Šis skaičius, lyginant su situacija prieš tris mėnesius, smarkiai padidėjo, o didžiausias stygius jaučiamas viešojo maitinimo ir svetingumo sektoriuose, kur net 92 proc. įmonių, bandžiusių įdarbinti naujus žmones, pranešė apie sunkumus, trečiadienį paskelbė Didžiosios Britanijos prekybos rūmai.

„Akivaizdu, kad personalo trūkumas auga, o tai daro įtaką tiek gamintojų, tiek paslaugų teikėjų atsigavimui ir augimui“, – sakė verslo lobistų grupės žmogiškųjų išteklių politikos vadovė Jane Gratton. Jei vyriausybė nesiims veiksmų, bendrovės susidurs su „didžiuliais sunkumais patenkinant paklausą, o vartotojai artėjant žiemai matys ir tolesnį prieinamų prekių ir paslaugų mažėjimą“.

Remiantis apklausa, kurioje nuo rugpjūčio 23 d. iki rugsėjo 13 d. buvo pakalbinta daugiau nei 5600 firmų, daugelis respondentų pareiškė, kad padidino atlyginimus ir vis tiek nesugeba privilioti darbuotojų – taigi, problema iš tiesų opi.

Personalo trūkumas ir tiekimo grandinių sutrikimai didina kainas, blogindami pragyvenimo lygį ir stiprindami spaudimą Anglijos bankui padidinti palūkanų normas, kad būtų galima suvaldyti infliaciją.

Problema atspindi tiek pandemiją, tiek „Brexit“, kadangi įmonės pastebi, jog šiuo metu šalyje gyvena kur kas mažiau užsienio piliečių, galinčių padėti užpildyti rekordinį laisvų darbo vietų skaičių. BCC paragino vyriausybę spręsti krizę išduodant daugiau trumpalaikių vizų pramonės šakoms, susiduriančioms su ypač dideliu darbuotojų stygiumi.