Dauguma intensyviai energiją naudojančių regiono įmonių arba apsidraudė nuo rekordinių elektros energijos ir dujų kainų, arba verčia klientus padengti didesnes išlaidas. Nors manoma, kad tai turės ribotą poveikį daugelio bendrovių trečiojo ketvirčio pajamoms, apie kurias ataskaitos turi būti paskelbtos per ateinančias dvi savaites, kyla klausimas, kiek dar ilgai cheminių medžiagų, popieriaus ir metalų produktų pirkėjai yra pasirengę toleruoti kainų kilimą.

„Didžiausia rizika ateityje yra ta, kad dėl infliacijos bangos, persimetusios galutiniam vartotojui, gali būti sunaikinta paklausa“,  sakė banko „Societe Generale SA“ analitikas Peteris Clarkas. Krintantys pardavimai gali atsiliepti įmonių bendrovių kainodaros galimybėms ir kitų metų pelno maržoms, sakė jis.

Spalio mėnesį elektros ir dujų kainos smarkiai svyruoja, ir tokie svyravimai, manoma, artėjant žiemai gali dar labiau sustiprėti. Dėl padidėjusių kainų didėja verslo išlaidos ir namų ūkių išlaidos, dėl to gali strigti ekonomikos atsigavimas, o infliacija  pasiekti daugiametes aukštumas.

Nors energetikos krizė įsigalėjo tik trečiojoje ketvirčio pabaigoje, kai kurios bendrovės jau dabar jaučia jos atgarsius.