Per dvylika stebėjimo mėnesių viena tapo aišku: ankstesni rezultatai nė kiek negarantuoja būsimos sėkmės ar nesėkmės. Šalims vėl ir vėl kišo koją sunkiausios per pastarąją kartą sveikatos krizės sunkiai nuspėjami vingiai, bet kai kurios iš jų rado būdų, kaip apeiti pražūtingas situacijas ar pasitelkiant mokslą, socialinę sanglaudą pasimokyti iš praeities klaidų.

Nuo pat reitingo debiuto praėjusių metų lapkritį, reitingo lyderiai ir atsilikėliai kas mėnesį vis keisdavosi vietomis, nes pandeminėje kelionėje atsirasdavo vis naujų svarbių momentų, tokių kaip vakcinacijos pradžia, delta atmainos atsiradimas ir ekonomikų atsivėrimo procesas.

Iš pradžių geriausius rezultatus iš 53 ekonomikų demonstravo tos šalys, kurios vykdė griežtas viruso valdymo strategijas, tarp jų – karantinus ir sienų ribojimus. Tada į priekį išsiveržė vietovės, kurios sugebėjo sparčiausiai įgyvendinti vakcinacijos kampaniją, o tos ekonomikos, kurioms pavyko suderinti aukštą vakcinacijos lygį su socialinės bei ekonominės veiklos normalizavimu užsiėmė aukščiausias pozicijas.

Artėjant naujiems galimiems kritiniams taškams – kai kur vėl įvedami karantinai, taip pat kuriami COVID-19 geriamieji preparatai, galintys ilgam neutralizuoti virusą, – mes per metus surinkome duomenis apie šalių atsparumą kovidui, išskirdami nuosekliausius rezultatus demonstruojančias reitingo dalyves, kurioms labiausiai sekėsi grįžimo į įprastą gyvenimą kelyje ir – svarbiausia – kurioms labiausiai pavyko išvengti mirčių.

Nuosekliausios

Dėl pandeminio nepastovumo nė vienas reitingo lyderis neišlaikė savo sėkmės paukštės visus metus. Naujoji Zelandija ir Singapūras kitados pirmavo kovoje su virusu ir alsavo ikipandeminiu įprastu ritmu didžiąją 2020 metų dalį, bet įsiveržus delta atmainai ir subyrėjus „COVID Zero“ politikos vizijai, sėkmė nuo jų nusigręžė – vėl buvo grįžta prie karantinų, įvesti ribojimai. Jungtinės Valstijos, birželį trumpai pirmavusios reitinge, ir Izraelis, išsiskyręs sparčiausia vakcinacija ir atšaukęs ribojimus pirmaisiais 2021 metų mėnesiais, buvo netikėti užklupti šių metų vasarą, įsiplieskus naujam viruso protrūkiui, ypač tarp nepasiskiepijusiųjų.

„Bloomberg“ COVID poveikio atsparumo reitingas

Apatinės reitingo pozicijos taip pat keitėsi: tokios valstybės kaip Meksika ir Brazilija 2021 metų pradžioje, virusui negailestingai kirtus populiacijai, atsidūrė reitingo apačioje, bet Lotynų Amerika išvengė skaudžiausio delta atmainos smūgio dėka vakcinacijos ir aukšto natūralaus imuniteto lygio. Pietryčių Azijos šalys antrąjį metų pusmetį užėmė žemiausias pozicijas, nes vakcinacijos kampanija čia vėlavo, o dėl atsinaujinusių viruso protrūkių jų nuo eksporto priklausomos ekonomikos patyrė sunkumų.

Kintant situacijai, saujelė šalių išsiskyrė kaip nuosekliausios. Dauguma jų niekad nepasiekė pirmos pozicijos 53 ekonomikų reitinge, bet ir nenukrito žemiau 26-osios vietos. Šios septynios šalys – Norvegija, Danija, Suomija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Kanada, Pietų Korėja ir Šveicarija – atsiduria arčiausiai atspariausių pandemijai šalių: ar vykdant vakcinacijos kampaniją, ar kovojant su delta atmaina, ar atveriant ekonomiką, joms visada pavykdavo viršyti reitingo vidurkį.

Stiprios sveikatos priežiūros apsaugos sistemos ir visuomenės sanglauda yra bendri vardikliai šiame šalių septynete, savybės, suteikusios joms pranašumų kiekviename pandemijos etape. Pasitikėjimas vyriausybe ir gyventojų noras laikytis taisyklių padėjo joms suvaldyti virusą, o santykinė šių šalių gerovė lėmė, kad jų perkamoji galia leido greitai įsigyti pirmąsias vakcinų partijas.

Kitame reitingo gale devynios valstybės – Argentina, Iranas, Meksika, Brazilija, Peru, Lenkija, Nigerija, Pakistanas ir Pietų Afrika – per pastaruosius metus niekada nėra pakilusios virš reitingo vidurkio. Šias ekonomikas pandemija, infekcijų prasme, nusiaubė labiausiai, ir daugelis jų vis dar turi ribotas galimybes įsigyti vakcinų.

Įprasto gyvenimo ritmo link. Pažanga

Šių metų birželį, vakcinacijai sparčiai pajudėjus išsivysčiusiose valstybėse ir vyriausybėms pradėjus naikinti ribojimus, dešimtį pirmųjų reitingo rodiklių papildė dar du nauji duomenų rodikliai, atspindintys pažangą, pasiektą atveriant ekonomikas ir grįžtant prie įprasto gyvenimo: Kelionių maršrutai pasiskiepijusiems ir Skrydžių pajėgumai.

Vakcinacijos kampanija leido daugeliui valstybių atnaujinti kai kuriuos ikipandeminio gyvenimo segmentus; mirtingumo rodikliai didžiąja dalimi buvo atsieti nuo užsikrėtimų kreivės ir Europa, Šiaurės Amerika bei kai kurios Azijos – Ramiojo vandenyno regiono dalys dabar yra nusiteikusios gyventi su virusu.

Tos šalys, kurios virusą vertina kaip endeminį, panašų į gripą, yra mažiau likusios užsidaryti ir atriboti visuomenę nuo viešųjų veiklų. Per pastaruosius metus Visuomenės mobilumas – svarbus reitingo rodiklis, pagal kurį stebimas judėjimas į biurus ir mažmeninės prekybos vietas lyginant su ikipandeminiais parametrais – išliko gana stabilus Graikijoje, Jungtinėse Valstijose, Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje (visose keturiose šalyse savaitinis veiklos nuosmukis nuo praėjusių metų pabaigos nesiekė daugiau nei 10 procentų).

Skrydžių pajėgumai šiose šalyse taip pat stabiliai atsigauna, o ribojimų griežtumas, ypač Jungtinėse Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje, nėra svarus.

Nors visose šiose šalyse ir toliau kyla užsikrėtimų bangų ir kai kur, pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose, vis dar registruojamas nemažas mirtingumas, duomenys rodo, kad šiose valstybėse žmonės nebesitaiksto su savo kasdienio gyvenimo trikdžiais ir didžiąja dalimi praranda viruso baimę. Šioms ekonomikoms pandemija atsitraukia į antrą planą, nors žiema joms gali būti paruošusi išbandymų.

Kita vertus, mobilumo lygis tokiose šalyse kaip Pakistanas, Pietų Korėja, Japonija, Čilė ir Izraelis per pastaruosius keturis mėnesius sumažėjo 10 proc. ar daugiau, nes atsinaujinus viruso protrūkiams vėl buvo įvesti ribojimai žmonių judėjimui. Naujoje Zelandijoje užfiksuoti net šeši šio rodiklio kryčiai per pastaruosius dvylika mėnesių, kai ribojimai buvo čia stabdomi, čia atnaujinami, ir dėl to patirta didesnių nuostolių.

Nors užsitęsę karantinai siejami su „COVID Zero“ politika, kuria siekiama eliminuoti viruso plitimą, žemyninėje Kinijoje ir Honkonge, kurios yra vienintelės pasaulio šalys, vis dar įsikibusios į šią strategiją, vidaus veiklos lygis nuo 2021 metų pradžios nėra nukritęs daugiau nei 10 procentų. Bet to negalima pasakyti apie tarptautines keliones, kurios tiek žemyninėje Kinijoje, tiek Honkonge griežtai ribojamos. Kinijos atveju, kai kuriose šalies dalyse įvedus karantinus kovoje su delta atmaina, protrūkiai tik kartkartėmis pasiekia tokį lygį, kad veikla būtų paveikta visos šalies mastu.

Mirčių prevencija

Ilgalaikis COVID-19 palikimas – per pandemiją prarasta daugiau nei penki milijonai žmonių gyvybių, ir manoma, kad tikrasis skaičius greičiausiai yra didesnis. Pandemijos smūgis buvo nevienodas viso pasaulio mastu ir didžiąja dalimi yra susijęs su viruso valdymo strategijų veiksmingumu pirmaisiais pandemijos metais, kai vakcinos dar nebuvo prieinamos.

Nedidelis mirčių rodiklis – išskirtinė „COVID-Zero“ strategijos sėkmės istorija, nors kita to medalio pusė – daug lėtesnis atsivėrimas, ypač kelionių sektoriuje. Pagal mirčių skaičių vienam gyventojui Kinijoje mirtingumas nuo COVID-19 yra mažiausias iš visų į reitingą įtrauktų 53 valstybių, – tik trys mirtys milijonui žmonių. Naujoji Zelandija, kurios sienos vis dar uždarytos, bet jau judama link atsivėrimo, yra antroje vietoje su tik aštuoniomis mirtimis milijonui gyventojų. Kitose valstybėse, kurios sėkmingai eliminavo virusą pirmaisiais metais, pavyzdžiui, Taivane, Pietų Korėjoje ir Australijoje, fiksuojama mažiau nei 100 mirčių vienam milijonui žmonių.

Antra vertus, Peru registruojamas didžiausias mirčių skaičius, 6 903 mirčių nuo COVID vienam milijonui žmonių. Jungtinėse Valstijose, kurioms ypač nesisekė suvaldyti virusą, ir Europos šalyse vienam milijonui tenka apie 2000 mirčių.

Žiema šiaurės pusrutulyje gali vėl sujaukti reitingo lyderių rikiuotę, nes šalys pasitinka pirmąjį šaltąjį sezoną jau turėdamos vakciną ir kartu susidurdamos su labiau užkrečiama delta atmaina. Europos valstybės, tokios kaip Austrija, Vokietija, Nyderlandai ir Danija, jau pajuto naujas viruso bangas ir kai kurios iš jų įvedė naujus karantinus viruso plitimui sulėtinti. Lapkričio mėnesio numeryje, kuris pasirodys kitą savaitę, pamatysime, kokios įtakos tai turėjo regiono reitingų rezultatams.

O šiuo metu daugelis išsivysčiusių valstybių skuba skiepytis stiprinamąja vakcinos doze ir vakcinuoti vaikus, paskutinę didelę dar nepaskiepytą grupę. Ar šių veiksmų pakaks išlaikyti lėtą pasaulio pasitraukimą iš pandemijos? O gal grįšime prie suvaržymų, nes naujos viruso bangos (juodojo scenarijaus atveju: dar labiau užkrečiamos atmainos) privers pakeis kryptį? Kad sužinotumėte, stebėkite „Bloomberg“ sudaromą COVID atsparumo reitingą.