Kovo mėnesio pristatymo aukščiausios klasės kavos pupelių kainos šoktelėjo 4,6 proc. – iki 2,3475 JAV dolerio už svarą Niujorko prekyboje, o tai yra didžiausia suma už aktyviausią kontraktą nuo 2012 metų sausio ir beveik dvigubai didesnė nei prieš metus. Pupelės, paplitusios kavinių tinkluose, tokiuose kaip „Starbucks Corp.“ ir „Peet's Coffee & Tea Inc.“, didina infliacinį spaudimą daugelyje ekonomikos sektorių.

„Įtampa tiekimo grandinėje yra pasiekusi beprecedentį lygį. Mes dar niekad nebuvome susidūrę su tiek daug nepalankių veiksnių tuo pačiu metu, – sakė Judy Ganes, bendrovės „J. Ganes Consulting.“ prezidentė. – Tokia situacija labai greitai perauga į krizę.“

Brazilijos teritorijose, kuriose šiemet dėl sausros ir šalnų sumažėjo produkcijos apimtys, derlius greičiausiai ir 2022 metais bus mažesnis nei įprastomis sąlygomis, o šalis neturi pakankamai atsargų, kad galėtų kompensuoti skirtumą, sakė J. Ganes, patikslindama, kad kainos netrukus gali pasiekti 2,70-2,80 JAV dolerių už svarą.

Vietinės arabikos kavos pupelių kainos Brazilijoje ir Kolumbijoje pasiekė naujas rekordines aukštumas. Vis labiau nerimaujama, kad abiejose šalyse gali padaugėti sutarčių nevykdymo atvejų tarp ūkininkų, kurie pardavė pupeles daug mažesnėmis kainomis pagal išankstinius sandorius.

Maždaug 3,5 mln. kavos maišų – daugiau nei 400 mln. svarų – guli Brazilijos sandėliuose, teigia Anikė Ejlers Wolthers, bendrovės „Red Container Coffee“ – tarpininkės, įsikūrusios Santoso mieste, pagrindiniame šalies eksporto centre, – įkūrėja. Pasak jos, krovinių gabenimas užtrunka net 100 dienų, nors įprastai tam pririekia 30-ies dienų. Anot prekiautojų, trečiadienio augimą paskatino trumpalaikių įsipareigojimų padengimas, susijęs su netrukus pasibaigsiančia gruodžio mėnesio sutartimi.

Indijoje derlius taip pat nukentėjo dėl per gausaus lietaus kiekio. O Etiopijoje pilietinis karas iki šiol nepadarė įtakos eksportui, tačiau bet kokie nepalankūs pokyčiai didžiausioje Afrikos arabikos gamintojoje gali dar labiau apriboti tiekimą. Padidėjusios krovinių gabenimo ir trąšų sąnaudos apsunkina tiekimo problemas pramonėje, o „La Nina“ orų sąlygos gali lemti permainingus orus Pietų Amerikoje jau artimiausiais mėnesiais.

Bendrovės visa tai gerte sugeria.

Izraelyje įsikūrusi „Strauss Group Ltd.“, viena iš didžiausių skrudintojų Europoje, šią savaitę teigė, kad maržas mažina brangstančios žaliavos, ypač kava ir pienas. Bendrovė padidino kainas Brazilijoje, taip pat Ukrainoje, Rumunijoje, Serbijoje ir Lenkijoje.

Brazilijos eksportuotojai pastaraisiais mėnesiais neišgali išsiųsti milijonų maišų kavos dėl trikdžių uostuose. Vietnamas, didžiausias robustos kavos augintojas, susidūrė su problemomis dėl tiekimo grandinės sutrikimų ir sparčiai besiplečiančių Azijos krovinių gabenimo maršrutų.

„Brazilijoje daug įtampos kyla dėl medžių, maža to, didėja trąšų sąnaudos, todėl negalima tikėtis, kad ūkininkai staiga pagamins daug daugiau kavos, – telefonu sakė Geordie‘is Wilkesas, Londone įsikūrusio finansų maklerio „Sucden Financial“ mokslinių tyrimų vadovas. – Net jeigu užsiauginsite geresnį arabikos kavos pupelių derlių kitais metais, geriausiu atveju galima tikėtis subalansuotos rinkos.“

Kitų augalinės kilmės žemės ūkio žaliavų rinkoje kovo mėnesio pristatymo medvilnė, sumažėjus pasiūlai, pabrango 1,6 proc. – iki 1,1692 JAV dolerio už svarą, beveik aukščiausio lygio nuo 2011 m. liepos mėnesio.

Spėjama, kad Indija svarsto galimybę apriboti medvilnės eksportą, taip tikėdamasi sumažinti aukštas pluošto ir verpalų kainas, sakė Peteris Eglis iš „Plexus Cotton Inc.“. Tai paskatintų pirkėjus ieškoti pasiūlos kitose šalyse, pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose ir Brazilijoje.