Analitikai teigia, kad nepaisant viso šalies turto prieaugio per pastaruosius 12 mėnesių, Rusijos karinis įsiveržimas į Ukrainą iš karto apverstų situaciją. Precedento neturinčios JAV ir Europos sankcijos reikštų, kad daugeliui investuotojų Rusija taptų nebepasiekiama, o kylančių žaliavų kainų, rekordinių tarptautinių rezervų ir ryžtingų centrinio banko sprendimų privalumai taptų nereikšmingi.

„Jei Rusija įsiveržtų į Ukrainą, ji išnyktų kaip turto klasė, – teigia Elena Loven, Stokholmo „Swedbank Robur Fonder AB“, prižiūrinčio daugiau nei 1 mlrd. eurų turtą (didelė jo dalis investuota Rusijoje), fondų valdytoja. – Būtų įvestos sankcijos ir būtų neįmanoma suprasti, ką galima daryti, o ko ne. Kažkuriuo momentu Rusija pasidarytų nebepatraukli investavimui.“

Rublio kursas šiais metais pakilo 0,6 proc., ir tai yra viena iš vos trijų besivystančių rinkų, kurios valiuta pakilo sustiprėjusio dolerio atžvilgiu. Nors obligacijos vietine valiuta ir doleriais per metus patyrė nuostolių, jos vis tiek pralenkė vidutinius besivystančių rinkų rezultatus. Tuo tarpu orientacinis MOEX akcijų indeksas rubliais pakilo beveik 15 proc.

Nors Kremlius tvirtina neketinantis veržtis į Ukrainą, įtampa su JAV ir Europa nebuvo tokia sudėtinga nuo Krymo nesantaikos 2014 m. Analitikai teigia, kad anuomet įvestos sankcijos nublanktų prieš tas, kurios šiuo metu yra svarstomos Vašingtone ir Briuselyje. Sankcijos apimtų griežtesnius apribojimus Rusijos bankams ir pašalinimą iš pagrindinių tarptautinių sandorių tinklų, tokių kaip SWIFT.

Nepaisant mosavimo kardais, dauguma investuotojų nemano, kad prie sankcijų iš tiesų bus prieita, o bet kokie ilgalaikio reikšmingo įtampos atoslūgio požymiai būtų pagrindas naujam raliui.

Ukrainos konfliktas