Europos Komisija ketina artimiausiomis dienomis abiejų šalių sostinėms išsiųsti laiškus, kuriuose bus prašoma atsakyti į pranešimus, kad bloko suteiktos lėšos galėjo tapti korupcijos ar sukčiavimo objektu, teigė pareigūnai. Tai pirmasis žingsnis vadinamajame sąlygiškumo mechanizme – naujame procese, remiantis kuriuo valstybės narės, kaltinamos teisinės valstybės pažeidimais, gali netekti milijardų eurų.

Pasak pareigūnų, ES vykdomoji valdžia jau parengė šiuos laiškus, kuriuose pateikiama konkrečių pavyzdžių, ir planuoja juos išsiųsti į Budapeštą ir Varšuvą, kai tik juos pasirašys Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Lenkija ir Vengrija, įstojusios į ES 2004 metais, piktinasi, kad sąlygiškumo mechanizmas buvo priimtas pažeidžiant bloko sutartis. Abiejų šalių laukia kritika dėl demokratijai prieštaraujančių įstatymų, tokių kaip kontroversiškas teisėjų drausminimo režimas Lenkijoje ir prieš LGBTQ nukreipti teisės aktai Vengrijoje.

Anot pareigūnų, šalims bus suteiktos maždaug aštuonios savaitės atsakyti į laiškus. Jeigu jų atsakymai netenkins, ES vykdomoji valdžia prašys valstybių narių patvirtinti oficialių įspėjimo laiškų siuntimą, o tai būtų antrasis procedūros etapas.

U. Von der Leyen praėjusį mėnesį sakė, kad „nebus imtasi jokių priemonių“, kol bloko aukščiausiasis teismas nepriims sprendimo dėl Lenkijos ir Vengrijos pateikto skundo, kuriame abejojama naujų komisijos įgaliojimų teisėtumu.

Vis dėlto komisija galėtų žengti pirmuosius žingsnius remdamasi sąlygiškumo mechanizmu ir „išsiųsti laiškus prašydama informacijos ar užduodama klausimus, kuriuos būtina užduoti“, tuomet minėjo ji.

Šį biudžetinį įgaliojimą komisija įgijo šiais metais, susidūrusi su Lenkijos ir Vengrijos vyriausybių pasipriešinimu. Europos Sąjungos Teisingumo Teismas šiuo metu vertina naujosios priemonės teisėtumą, o sprendimo tikimasi kitų metų pradžioje.

Nors Vengrijos ir Lenkijos vyriausybės bus pirmosios, kurios gaus tokius laiškus, komisija ketina artimiausiu metu panašią procedūrą pritaikyti ir kai kurioms kitoms valstybėms narėms.

Pareigūnai jau nuo sausio mėnesio renka kontroversiškų projektų pavyzdžius ir jaučia, kad to pakanka, norint panaudoti naująją priemonę prieš Lenkiją ir Vengriją, teigia šaltiniai.