti diskusijas dėl pelno mokesčio, pridūrė pareigūnas, nes tai tik užvilkintų minimalaus mokesčio įgyvendinimą ir pakenktų pasauliniam susitarimo terminui, pridūrė pareigūnas.