Bendrasis vidaus produktas (BVP) rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, padidėjo 0,6 proc., ketvirtadienį paskelbė Nacionalinis statistikos biuras (NSB). Šis rodiklis buvo spartesnis nei ekonomistų prognozuotas 0,4 proc. augimas.

Trečiojo ketvirčio augimas buvo tik šiek tiek silpnesnis nei skelbė naujausios Anglijos centrinio banko (BoE) prognozės, ir tai gali sustiprinti lūkesčius, kad politikos formuotojai gruodį padidins palūkanų normas, siekdami suvaldyti sparčiai augančią infliaciją.

„Ekonomika ir toliau atsigauna po COVID, o dėl tokių schemų kaip priverstinės atostogos, nedarbo lygis mažėja jau aštuonis mėnesius iš eilės, – savo prareiškime teigė Iždo sekretorius Rishis Sunakas. – Mes prognozuojame sparčiausią augimą tarp Didžiojo septyneto (G7) šalių šiais metais. Pasauliui atsiveriant, suprantame, kad vis dar yra iššūkių, kuriuos būtina įveikti.“

NSB, peržiūrėjusi liepos bei rugpjūčio rodiklius, nustatė, kad šalies ekonomikos augimas trečiąjį ketvirtį siekė 1,3 proc. ir buvo tik 2,1 proc. mažesnis nei prieš pandemiją. BoE prognozavo 1,5 proc. rodiklį.

„Atsigavimas žengia į daug sudėtingesnį etapą, – teigė ekonomistas Martinas Beckas iš ekonominių prognozių grupės „EY Item Club“, kuri naudojasi Iždo departamento prognozavimo modeliu. – Situacija tapo dar keblesnė padažnėjus tiekimo grandinės sutrikimams ir išaugus infliacijai, o tai atitinkamai atsilieps namų ūkių perkamajai galiai.“

Ką sako „Bloomberg Economics“?

„Panašu, kad vartotojų išlaidos mažėja, ir tai greičiausiai sukels susirūpinimą tiems, kurie delsė balsuoti už palūkanų normų didinimą lapkritį. Mes vis dar tikimės, kad kelios puikios darbo rinkos naujienos pakreips svarstykles link palūkanų normų didinimo šiais metais, tačiau atrodo, kad šis žingsnis dar toli gražu nėra užtikrintas.“ – sakė Danas Hansonas, „Bloomberg Economics“.

Per mėnesį paslaugų pramonės šakos išaugo 0,7 proc., sustiprėjus sveikatos sektoriui, nes daugelis gydytojų vėl atnaujino fizines konsultacijas.

Į vartotojus orientuotos paslaugos susitraukė 0,6 proc., sumenkus mažmeninės prekybos apimtims. Tai gali paskatinti BoE susirūpinimą dėl vartojimo mažėjimo, o toks scenarijus gali atitinkamai atsiliepti atsigavimui ateinančiais mėnesiais, nes infliacija kandžiojasi, o mokesčiai didėja.

„Nepaisant stipraus pagrindinio rodiklio, augimo struktūra verčia vis labiau sunerimti, – sako ekonomistas Thomas Pughas iš mokesčių ir konsultacijų įmonės RSM U.K. – Ekonomikos augimas ketvirtąjį ketvirtį greičiausiai sulėtės, nes tiekimo trikdžiai, kylančios kainos ir fiskalinės paramos atsisakymas neigiamai atsiliepia vartojimui.“

Per mėnesį gamybos apimtys krito dėl sumažėjusios automobilių gamybos, šis nuosmukis buvo didžiausias nuo gegužės dėl didelio masto trūkumo tiekimo grandinėje. Automobilių gamintojai pranešė apie sunkumus, su kuriais susiduria norėdami gauti puslaidininkių lustų, reikalingų transporto priemonėms sukomplektuoti. Tai apribojo naujų automobilių pasiūlą ir, savo ruožtu, padidino naudotų transporto priemonių paklausą bei kainas.

„Rugsėjo mėnesį ekonomika išlaikė tam tikrą pagreitį, ir tai teikia vilčių, bet negalima paneigti, kad tai buvo sudėtingas ketvirtis įmonėms, susiduriančioms su skausmingais tiekimo suvaržymais, – sakė didžiausios šalies verslo lobistų grupės CBI vyriausiasis ekonomistas Alpeshas Paleja. – Augantis COVID atvejų skaičius, žaliavinių medžiagų, komponentų bei darbo jėgos trūkumas – viskas susivijo į vieną didelį kamuolį, skaudžiai kertantį augimui.“

Statybų sektorius, kuris taip pat buvo paveiktas minėtų problemų, rugsėjį išaugo 1,3 procento. Tai lėmė tiek nauji projektai, tiek remonto bei priežiūros darbai.

Atskiri prekybos duomenys parodė, kad prekybos deficitas, išskyrus tauriuosius metalus, trečiąjį ketvirtį padidėjo iki beveik 40 mlrd. svarų sterlingų (54 mlrd. JAV dolerių). Eksporto apimtys sumažėjo labiau nei tikėtasi, o importas padidėjo.

„Jungtinės Karalystės eksportuotojų laukia sunki žiema, nes tiekimo sutrikimų, regis, nemažėja, ir tai atsiliepia pelnui, – sakė Ana Boata, prekybos kreditų draudikės „Euler Hermes“ ekonominių tyrimų skyriaus vadovė. – Dėl trūkumo sukeltos pramoninės recesijos ypač pažeidžiami automobilių, mašinų ir įrengimų bei chemijos pramonės atstovai, ir dėl to eksporto rodikliai ir toliau greičiausiai nukentės.“

Centrinis bankas, kuris šokiravo rinkas nepakeitęs bazinės palūkanų normos lapkritį, perspėjo, kad ateinančias mėnesiais bus būtina didinti palūkanas, jeigu ekonomika vystysis taip, kaip tikimasi.

„Britų ekonomikai susiduriant su vis didėjančiais iššūkiais, siunčiame įspėjimą Anglijos centriniam bankui, kad, norint išlaikyti ir taip trapų ekonomikos atsigavimą, nederėtų didinti palūkanų normų artimiausiu metu“, – sakė Surenas Thiru, Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Ekonomikos skyriaus vadovas.

Darbo rinkos duomenys bus labai svarbūs sprendžiant, ar BoE taps vienu iš didžiųjų centrinių bankų, kuris pirmas sugriežtins politiką nuo pandemijos pradžios. Politikos formuotojai atidžiai stebi likimą milijono žmonių, kurie buvo vis dar išleisti priverstinių atostogų, vyriausybei nustojus mokėti jiems atlyginimus spalio mėnesį.

Pirminiais duomenimis, dauguma jų grįžo į darbą. Tokiu atveju galima daryti prielaidą, kad darbo jėgos vis dar trūksta, o tai, kaip baiminasi BoE, gali sukelti darbo užmokesčio ir kainų spiralę. Centrinis bankas prognozuoja nedidelį ir laikiną nedarbo padidėjimą ketvirtąjį metų ketvirtį.

Didžiausią riziką perspektyvai kelia spaudimas pragyvenimo lygiui, kurį sukelia augančios kainos ir gresiantis mokesčių didinimas. BoE pastebėjo ženklų, kad paklausa mažėja.

„Staigus augimo sulėtėjimas ir žiemos pragyvenimo lygio „krizės“ perspektyva, jeigu ateinančiais mėnesiais sunkumų nemažės, reiškia, kad mes dar neišbridome iš pandemijos džiunglių, – sakė Jamesas Smithas, fondo „Resolution Foundation“ mokslinių tyrimų direktorius. – Štai kodėl iždo sekretorius teisingai pasielgė, numatydamas daugiau paramos ekonomikai biudžete, o Anglijos centrinis bankas nepadidino palūkanų normos praėjusią savaitę.“