„Vakar atidariau parduotuvę septintą ryto ir iki septintos vakaro pardaviau tik vieną prekę už 75 000 rupijų. Ir taip beveik kiekvieną dieną, – pasakojo W. Sentiani. – Aš labai tikiuosi, kad užsienio turistai greitu laiku sugrįš.“

Balis, prieš du mėnesius atvėręs sienas lankytojams iš užsienio, dar toli gražu negrįžo į tą iki šiol jam įprastą kasdienį ritmą, kai visi viešbučių numeriai būdavo užimti, restoranai pilnutėliai, o paplūdimiai perpildyti. Spalio mėnesį į salą atvyko vos du užsienio turistai, kai tuo tarpu per tą patį 2019 metų mėnesį čia apsilankė pusė milijono lankytojų, o nuo tada jos pakrantėje nenusileido nė vienas tiesioginio tarptautinio skrydžio lėktuvas.

Viltis, kad turistai grįš, griauna saloje galiojančios ribojančios karantino priemonės ir susirūpinimas dėl naujo viruso protrūkio. Šių metų pabaigos šventinis sezonas bus rimtas išbandymas Baliui, – jeigu dabartiniai suvaržymai padės pažaboti viruso plitimą, vyriausybė galbūt toliau švelnins ribojimus ir leis turizmo sektoriui sparčiau atsigauti.

„Jaučiamės lyg plauktume tarp dviejų rifų: sveikatos ir ekonomikos“, – sakė I Gusti Agung Ngurah Rai Suryawijaya, salos Indonezijos viešbučių ir restoranų asociacijos salos skyriaus pirmininko pavaduotojas.

Ekonominiai nuostoliai

Patekti į Balio salą yra sudėtingiau nei į kitas regiono paplūdimių vietoves. Keliautojai iš užsienio turi kreiptis dėl vizos, kuriai gauti būtinas vietinis rėmėjas, taip pat pasirūpinti sveikatos draudimu ir izoliuotis mažiausiai dešimt dienų. Tokia tvarka labai skiriasi nuo tokių vietovių kaip Tailando Puketas ar Vietnamo Fu Kuokas, kur leidžiama paskiepytiems lankytojams iš kai kurių šalių patekti be būtinybės izoliuotis.

Indonezija turi pakankamai priežasčių ypač saugotis dar vieno viruso protrūkio. Metų viduryje ji grūmėsi su vienu didžiausių pasaulyje viruso protrūkių, kilusiu po Id al Fitros šventės, per kurį mirė per 140 000 žmonių. Be to, šalies vakcinacijos programa gerokai atsilieka nuo jos kaimynių, čia visiškai paskiepyta mažiau nei 40 proc. gyventojų, ir tai daro ją labiau pažeidžiamą dar vienam galimam protrūkiui.

Baliui tenka itin nelengva našta, nes jo ekonomika per 2020 metus susitraukė net 9,3 proc., daugiausia tarp visų Indonezijos provincijų. Jos bendrasis vidaus produktas (BVP) per pirmuosius devynis šių metų mėnesius nusmuko 3,4 procento.

Stabdoma darbuotojų samda

Bendrovei „PT Bukit Uluwatu Villa“, valdančiai saloje įsikūrusius prabangius viešbučius, tai reiškia, kad teks pamiršti apie plėtros planus, kol neatsiras akivaizdžių požymių, liudijančių ekonominį atsigavimą. Jos valdomų „Alila“ viešbučių, įskaitant vieną, įsikūrusį ant status skardžio su vaizdu į Indijos vandenyną, ir kitą, suprojektuotą architekto Kerry‘io Hillo Ubudo mieste, vidutinis užimtumas šių metų lapkritį siekė apie 13 proc., o 2019 metais – net 73 procentus.

Kadangi tikėtina, kad kitais metais užimtumo rodiklis padidės tik iki 30 proc., bendrovė neplanuoja samdyti naujų darbuotojų, sakė įmonės sekretorė Benita Sofija.

Balio viešbučiai ir restoranai deda daug vilčių į artėjančius Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimus, kurie gali padėti pritraukti daugiau lankytojų, o vyriausybės pareigūnai savo kalbose liaupsina salos ypatumus ir kviečia žmones dalyvauti papildomuose renginiuose.

Viešbučių rezervacijos

Viešbučių rezervacijos internetu leidžia tikėtis geresnių laikų. Gruodžio 5 d. pasibaigusią savaitę rezervacijų skaičius buvo 57 proc. mažesnis nei per tą patį 2019 metų laikotarpį, kiek gerėliau nei rugpjūtį, kai šis rodiklis buvo 80 proc. žemesnis, rodo rinkos tyrimų įmonės „YipitData“ duomenys.

To vargiai pakaktų, kad Made Yogi Anantawijaya galėtų išlaikyti savo transporto verslą. Prieš dešimt metų jis atsisakė savo darbo finansų ministerijoje ir pradėjo verslą su savo broliu. Tačiau pandemija privertė jį restruktūrizuoti paskolas, sumažinti darbuotojų skaičių ir parduoti kelis autobusus ir automobilius, kad galėtų išlaikyti savo verslą. Dabar jau pamažu atsiranda užsakymų, daugiausia iš vietinių keliautojų.

„Užsienio turistų – vis dar nulis, – sakė 38-erių metų M. Yogi Anantawijaya. – Mus dabar gelbsti vietiniai turistai.“