Ketvirtadienį paskelbtoje Bendruomenių Rūmų Aplinkos apsaugos komiteto ataskaitoje vandens įmonės, ūkininkai, reguliavimo institucijos ir vyriausybė kaltinami tuo, kad jų dėka Anglijos upės šiuo metu yra vienos labiausiai užterštų Europoje. Dėl vandens įmonių privatizavimo pirmenybė buvo teikiama ne investicijoms, bet dividendams, o reguliuotojas „Ofwat“ siekė sumažinti vartotojų sąskaitas, užuot atnaujinęs drenažą ir kanalizaciją, teigiama tyrimo ataskaitoje.

Vandens įmonės reguliariai išpila nevalytas nuotekas į Anglijos upes, o intensyvus ūkininkavimas užteršia vandens telkinius įvairiausiais chemikalais – nuo fosforo ir nitratų iki fekalinių bakterijų ir patogenų.

Po cheminės taršos patikrinimo nė viena Anglijos upė negavo sveikatos „paso“. Laukinėms lašišoms „gresia“ arba „tikriausiai gresia“ pavojus 39 iš 42 jų gyvenamų upių. Vienintelis vandens ruožas buvo pripažintas saugiu maudytis (palyginus su 420 Prancūzijoje) – ir vis tiek komitetas sulaukė liudijimų, jog kai kurie žmonės po maudynių apsirgo.

„Mūsų tyrimas atskleidė daugybę vandens kokybės stebėjimo, valdymo ir vykdymo kliaudų, – teigė komiteto pirmininkas Philipas Dunne’as. – Vyriausybė, reguliavimo institucijos ir vandens pramonė per ilgai leido Viktorijos laikų kanalizacijos sistemai gniužti po vis didėjančia našta.“

Ataskaitoje nustatyta, kad vandens įmonių nuotekų išliejimas į upes pažeidė dokumentų nuostatas, kuriose tai leidžiama tik išskirtinėmis aplinkybėmis. Ji paragino kuo skubiau peržvelgti pramonės nuotekų išmetimo kontrolę. Aplinkos apsaugos agentūros gauti pranešimai dėl nuotekų išleidimo 2020 m. išaugo 27 proc. iki daugiau nei 403 000, nors neoficiali mokslinė analizė rodo, kad šis skaičius gali būti žymiai didesnis, teigiama pranešime.

Praėjusią liepą „Southern Water“ buvo nubausta rekordine 90 milijonų svarų (123 mln. dolerių) bauda, pripažinus bendrovės kaltę dėl tūkstančių neteisėtų nuotekų išliejimų.

Įstatymų leidėjai teigė, kad dėl paukštynų paplitimo tokiose vietovėse, kaip Vajaus upės slėnis, atsiranda didžiulė fosforo tarša, užkemšanti vandens telkinius žydinčiais dumbliais ir dusinanti žuvis. Jie sakė, kad paukštynų leidimai įvairiose vandens telkinių teritorijose turėtų priklausyti nuo maistinių medžiagų biudžetų, o ten, kur jie viršijami, tarša turėtų būti mažinama.

Tik 14 proc. Anglijos upių gali teigti, kad jų ekologinė būklė gera, o tai nė iš tolo neatitinka vyriausybės teisinio tikslo iki 2017 m. pasiekti 100 proc. Savo ataskaitoje grupė „Wildlife and Countryside Link“ teigė, kad Anglijos vandens kokybė yra prasčiausia Europoje.

Vartotojai taip pat galėtų nuveikti daugiau upių labui. Ataskaitoje išsamiai aprašomi „drėgnų servetėlių rifai“ ir „riebalų kalnai sulig mėlynaisiais banginiais“, kurių pašalinimas iš drenažo sistemų kasmet kainuoja apie 100 milijonų svarų.