Bet jeigu darbuotojai patys užsikrėstų virusu, jiems būtų mokama įprasta ligos pašalpa, savo pranešime naujienų agentūrai „Bloomberg“ teigė bendrovė „Ikea“.

Šie pokyčiai, kurie įsigaliojo rugsėjo mėnesį, reiškia, kad nepasiskiepijęs personalas per dešimties dienų izoliacijos laikotarpį gaus tik įstatymo nustatytą ligos pašalpą, 96,35 svarų sterlingų (131 JAV dolerių) per savaitę – o tokia suma daug mažesnė už vidutinį savaitinį darbo užmokestį iki mokesčių.

Baldų mažmenininkė, turinti 10 000 darbuotojų Jungtinėje Karalystėje, patenka į vis besiplečiantį sąrašą mažmenininkių, įskaitant „ Walmart Inc.“ JAV ir britų „Wm Morrison Supermarkets Ltd.“, kurios daro spaudimą darbuotojams, atsisakantiems skiepytis be pateisinamos priežasties.

Tokia baudžiamoji politika byloja apie požiūrio pokytį. Dar visai neseniai dauguma verslovių didžiausią dėmesį skyrė darbuotojų skatinimui, pavyzdžiui, siūlydamos mokamą laisvadienį, kad darbuotojai galėtų pasiskiepyti nuo COVID-19.

„Ikea“ teigė, kad jos ligos pašalpų politika pritaikyta prie besikeičiančių vyriausybės reikalavimų ir didelio masto vakcinacijos kampanijos visoje Jungtinėje Karalystėje. „Mes žinome, kad tai daug emocijų kelianti tema, ir suprantame, kad egzistuoja daugybė unikalių aplinkybių“, – sakė bendrovės atstovas spaudai.

Spartus omikrono atmainos plitimas skatina mažmenininkus reaguoti, nes padaugėjo pravaikštų, o tai sukėlė tik dar daugiau bėdų sektoriui, kuris ir taip susiduria su aibe painių iššūkių: trikdžiais tiekimo grandinėse, kylančiais krovinių gabenimo įkainiais ir žaliavų trūkumu.

Europos šalių lyderiai taip pat didina spaudimą nepasiskiepijusiems asmenims. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas praėjusią savaitę pareiškė, kad jo vyriausybės vykdoma politika siekiama „galutinai užknisti“ žmones, atsisakančius skiepytis„ o britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas apkaltino antivakserius skleidžiant „nesąmones“.

Anglijoje gyvenantys žmonės, kurie yra nepasiskiepyti ir kuriuos vyriausybės testavimo ir sekimo sistema identifikuoja kaip turėjusius sąlytį su virusu, privalo izoliuotis patys. Asmenims, kurie yra pasiskiepiję bent dviem vakcinos dozėmis, tokie reikalavimai netaikomi.

Anot bendrovės, „Ikea“ politika leidžia įmonių vadovams atsižvelgti į lengvinančias aplinkybes atsisakant skiepytis, pavyzdžiui, į nėštumą ar kitas medicinines sąlygas.