Žemas vandens rezervuaro lygis, jėgainės gedimas ir vėlavimas gauti energijos iš išorės gamintojo galiausiai lėmė elektros tiekimo sumažinimą, kuris įsigaliojo nedelsiant, antradienį pranešė bendrovė. Neskaitant žuvų pašarų gamyklų, ribojimas taikomas ir stambiems klientams, sudariusiems trumpalaikes sutartis. Įtakos turėjo ir rekordinė paklausa, sakė Tinna Traustadottir, „Landsvirkjun“ pardavimų ir klientų aptarnavimo vykdomoji viceprezidentė.

Didžiausi Islandijos elektros vartotojai – milžiniškos lydyklos, pastatytos prieš kelis dešimtmečius, kai šalyje energija buvo pigi. Šie klientai linkę užsitikrinti energijos tiekimą ilgam terminui, sakė T. Traustadottir ir pridūrė, kad vienam aliuminio lydytojui „elektros tiekimas buvo sumažintas ribotai“.

Aliuminis yra vienas iš daugiausiai energijos reikalaujančių pramoninių metalų, ir prekybininkai iš anksto ruošėsi tiekimo sumažinimui, regione gilėjant energijos krizei. Lydyklos paprastai sudaro elektros tiekimo sutartis su kitais pardavėjais, o sumažėjus tiekimui kreipiasi į „Landsvirkjun“ dėl trumpalaikių sutarčių, kuriose dažnai įtraukiamos sąlygos, leidžiančios apriboti tiekimą, sakė T. Traustadottir.„Pažvelgus į bendrą vaizdą, poveikis lydykloms bus nedidelis“, patikino ji interviu.

Aliuminio kainos spalį pasiekė aukščiausią lygį per 13 metų, nes Kinijos gamintojai susidūrė su pasiūlos krize, o atsinaujinęs energijos kainų šuolis kelia naujų pavojų Europos tiekimui. Aliuminio kainos antradienį pakilo 1,1 proc. iki 2616,50 dolerių už toną.

Naujesni Islandijos pramoninio kraštovaizdžio veikėjai – kriptovaliutų kasėjai, kuriuos vilioja pigi elektra, reikalinga naujoms monetoms kasti po to, kai rekordiškai išaugo tiek jų paklausa, tiek kainos. Nepaisant pastarojo meto svyravimų, bitkoinai doleriais iki šiol pabrango daugiau nei 80 proc., o lapkričio mėnesį pasiekė visų laikų rekordą – beveik 69 000 dolerių. „Hive Blockchain Technologies Ltd.“ iš Kanados, Honkonge kotiruojamas „Genesis Mining Ltd.“ ir „Bitfury Holding BV“ – tik keletas kompanijų, pradėjusių veiklą Islandijoje. Visos naujų klientų, kasančių elektronines monetas, užklausos dėl energijos šiuo metu atmetamos, pranešė „Landsvirkjun“.

„Landsvirkjun“ perspėjo, kad paskirstymo sistemos apribojimai reiškia, jog įmonė negali pietvakariams tiekti didžiausios šalies elektrinės „Karahnjukavirkjun“, esančios rytinėje šalies dalyje, gaminamos energijos. „Century Aluminium Co.“ priklausanti „Grundartangi“ ir „Rio Tinto Plc“ lydykla įsikūrusios vakarinėje dalyje, kuri kenčia nuo trūkumo, o „Alcoa Corp.“ priklausanti „Fjardaal“ įsikūrusi Rytų fjordų regione, kur energijos nestinga.

„Rezervuaro lygis Islandijoje palyginti žemas, tačiau šiuo metu sutrikimų nesitikime“, – teigiama „Century“ pranešime.

„Šiuo metu nesitikime jokių reikšmingų problemų, kadangi esame užsitikrinę 90 proc. „Fjardaal“ energijos, – teigė „Alcoa“ atstovas spaudai Jimas Beckas. – Stebime situaciją ir palaikome ryšį su savo elektros tiekėju dėl likusių 10 proc., kurie tam tikromis aplinkybėmis ir iš anksto pranešus gali būti sumažinti perpus.“