Prognozuojama, kad pagrindinės regiono pramonės šakos, įskaitant plieno ir chemikalų gamintojus, žiemą ir toliau susidurs su energijos tiekimo sutrikimais, nes kuro pasiūla tebėra ribota, o vyriausybės pirmenybę teikia namų ūkių šildymui.

„Coal India Ltd.“, didžiausia pasaulyje anglių kasėja, laikinai sustabdė tiekimą visiems šalies vartotojams, išskyrus elektrines, nors tiekimas iš kasyklų jau pradėjo augti.

„Šią žiemą rinkoms vargu ar pakaks esamos pasiūlos, – sakė „Wood Mackenzie Ltd.“ šiluminės anglies tyrimų vadovė Natalie Biggs. – Jei Šiaurės pusrutulyje temperatūra bus neįprastai šalta, kaip nutiko pernai, kai kuriuose regionuose galime susidurti su rimtais trūkumais.“

Kinija, didžiausia anglies gamintoja ir vartotoja, ketvirtąjį ketvirtį galėtų padidinti kasyklų produkciją dar 100 milijonų tonų. Indijoje atsargos po daugiau nei tris savaites trukusio kasdienio mažėjimo pamažu kyla, o Indonezija – pagrindinė eksportuotoja – pagaliau atsigauna po gamybos sulėtėjimo dėl smarkių liūčių.

Šios trys šalys yra didžiausios anglies gamintojos pasaulyje, o Kinija ir Indija yra didžiausios vartotojos, kartu sukūrenančios beveik du trečdalius pasaulinės pasiūlos. Net ir aktyvėjant kasybai, pasaulinė anglies produkcija nesiekia 2019 m. lygio – kaip tik tuo metu, kai paklausa didėja, teigia N. Biggs.

Saugos problemos Kinijoje, smarkios liūtys Indonezijoje ir Australijoje bei logistikos problemos Rusijoje ir Pietų Afrikoje ištisus metus varžė anglies tiekimą. Kartu su pramonės operacijų atsigavimu po pandemijos šios kliūtys sukėlė pasaulinį trūkumą, dėl kurio kainos pasiekė rekordinį lygį, o kai kuriose vietovėse elektros energijos tiekimas nutrūko arba buvo ribojamas.

Kalnakasiai pagaliau pradeda vytis paklausą. Indonezija, ištvėrusi neįprastai ilgą ir gausų liūčių sezoną, dabar spartina gamybą ir tikisi pasiekti metinį 625 milijonų tonų tikslą, teigia Energetikos ir mineralinių išteklių ministerijos mineralų ir anglies programos direktorius Sunindyo Suryo Herdadi.

Kinijoje mėnesio produkcija jau dabar yra maždaug 18 milijonų tonų didesnė nei pernai, o valdžios institucijos šalina biurokratines kliūtis, kad padėtų gamintojams žymiai padidinti apimtis, trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Sun Qingguo, Nacionalinės kasyklų saugos administracijos vyresnysis saugos vadovas. Iš viso šį ketvirtį tai galėtų reikšti 100 milijonų tonų daugiau anglies.

Nors tai turėtų padėti Kinijai apšildyti gyventojų namus ir leisti ekonomikai sklandžiai funkcionuoti, daug energijos reikalaujančios pramonės šakos susidurs su tiekimo apribojimais. Pasak „UBS Group AG“, tokių sektorių kaip plienas ir cementas produkcija metų pabaigoje gali susitraukti 30 proc.

„Kinijoje žiemą vis dar galime sulaukti energijos deficito, o energijos normavimas bus viena iš politinių priemonių šiai problemai spręsti“, – sakė „IHS Markit“ Kinijos energijos ir atsinaujinančių išteklių tyrimų vadovė Lara Dong. Tikimasi, kad šildymo paklausa netrukus išaugs, nes šį savaitgalį temperatūra regionuose, įskaitant Vidinę Mongoliją, ženkliai nukris.

Ketvirtadienį lankydamasis Guangdongo provincijoje, buitinių prietaisų gamintojo fabrike, premjeras Li Keqiangas pažadėjo užtikrinti energijos tiekimą. Vyriausybė suteikė angliakasiams leidimą viršyti metines kvotas ir leis elektros energijos kainoms kilti, be to, nusprendė apriboti kito kuro eksportą bei padidinti dyzelino importą.

Indijoje anglies atsargos elektrinėse auga, nors ir toliau išlieka beveik 80 proc. žemesnės nei prieš metus. Kelios valstijos pranešė apie ilgus elektros tiekimo nutraukimus, o energijos kainos šią savaitę šoktelėjo iki aukščiausio lygio per 12 metų. Valstybinė „Coal India“ ir toliau nukreipia tiekimą nuo pramonės vartotojų į namų ūkius – tuo skundžiasi pramonės sektoriai, įskaitant aliuminio gamintojus.

„Vyriausybė padarys viską, kad užkirstų kelią plačiam elektros tiekimo sutrikimui, net jei tai reikštų tiekimo apribojimą kai kuriems kitiems vartotojams“, – pareiškė „EY India“ elektros ir komunalinių paslaugų vadovas Someshas Kumaras.