Vėdinimo sistemų gamintojos užsakymų apimtys šoktelėjo, klientams visame Airijos Respublikos pasienyje stengiantis išvengti komplikacijų, susijusių su prekių tiekimu iš kitų Britų salų dalių, sakė Declanas Gormley‘is, įmonės generalinis direktorius. Pagal vadinamąjį Šiaurės Airijos protokolą, kuriuo grindžiamas „Brexit“ susitarimas, regionas naudojasi tiek tuo, kad priklauso JK, tiek ir tuo, kad yra ES dalis bendrojoje prekių rinkoje.

Bėda ta, kad protokolas tebėra labiausiai ginčytina skyrybų sutarties sritis, dėl kurios Šiaurės Airija tapo politinio konflikto židiniu tarp Londono ir Briuselio ir dėl kurios vėl grįžo įtampa. Dabartiniam susitarimui šiuo metu iškilo grėsmė, ir būgštaujama, kad neramus regionas gali atsidurti pavojingoje aklavietėje, kai išsikapstys iš koronaviruso pandemijos.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas šią savaitę paskelbė, kad jeigu Jungtinė Karalystė suspenduotų Šiaurės Airijos susitarimo galiojimą, toks žingsnis būtų „visiškai teisėtas“. Jo vyriausybė reikalauja, kad būtų iš esmės peržiūrėtas susitarimas, kurį ji pasirašė su bloku mažiau nei prieš metus, argumentuodama, kad jo įgyvendinimas kenkia verslovėms ir bendruomenėms istoriškai nestabiliame regione.

Prekių gabenimas vėlavo ir strigo, o uosto personalas susidūrė su grasinimais. Įmonės skundėsi dėl painaus ir sudėtingo muitinės dokumentų tvarkymo, o planuojamų atšaldytos mėsos patikrinimų lengvatinius laikotarpius du kartus teko pratęsti po aklavietės, susidariusios dėl „dešrų karais“ vadinamų nesutarimų.

Ir jeigu vienoms įmonėms sunkiai sekėsi prisitaikyti, kitoms tai buvo naudinga. Dėl to joms gali kilti nesutarimų su už JK pasisakančiomis kietosios pozicijos frakcijomis, tačiau jų žinia aiški: metas Šiaurės Airijai leisti gyventi toliau. Neseniai mokslinių tyrimų universiteto „Queens University Belfast“ atlikta apklausa nustatė, kad didžioji Šiaurės Airijos gyventojų dauguma šiuo metu mano, kad protokolas turi teigiamą ekonominį poveikį.

„Aš nesutinku su niūriomis nuotaikomis bei prognozėmis, siejamomis su protokolu, – kalbėjo D. Gormley‘is „Brookvent“ būstinėje Belfaste, mieste, kurį paženklino susiskaldymas. – Čia, vietoje, žmonės to nejaučia.“

Pagal susitarimą į regioną iš likusios Jungtinės Karalystės dalies įvežamos prekės turi būti tikrinamos muitinėje, jei gresia pavojus, kad vėliau jos gali būti išgabentos į ES. Taip buvo siekiama išvengti „kietos“ sienos su Airijos Respublika, tačiau tai sutrikdė kai kuriuos prekybos srautus ir sukėlė naują įtampą, nes unionistai tvirtina, kad siena Airijos jūroje kenkia jų JK identitetui.

Kai kurioms pramonės šakoms jau pavyko pasinaudoti patekimo į dvejopą rinką galimybėmis, taip pat dėl to, kad dar ne visi pasienio protokole numatyti patikrinimai įsigaliojo.

Iš Šiaurės Airijos į Airijos Respubliką importuojamų prekių mastas išaugo 78 proc. pirmąjį 2021 metų pusmetį, palyginti su ankstesniais metais, iki 1,77 mlrd. eurų (2,08 mlrd. JAV dolerių). Bendrovės tapo „protokolo pragmatikėmis“, teigia Stephenas Kelly‘is, prekybos asociacijos „Manufacturing NI“ vyriausiasis vykdomasis pareigūnas.

„Jeigu siunčiate prekes į ES ir toliau į kitas šalis, dabar jums geriausias metas“, – sakė jis. O prabilęs apie atsinaujinusius ginčus tarp Jungtinės Karalystės vyriausybės ir ES, jis tepasakė: „Visiems jau tai nusibodo.“

Ne visi verslai iš karto pajuto protokolo naudą. Smulkesnės įmonės, vykdančios mažesnės vertės užsakymus, pastebi, kad naujosios muitinės procedūros tampa veikiau našta. Tačiau mažai kas reikalauja esminių pokyčių kurso. Tik desperatiškai maldaujama stabilumo.

Šeimos mėsinės „Porterhouse Prime Meats“ vadovas Jonathanas Uprichardas susiduria su didėjančiomis sąnaudomis dėl sunkumų, susijusių su pakuočių ir įrangos atgabenimu iš kitų Jungtinės Karalystės dalių. Tačiau jis taip pat nemato didelių privalumų, jeigu būtų pradėtas taikyti 16 straipsnis ir jeigu JK sustabdytų Šiaurės Airijos protokolo galiojimą.

Armas, Airija

Jeigu tiekimo problemos nesutrukdys, jis planuoja plėstis kitais metais, bet tik tada, kai taps aiškiau, kur link juda Šiaurės Airija. „Sunku planuoti ateitį, – sakė J. Uprichardas Belfaste esančioje parduotuvėje, kuriai vadovauja kartu su žmona Debbie. – Negalime nieko daryti, kol nesužinosime, kas vyksta.“

Laura Graham-Brown, kuriai kartu su savo vyru Marku priklauso delikatesų parduotuvė „Arcadia“ Belfaste, Lisbern Roud gatvėje, taip pat neslepia nusivylimo. Kaip mažai įmonei, daugiausia priklausomai nuo importo iš žemyninės Didžiosios Britanijos, dėl „Brexit“ atsiradę prekybos pokyčiai buvo sunkus iššūkis. Padaugėjo Airijos jūrą kertančių prekių dokumentų tvarkymo, todėl kai kurie mažmenininkai nusprendė, kad tiesiog neverta tiekti prekių į šį regioną.

Vis dėlto L. Graham-Brown pripažįsta, kad dabar jau yra kiek lengviau, ir mano, kad protokolą reikėtų ne iš pagrindų pertvarkyti, o „patobulinti“. „Tik nežinomybė, – štai kas visus žudo, netikrumas dėl to, kas vyksta, – sakė ji. – Visi jaučiasi kaip patekę į sąstingio spąstus. Niekas nesiruošia leisti pinigų ir investuoti į Šiaurės Airiją, kol nesužinos, kaip ten iš tikrųjų yra.“

Jeigu B. Johnsonas nuspręstų suspenduoti „Brexit“ susitarimą, poveikis būtų juntamas visoje Jungtinėje Karalystėje, teigia S. Kelly‘is iš „Manufacturing NI“. Vairuotojai baiminsis užstrigti muitinėje, o tai dar labiau apsunkins dabartinę tiekimo krizę, nes į Šiaurės Airiją įvežamoms prekėms gali grėsti teisinis neapibrėžtumas, įspėjo jis. „Mums nereiktų nerimauti dėl to, ką ES gali padaryti ar ko nepadaryti po trijų mėnesių, šešių ar dvylikos mėnesių, nes žala bus padaryta akimirksniu“, – sakė jis.

Visų svarbiausia, kad Šiaurės Airija išlaikytų savo unikalų statusą Europoje, teigia D. Gormley‘is iš „Brookvent“. Vienas iš svarbiausių jos patrauklumo aspektų yra tai, kad ji yra vienintelė angliškai kalbanti šalis, turinti prieigą tiek prie ES, tiek prie Jungtinės Karalystės rinkų, tačiau ji negali visiškai išnaudoti galimybių, nebent šie veiksniai egzistuotų neribotą laiką, sakė jis.

„Jeigu pašalintume neapibrėžtumą ir sugebėtume užtikrinti tam tikrą saugumą dėl protokolo, tuomet manau, kad per ateinančius, tikriausiai vienus, dvejus, trejus, penkerius metus čia bus daug investuojama, – sakė jis. – Verslovėms patinka tikrumas.“