Anglies kvotų kainos pirmą kartą per visą istoriją viršijo 70 eurų, nes komunalinių paslaugų teikėjai atsigręžė į nešvariausią iš iškastinių kurų. Jungtinės Karalystės elektrinės, mėgindamos išsilaikyti, degina daugiausia anglies nuo lapkričio pradžios, nes daugelyje miestų šią savaitę prognozuojami vėsesni nei įprasta orai.

Europa susiduria su energetikos krize, ekonomikoms traukiantis iš pandemijos ir žmonėms grįžtant į biurus. Visa tai skatina paklausą tuo metu, kai pasiūla išlieka ribota. Daugelį metų mažėjančios investicijos į iškastinį kurą, taip pat silpnas vėjo greitis kursto rekordinį dujų, elektros ir anglies kainų augimą ir smogia kai kuriems energijos mažmenininkams.

Dėl gamtinių dujų trūkumo šiemet kainos išaugo keturgubai, todėl prekybininkai ruošiasi šią žiemą deginti daugiau anglių, o tam reikės daugiau taršos leidimų. Tuo pat metu Europos Sąjunga didina savo klimato kaitos užmojus, žadėdama sparčiau mažinti emisijas šį dešimtmetį. Tai reiškia, kad anglies kvotų kaina turės didėti greičiau.

„Dabartinė mūsų perėjimo nuo dujų prie anglies kreivė rodo, kad Europa degins anglį bent jau iki 2023 metų kovo, todėl didės išmetamo CO2 kiekis“, elektroniniame laiške komentavo „ClearBlue Markets“ analitikai.

Gruodžio mėnesio pristatymo anglies kvotų ateities sandoriai šoktelėjo 1,5 proc. iki rekordinio 70,43 eurų už metrinę toną lygio „ICE Endex“ biržoje, prieš atpigdami iki 70 eurų 13.51 val. Amsterdame. Per šiuos metus kainos išaugo daugiau nei du kartus. „BloombergNEF“ prognozėmis, iki 2030 metų anglies kvotų kaina viršys 100 eurų už toną.

Situacijai įtakos turėjo ir Škotijoje vykusios COP26 derybos, kurių metu buvo susitarta sukurti pasaulinę anglies dioksido kreditų rinką, kaip sprendimą kovoje su visuotiniu atšilimu. ES rinkos priežiūros institucija, Europos vertybinių popierių ir rinkų institucija, praėjusios savaitės ataskaitoje taip pat atmetė susirūpinimą dėl piktnaudžiavimo ir vaidmens, kurį atlieka spekuliaciniai investuotojai, prekiaujantys apyvartiniais taršos leidimais.

„Rinkos dalyviai ir toliau siejo stiprų išmetamųjų teršalų kainų kilimą su technine prekyba ir prekyba pasirinkimo sandoriais, kurią galbūt sustiprino Europos vertybinių popierių ir rinkų institucijos (angl. ESMA, liet. EVPRI) ataskaita“, pirmadienį savo pranešime teigė „Engie EnergyScan“.

Anglies kvotos pabrango net ir tada, kai dujų kainos antrą dieną iš eilės mažėjo išaugus susirūpinimui, jog nauja COVID-19 pandemijos banga Europoje paskatins daugiau valstybių skelbti karantiną.

Nuogąstavimas, kad Austrija – ir galimai Nyderlandai ateinančiomis savaitėmis – įves ribojimus judėjimui, siekdama apriboti viruso plitimą, smukdo dujų kainas, sakė Hansas van Chefas, vyresnysis energetikos ekonomistas iš „ABN Amro“.

Be to, kitą savaitę prognozuojami švelnesni orai, o tai rodo, kad dabartinis šaltasis laikotarpis bus trumpesnis ir švelnesnis nei prognozuota. Tai padeda išsklaidyti susirūpinimą dėl dujų trūkumo visoje Vakarų Europoje. Didesnės vėjo energijos apimtys artimiausiomis dienomis po silpnos gamybos ciklo taip pat sumažins spaudimą dujų kainoms, sakė H. van Kleefas.

Europos dujų ateities sandorių lyginamasis indeksas smuko 6,3 proc., iki 81,68 euro už megatvalandę, o JK ekvivalentas nukrito 62 proc. iki 206 pensų už termą.