Kietkviečių kainos vakarinėje Kanados provincijoje Albertoje nuo rugpjūčio pakilo daugiau nei 60 proc. ir šiuo metu siekia kone aukščiausią lygį nuo bent 2015 metų, rodo „Farmers Advanced Risk Management Co.“ (Vinipegas) duomenys.

„Kainos kiek pakilusios palyginti su birželio pabaiga, ir baimės, kurios tuo metu slėgė kiekvieną, pasiteisino, – sakė Jimas Meyeris, Sent Luise įsikūrusios bendrovės „Italgrani USA“, didžiausios Šiaurės Amerikoje kietkviečių malimo įmonės, prezidentas. – Visa tai atsilieps išlaidoms maisto prekių parduotuvėje.“

Šiaurės Dakotoje, JAV Vidurio Vakarų valstijoje, kurioje užauginama apie 80 proc. šalies derliaus, kainos grūdų saugyklose nuo birželio pašoko beveik dvigubai, sakė J. Meyeris. Nors aukštesnės kainos vargu ar sulėtins JAV gamintojų pirkimus, jis teigė, kad tai padidins išlaidas ir dar labiau apsunkins įmonių, susiduriančių su tiekimo grandinės sutrikimais ir darbuotojų trūkumu, padėtį.

Kietųjų grūdų augintojus problemos užgriuvo tuo metu, kai dėl derliaus sutrikimų, chaoso tiekimo grandinėje ir didelės paklausos Jungtinių Tautų maisto kainų indeksas per pastaruosius metus padidėjo beveik trečdaliu. Maisto perdirbimo įmonės pastebėjo, kad per vasarą ingredientų kainos pakilo, ir daugelis jų dabar perkelia šias išlaidas vartotojams, sakė Sylvainas Charlebois, Halifakso (Naujoji Škotija) Dalhousie universiteto Žemės ūkio ir maisto produktų analitinės laboratorijos direktorius. „Jie nelabai turi kito pasirinkimo kaip didinti kainas, – penktadienį telefonu kalbėjo S. Charlebois. – Bus tik blogiau.“

Itališki makaronai

Italijoje stambaus kapitalo makaronų gamintojai, didėjant gamybos sąnaudoms, stengiasi apsirūpinti kietųjų kviečių atsargomis. Dabartinis tiek kietųjų, tiek minkštųjų kviečių brangimas atsiliepia kepiniams, duonai ir kitiems maisto produktams, atsižvelgiant į tai, kad lygiagrečiai brangsta ir kitos žaliavinės prekės, įskaitant kukurūzus ir miežius, spalio 20 d. pareiškime teigė Italijos ūkininkų asociacija „Copagri“.

Dario Monnis, makaronų parduotuvės ir restorano „Tortello“ savininkas iš Čikagos sakė, kad rupūs kvietiniai miltai, kuriuos jis parsisiunčia iš savo gimtosios Italijos, nuo praėjusių metų pabrango 10-12 procentų. Jis tikisi, kad jam pavyks nedidinti meniu kainų, nors brangsta viskas – nuo maisto gamybos iki transportavimo.

„Priskiriu šias išlaidas verslo sąnaudoms ir tikiuosi, kad tai nesitęs amžinai, – sakė jis. – Bet, žinoma, jei tokia situacija užtruks, aš tikrai būsiu priverstas padidinti kai kurias kainas.“

Pavasarinių kviečių, naudojamų picų tešlai ir bandelėms gaminti, kaina penktadienį pirmą kartą nuo 2012 metų pasiekė 10 JAV dolerių už bušelį dėl sausros Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje.

Mažmeninės makaronų kainos Kanadoje nuo gegužės pakilo 7 procentais, ir JAV žemės ūkio departamentas prognozuoja, kad didmeninės kviečių miltų kainos šiais metais padidės 15-18 procentų.

Sausra

Kanados prerijų teritorijose vyrauja didelė arba itin didelė sausra, ir kietųjų kviečių eksportas, kaip prognozuojama, dėl nepakankamos pasiūlos šiais metais turėtų sumažėti 46 proc., teigiama Kanados žemės ūkio ir maisto pramonės departamento spalio mėnesio ataskaitoje.

Šiais metais JAV grūdų produkcijos apimtys, palyginti su 2020 m. lygiu, sumažėjo 46 proc., nes Šiaurės Dakotos pasėlius išdegino didžiulė sausra ir metinės produkcijos mastas buvo mažiausias nuo 1961 metų. Vidaus rinkai tenka du trečdaliai JAV kietųjų kviečių paklausos. „Neabejotinai derlius yra mažiausias per pastaruosius 60 metų, jei ne ilgiau“, – elektroniniame laiške rašė Jimas Petersonas, Šiaurės Dakotos kviečių komisijos politikos ir rinkodaros direktorius.

Ši krizė prasidėjo tešlos gaminių paklausai nuolat augant, nes žmonės per pandemiją ėmė uoliai pildyti savo sandėliukų atsargas, sakė Vinipege įsikūrusios bendrovės „Cereals Canada“ vadovas Deanas Diasas. Kitais metais ūkininkai gali bandyti sėti daugiau kietųjų kviečių, jei kainos ir paklausa išliks aukšta, sakė jis.

„Net ir už didesnę kainą jie vis tiek bus pigus angliavandenis, ir žmonės juos pirks, – sakė Neilas Townsendas, „FarmLink“ vyriausiasis rinkos analitikas Vinipege. – Nemanau, kad Šiaurės Amerikos regione paklausa pastebimai sumažėtų.“