Praėjusį mėnesį „Bank of China Ltd.“ Londono filialas tokių obligacijų pardavė už 300 mln. dolerių. Remiantis obligacijos dokumentacija, trejų metų kuponui antraisiais ir trečiaisiais metais taikomos penkių paskolų aplinkosaugos, socialinės ir valdymo sąlygos, o paskolas gavusios kompanijos yra įsikūrusios JAV, Jungtinėje Karalystėje, Honkonge ir Singapūre.

Kupone taip pat nurodyta pasitraukimo sąlyga, o tai iki šiol negirdėta. Ši sąlyga reiškia, kad obligacijų turėtojai praras pinigus, jei paskolų gavėjai sugebės viršyti savo išsikeltus tvarumo tikslus.
„Obligacijos kupono pokytis priklauso nuo ESG tikslų, iškeltų su tvarumu susijusioms paskoloms, įgyvendinimo“, – interviu penktadienį sakė Zhou Quan, „Bank of China“ turto ir įsipareigojimų valdymo generalinis direktorius.

Ši struktūra – dar viena gluminančios investuotojams skirtų etinių skolų įvairovės naujiena, kadangi sektorius plečiasi, siekdamas pasirūpinti trilijonais dolerių, kuriuos numatyta investuoti į ESG turtą. Remiantis „Bloomberg“ surinktais duomenimis, pasauliniai ESG obligacijų pardavimai šiais metais artėja prie trilijono dolerių ribos, o tai beveik dvigubai daugiau nei 493 mlrd. dolerių 2020-aisiais.

Nors Europa šioje srityje iki šiol pirmavo, su tvarumu susijusios skolos Azijoje ir Amerikoje taip pat tampa populiarios. Tokio tipo obligacijos sulaukė skepticizmo dėl pernelyg švelnių kai kurių kompanijų išsikeltų tikslų ir nepakankamai skaidrių paskolų sąlygų – baiminamasi, kad tai paskatins „žaliąjį kamufliažą“.

Pastarąja „Bank of China“ struktūra siekiama išplėsti spektrą priemonių, kurias gali naudoti emitentai, siekdami ESG poveikio (neskaitant žaliųjų obligacijų ir su tvarumu susijusių obligacijų), sakė Jaclyn Yeap, „Allen & Overy“ partnerė, dirbusi prie šio projekto.

Nėra aišku, ar kiti emitentai paseks pavyzdžiu ir sudarys panašius sandorius. Žemiau pateikiame daugiau informacijos apie pasiūlymą:

• Banko pagrindinės su tvarumu susijusios paskolos apėmė:
• Kelionių, fondų valdymo, prekybos, gamybos ir sandėliavimo pramonę;
• ESG tikslus šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų atžvilgiu ir ESG balus;
• ESG kainodaros koregavimus iki penkių bazinių punktų.
• Pasak Q. Zhou, pagrindinis SLL portfelis – sindikuotas ir gaunamas iš tarptautinių „Bank of China“ filialų – per obligacijų laikotarpį gali būti pakoreguotas. Jis taip pat sakė, kad obligacijų išleidimo metu bendra paskolų suma buvo didesnė už obligacijų apimtį ir viršijo 500 mln. dolerių.
• Šios obligacijos yra 32 baziniais punktais brangesnės už JAV iždo obligacijas, o pradinės rinkodaros metu buvo brangesnės 43 baziniais punktais.
• Pasak informuoto šaltinio, rinkodaros metu investuotojų paklausa siekė 700 mln. dolerių – kitaip tariant, 2,3 karto viršijo sandorio apimtį.
• Daugiau nei 90 proc. paklausos sulaukta iš bankų investuotojų Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, taip pat – Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, sakė Q. Zhou.