Amerikiečiai ir japonai visų pirma reikalauja gero atlyginimo ir priedų, o štai įdomaus darbo norintiems prancūzams užmokestis mažiau svarbus. Brazilijos ir Nigerijos darbuotojai nori galimybių mokytis, o Indonezijoje dirbantys žmonės labiausiai vertina gerus santykius su bendradarbiais. Kinijoje darbo ieškantys asmenys tikisi, kad kompanija suteiks įkvėpimo, o vokiečiai svajoja apie darbo saugumą.

Šios išvados, sudarytos apklausus 20 000 darbuotojų iš dešimties šalių, skelbiamos tuo metu, kai amerikiečiai rekordiškai meta darbus, o darbdaviai visame pasaulyje kovoja su pandemijos sugriautomis ligšiolinėmis normomis, susijusiomis su tuo, kada, kur ir kaip žmonės dirba. Kompanijų, kurios nesugebės išmokti naujų darbo taisyklių, galimai laukia darbuotojų nutekėjimas, verslo kultūros žlugimas ir prarastos galimybės, tad įsiklausyti į tai, ko darbuotojai iš tikrųjų nori, yra svarbiau nei bet kada anksčiau, pabrėžė „Bain“ partneris Andrew Schwedelis, vienas iš įmonės vidinės ekspertų grupės „Bain Futures“ vadovų.

„Mus apstulbino darbuotojų poreikių, norų ir motyvų įvairovė, – sakė A. Schwedelis. – Turėtume vengti daryti apibendrinimus apie tai, ko nori darbuotojai, nes tie norai labai skirtingi. Žmonės iš darbo tikisi daugiau nei tiesiog didelio atlyginimo.“

Visgi atlyginimas buvo pagrindinis darbuotojų motyvatorius JAV ir daugumoje kitų šalių, remiantis pasauline „Bain“ apklausa, kuri taip pat atskleidė, jog daugiau nei pusė visų darbuotojų šiuo metu permąsto savo darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą. „Bain“ nustatė, kad daugiau nei vienas iš keturių amerikiečių darbuotojų per pirmuosius pandemijos metus pakeitė darbdavį. Dauguma jų dirbo priekinėse linijose, tokiose kaip mažmeninė prekyba, gamyba ir sveikatos priežiūra.

„Darbuotojai pandemijos sukeltą darbo rinkos chaosą mato kaip galimybę iš naujo įsivertinti, ko jie nori iš savo darbo“, – teigiama ataskaitoje.

Darbo užmokestis, lankstumas ir saugumas buvo vieni iš populiariausių darbui priskiriamų atributų. Kaip mažiau svarbius atributus viso pasaulio darbuotojai įvardijo prestižą, autonomiją ir naudingumą visuomenei.