2020 ir 2021 m. Kinijos „Covid Zero“ strategija reiškė, kad gamyklos galėjo dirbti per visą pandemiją ir gaminti viską nuo sveikatos įrangos iki nešiojamųjų kompiuterių, kuriuos vartotojai visame pasaulyje šlavė rekordiniu greičiu. Tačiau nuo spalio vidurio kasdien patvirtinama vis daugiau naujų vietinių infekcijos atvejų, ir panašu, kad reikės dar griežtesnių apribojimų, norint pažaboti omikron plitimą. Tai turės pasekmių ir uostams, ir gamykloms, nes vis daugiau miestų užsidarys į karantiną.

Kol kas Kinija dar nesusiduria su kitur matomomis problemomis, tokiomis kaip tam tikrų maisto produktų trūkumas Australijoje ir Japonijoje, jau nekalbant apie apytikriai 5 milijonus JAV darbuotojų, praėjusią savaitę likusių namie sirgti. Tačiau „Covid Zero“ strategijos atsisakyti šiuo metu sudėtinga, nes Kinija ruošiasi kitą mėnesį organizuoti žiemos olimpines žaidynes, o vėliau šiais metais įvyks serija svarbių politinių renginių, todėl politikos formuotojai turi nuspręsti, kiek padidinti apribojimus, ir apsvarstyti, kaip tai atsilieps jau dabar lėtėjančiai ekonomikai ir pasaulinei prekybai.

„Realybė tokia, kad Kinija ir toliau išlieka pasauliniu gamybos centru, – sakė Thomas O’Connoras, tiekimo grandinių ekspertas iš Sidnėjaus „Gartner Inc.“. – Jei Kinijoje įvyks rimtesnių gamybos ar logistikos trikdžių, susijusių su koronaviruso apribojimais, tai turės milžinišką poveikį pasaulio ekonomikai.“

Pastarosiomis savaitėmis dėl pavienių protrūkių (tiek delta, tiek omikron), išsibarsčiusių po visą šalį, jau buvo sustabdytos drabužių gamyklos ir sutrikdytas dujų tiekimas viename iš didžiausių Kinijos jūrų uostų Ningbo mieste, nutrūko kompiuterių lustų gamyba karantine atsidūrusiame Sianyje, o antradienį buvo paskelbtas antrasis karantinas dar vienoje provincijoje.

Netoliese esantiems miestams taip pat gresia tam tikri apribojimai, o pietinio technologijų ir gamybos centro Šendženo valdžia antradienį sugriežtino apribojimus įvažiuojančioms į miestą transporto priemonėms. Tai paskatino susirūpinimą dėl vėlavimų netoliese esančiame Jantiano uoste, kuris yra vienas didžiausių konteinerių uostų Azijoje ir praėjusiais metais kilus protrūkiui buvo iš dalies uždarytas mėnesiui.

Įkalinti žaislai

Vienas iš gamintojų, nukentėjusių dėl dabartinių vėlavimų – Sidney Yu, kurio Honkonge įsikūrusi firma „Prime Success Enterprises Ltd.“ gamina edukacinius ir pramoginius produktus, tokius kaip palapinės vaikams ir vonelės augintiniams.

S. Yu turi penkis konteinerius, užstrigusius dėl protrūkio Ningbo, kur gaminama dalis jo produkcijos. Verslininkas nerimauja, kad jei jo gaminiai nebus išsiųsti prieš artėjančias Kinų naujųjų metų šventes (kai gamyklos uždaromos kelioms savaitėms), jis praleis langą, per kurį pavasario ir vasaros prekių asortimentas turėtų pateikti į rinką.

„Tai yra kritinis metas prieš Kinų naujuosius metus, – sakė S. Yu. – Turime daug siuntų, nes stengiamės suspėti į kelias paskutines savaites iki atostogų pradžios.“

Painiava Kinijoje kyla tuo metu, kai pasaulinę ekonomiką užgriuvo dar ir omikron vargai, neskaitant vilkikų vairuotojų, pilotų, prekybos centrų darbuotojų ir kito priešakinėse linijose dirbančio personalo trūkumo, ką jau kalbėti apie užsitęsusią tiekimo krizę, visus 2021 m. kamavusią pasaulį ir paskatinusią didžiulį kainų augimą. Remiantis „Oxford Economics“ analize, gabenimo konteinerių išlaidos išlieka daug kartų aukštesnės nei krizės pradžioje, žaliavų kainos tebėra pakilusios, o trikdžiai greičiausiai tęsis iki šių metų pabaigos.

Pramonė visoje Pietryčių Azijoje praėjusiais metais buvo sutrikdyta, nes gaminančios šalys, tokios kaip Vietnamas ir Malaizija, paskelbė griežtus karantinus, todėl buvo uždelsta puslaidininkių, drabužių ir kitų produktų gamyba. Situacija kai kurias įmones paskatino grąžinti gamybą atgal į Kiniją, kuri sugebėjo eksportuoti rekordinius prekių kiekius, nepaisant pasitaikiusių vidinių protrūkių, logistikos spūsčių ir problemų JAV bet kitų šalių uostuose.

Tačiau staigus omikron išplitimas Kinijoje ir likusioje Azijos dalyje šiais metais gali sukelti „dar neregėtus visų tiekimo grandinių sutrikimus“, teigia Fredericas Neumannas, vienas iš „HSBC Holdings Plc.“ Azijos ekonominių tyrimų vadovų. „Bank of America“ ekonomistai perspėjo, kad Azijoje tikroji omikron banga dar neprasidėjo, o tai reiškia, kad blogiausia dar priešakyje.

Jei Kinijai visgi pavyks pažaboti virusą, tai sumažins spaudimą pasauliniam tiekimui, tačiau tokiems gamintojams kaip S. Yu artimiausiu metu nenusimato jokio atokvėpio nuo užsitęsusių problemų.

„Per ateinančius šešis mėnesius nesitikiu jokio tikro pagerėjimo“, – sakė S. Yu.