Islandija užėmė pirmąją vietą antradienį paskelbtame „Mercer CFA Institute“ pasauliniame pensijų indekse ir sulaukė pagyrimų už tai, kad jos sistema puikiai valdoma ir suteikia pensininkams daug privalumų, įskaitant dosnią valstybinę pensiją. Antrąją ir trečiąją vietas užėmė Nyderlandai ir Danija – pastarąjį dešimtmetį abi šios šalys laikosi aukščiausiose pozicijose.

Bloomberg pensijų sistemos

Vienuolikos šalių, įskaitant Indiją ir Korėją, balai šiais metais nusmuko, pasauliui bandant sumažinti ekonominį „Covid-19“ krizės poveikį. Dabartinė ekonominė aplinka kartu su sumažėjusiu darbo užmokesčio augimu, istoriškai žemomis palūkanų normomis ir mažėjančia daugelio turto rūšių grąža sukelia papildomą finansinį spaudimą esamoms pensijų sistemoms, teigiama ataskaitoje.

43 šalių apklausoje Tailandas užėmė paskutinę vietą, o šalia jo atsidūrė Argentina ir Filipinai, nes jų sistemose esama „didelių trūkumų ir (arba) neatitikimų, kuriuos reikia pašalinti“.

Remiantis ataskaita, Jungtinė Karalystė ir Kinija, atitinkamai užėmusios 9-ąją ir 28-ąją vietas, nuo praėjusių metų pasitaisė labiausiai. JAV, atsidūrusi 19-oje vietoje, galėtų pakilti aukščiau, jei padidintų minimalią pensiją mažas pajamas gaunantiems pensininkams, teigiama ataskaitoje.

„Nepaisant iššūkių, dabar ne metas stabdyti pensijų reformą – iš tiesų metas ją paspartinti“, – sakė vyresnysis „Mercer“ partneris ir pagrindinis ataskaitos autorius Davidas Knoxas.