Apie 60 proc. skurdžiausių pasaulio valstybių susiduria su didele įsiskolinimų rizika arba jau dabar patiria sunkumus dėl skolų – tai dvigubai daugiau nei 2015 metais, ketvirtadienį tinklaraštyje rašė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva ir Ceyla Pazarbasioglu, fondo strategijos, politikos ir analizės departamento vadovė.

Metų pabaigoje baigiant galioti Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių grupės skolų aptarnavimo sustabdymo iniciatyvai ir prognozuojant, kad palūkanų normos bus didinamos, „mažų pajamų valstybėms taps vis sunkiau aptarnauti savo skolas“, sakė TVF pareigūnai. 

„Kai kurias šalis gali ištikti ekonominė griūtis, jeigu G20 šalių kreditoriai nesutiks paspartinti skolų restruktūrizavimą ir sustabdyti skolų aptarnavimą, kol vyksta derybos dėl restruktūrizavimo“, – sakė jie.

COVID-19 pandemija smogė skaudų smūgį skurdžiausioms pasaulio valstybėms, sukeldama recesiją, kuri gali nustumti daugiau nei 100 mln. žmonių į gilų skurdą, teigia Pasaulio bankas (PB). Sunkumai įgauna stipresnį mastą atsiradus koronovirusinei omikrono atmainai, kuri kursto naują užsikrėtimų bangą.

Rizikos

Pasaulio banko duomenimis, žemiau išvardintoms valstybėms gresia didelė rizika susidurti su visuotine įsiskolinimų problema: