Europos Komisijos (EK) siūlymu, narės-valstybės turėtų ir toliau priimti visus keliautojus, pasiskiepijusius Bendrijos patvirtintomis vakcinomis, teigiama dokumente, su kuriuo susipažino naujienų agentūra „Bloomberg“. Ji taip pat ragina valstybes nuo sausio 10 dienos atsiverti visiems, kurie yra paskiepyti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) patvirtintomis vakcinomis.

ES teisingumo eurokomisaras Didier Reyndersas ketvirtadienį paskelbė apie naują ES vidaus kelionių sistemą, veikiau pagrįstą asmenų vakcinacijos ar pasveikimo statusu nei atvejų skaičiumi šalyse, iš kurių jie atvyksta. Atskiras pareiškimas dėl išorinių kelionių taisyklių turėjo būti paskelbtas kiek vėliau ketvirtadienį.

Siūlomais ES naudojamo COVID pažymėjimo sistemos atnaujinimais nustatomas naujas Europos COVID sertifikato galiojimo limitas, aiškiai apibrėžiant, kad praėjus devyniems mėnesiams jo galiojimas nebūtų pripažįstamas nesant stiprinančiosios dozės. Bet ES teigė nesanti pasirengusi siūlyti sertifikatų, išduodamų remiantis stiprinamosiomis vakcinos dozėmis, galiojimo laikotarpio.
Komisija taip pat siūlo išplėsti savo ES skaitmeninio sertifikato taisykles nuo kitų metų vasaros, sakė D. Reyndersas.

ES vyriausybės prašo Bendrijos išlyginti taisyklių skirtumus, kad būtų užtikrinta galimybė keliauti, vyriausybėms ėmus skirtingai vertinti, kiek ilgai turėtų galioti vakcinacija keliaujant ir kaip organizuoti vakcinaciją stiprinamąja vakcina. Komisija siūlo rekomendacijas, kurias valstybės narės galėtų įgyvendinti.

Europos oro linijų akcijos iki trečiadienio brango, kompensuodamos „Bloomberg EMEA Airlines Index“ indekso 8,2 proc. nuosmukį lapkritį. „Ryanair Holdings Plc.“, didžiausios Europos pigių skrydžių vežėjos, akcijų vertė pakilo 1,1 proc., brango ir britų konkurentės „EasyJet Plc.“, prancūzų-olandų vežėjos „Air France-KLM“ ir „Deutsche Lufthansa AG“ vežėjų akcijos.

ES valstybės stengiasi atremti ketvirtąją pandemijos bangą, taikydamos įvairaus masto ribojimus esant nevienodam vakcinacijos lygiui. Vokietija svarsto įvesti privalomą vakcinaciją kai kurioms pažeidžiamoms grupėms, Italija įveda ribojimus nepasiskiepijusiems asmenims, o Danija svarsto galimybę privaloma tvarka dėvėti veido kaukes viešajame transporte. Austrija, paskelbusi trijų savaičių karantiną, apribojo laisvalaikio keliones.

Karantino vaizdai iš Vilniaus oro uosto (nuotr. Martyno Jaugelavičiaus)

Užsikrėtimo atvejams toliau augant Europoje, ES vykdomoji institucija planuoja nuo kovo 1 dienos stabdyti „baltąjį sąrašą“ šalių, iš kurių įsileidžiami visi keliautojai neatsižvelgiant į vakcinacijos statusą. Nuo tos dienos į bloką galės patekti pasiskiepiję ir pasveikę keliautojai, turintys ES skaitmeninį COVID sertifikatą, arba lygiavertį pažymėjimą.

Pagal naujas peržiūrėtas taisykles taip pat būtų leidžiama keliauti į ES 6-17 metų amžiaus vaikams, kurių PGR testas, atliktas prieš išvykimą, yra neigiamas, net jeigu jie nėra paskiepyti. Atvykus į ES valstybes gali būti reikalaujama atlikti papildomus testus, karantinuotis ar saviizoliuotis. Dabar siūlymai bus pateikti ES narėms-valstybėms patvirtinti.

PGR testas

Iš visų keliautojų, paskiepytų vakcina, kurią yra patvirtinusi PSO, bet kurios nėra patvirtinęs Europos vaistų reguliuotojas, ir iš pasveikusių keliautojų būtų reikalaujama pateikti neigiamą PGR testą kaip papildomą apsaugos priemonę, teigiama pasiūlymuose.

Vadovaujantis, Komisijos žodžiais, „racionalesne metodika“, nuo kovo 1 dienos kelionės ES visiškai priklausytų nuo keliautojo statuso, o ne nuo to, iš kurios šalies atvykstama, – narės-valstybės turėtų įsileisti tik pasiskiepijusius, pasveikusius ar į pirmo būtinumo keliones vykstančius keliautojus. Tokiu kovo mėnesio terminu siekiama suteikti ne ES šalims laiko toliau spartinti vakcinacijos tempus.
Dalis iš šiuo metu galiojančių ribų, pagal kurias į sąrašą įtraukiamos šalys, iš kurių leidžiama leistis į ne pirmo būtinumo keliones, būtų pakoreguotos.

Daugiau šalių galėtų atitikti reikalavimus, jeigu būtų šiek tiek padidinta bendro COVID atvejų 14-os dienų rodiklio riba, nuo 75 iki šimto atvejų 100 000 gyventojų. Būtų padidintas ir savaitinis testavimo rodiklis – nuo 300 iki 600 testų 100 000 žmonių.

Mažėja keliautojų lėktuvais

Kelionių pramonė atidžiai stebi Bendrijos planus.

Nuo birželio iki spalio didinusios savo pajėgumus, dabar Europos oro linijos pradeda trauktis. Šią savaitę Austrijoje siūlomas lėktuvo vietų skaičius yra 39 proc. mažesnis nei 2019 metais ir 3 proc. punktais mažesnis nuo lapkričio pradžios, rodo skrydžių stebėjimo sistemos OAG duomenys. Panašus nuosmukis fiksuojamas Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Manoma, tokia tendencija išsilaikys ir per Kalėdas ir gali turėti įtakos 2022 metų vasaros atostogų planavimui, kuris paprastai vyksta metų pabaigoje, šią savaitę duodamas interviu kalbėjo „Ryanair“ generalinis direktorius Michaelas O‘Leary‘is.

„Neišvengiama, kad nuo dabar iki Kalėdų pakenksime pasitikėjimui, kad tai sujauks Kalėdas ir sudrums žmonių ramybę kalėdiniu ir Naujųjų metų laikotarpiu, kai jie įprastai pradeda rezervuoti keliones savo vasaros atostogoms“, - sakė jis pridurdamas, kad iki praėjusios savaitės „situacija klostėsi puikiai“.