Apie 37 proc. degalinių, kurioms atstovauja JK benzino mažmenininkų asociacija, antradienio rytą pranešė, kad joms baigėsi degalai, o sekmadienį tokių buvo daugiau nei 50 proc. Kita vertus, tose lokacijose, kuriose tiekimas buvo atnaujintas, nusidriekė ilgos eilės, o tai pratęsė kankynę, kurią išgyvena vairuotojai nuo praėjusios savaitės, kai prasidėjo krizė.

„Pagaliau pradedame matyti situacijos gerėjimą, – antradienį transliuotojams sakė ministras pirmininkas Borisas Johnsonas. – Tiekimas sugrįžta į degalines.“

B. Johnsono vyriausybė bando parodyti, kad gali sukontroliuoti chaosą, tačiau degalinių vaizdai dominuoja laikraščiuose jau kelias dienas, o kuro stygius rinkėjams yra itin opus klausimas. Tai naujausias tiekimo grandinių sutrikimo ir produktų trūkumo pavyzdys pandemijos metu, kai dar labiau išaugo po „Brexit“ kilęs vilkikų vairuotojų trūkumas.

Situacija kelia pavojų B. Johnsonui, kuris vadovavo „Brexit“ kampanijai, siekdamas atriboti JK nuo jos didžiausios prekybos partnerės – be to, pasirašė skyrybų sutartį ir prekybos susitarimą, kuris kritiškai sumažino darbo jėgos pasiūlą iš vientisos ES rinkos.

Vyriausybė bandė nukreipti visuomenės dėmesį nuo „Brexit“ ir dėl išaugusios paklausos apkaltinti krizę, kurią sukėlė ekonomikos atsigavimas po koronaviruso pandemijos. Kariuomenei buvo įsakyta laukti pasirengus ir prireikus padėti su pristatymais, kol ministrai bando pademonstruoti, kad kontroliuoja problemą.

Didelė paklausa

„Šį rytą atlikome savo narių apklausą ir tik 37 proc. degalinių pranešė, kad šiandien joms baigėsi kuro atsargos, – teigiama JK benzino mažmenininkų asociacijos vykdomojo direktoriaus Gordono Balmerio pranešime. – Atsargas reguliariai papildant, šis procentas per ateinančias 24 valandas greičiausiai dar sumažės.“

Sumažinus deficitą, sumažės ir tikimybė, kad kariuomenės vairuotojams bus įsakyta išvežioti degalus po visą šalį. Vis dėlto antradienį ryte Londono gatvėse stebėta scena parodė, kad krizei dar yra kur plėstis. Nuo Woodford New Road šiauriniame Londone iki Alberto krantinės priešais Parlamentą ir Sevenoaks pietiniame miesto pakraštyje daugelis degalinių vis dar negalėjo įpilti kuro.

O tos degalinės, kuriose kuro buvo, sulaukė didžiulės paklausos. Vienoje „BP Plc“ lokacijoje pietvakarių Londone vilkikas kaip tik rengėsi iškrauti degalų papildymą, kai prie jo išsirikiavo maždaug penkiasdešimties automobilių eilė.

„Aš tikrai visus raginčiau gyventi kaip gyvenus ir pasipildyti degalus įprastai, kai jų tikrai reikia“, – sakė B. Johnsonas.

Didžiausi JK degalų tiekėjai nurodė, kad atkurti sklandžias operacijas bus nelengva. „Tesco Plc“ ir „Wm Morrison Supermarkets Plc“ atskiruose pranešimuose pažymėjo, kad teks įdėti daug pastangų, kad būtų užtikrintas adekvatus kuro tiekimas jų degalinėms.

„J Sainsbury Plc“ pranešė, kad stebi išaugusią paklausą, o „Exxon Mobil Corp.“ savo klientų prašė „laikytis įprastų pirkimo įpročių“.

„Bando kapanotis“

Transporto sekretorius Grantas Shappsas dėl trūkumo bandė apkaltinti visuomenę, nors taip pat pripažino vilkikų vairuotojų trūkumą, sakydamas, kad sistema „bando kapanotis“, kol nesukilo nerimas. „Kuo greičiau visi galėsime sugrįžti prie įprastų pirkimo įpročių, tuo greičiau situacija normalizuosis.“

Stygius pakurstė susirūpinimą dėl esminių paslaugų sutrikimo, darbuotojams negalint pripildyti benzino bakų ir važiuoti į darbą.

Ministrai ne tik įspėjo kariuomenę, bet ir paskelbė išduosiantys 5000 trumpalaikių vizų užsienio vilkikų vairuotojams – radikalus posūkis nuo B. Johnsono „Brexit“ politikos – bei sustabdė konkurencijos taisykles, kad tiekėjai galėtų koordinuoti pristatymą.

„Kuro tiekimo problemos sukelia spūstis, londoniečiai negali dirbti savo darbų. Džiaugiuosi, kad armija yra pasirengusi padėti, tačiau vyriausybė privalo rezervuoti kurą tiems, kam jo reikia – būtiniausiems darbuotojams, kad veikla sostinėje nesustotų.“ — sako Sadiq Khan.

Negatyvios antraštės sutapo su vis didėjančiu JK susirūpinimu kylančiomis pragyvenimo išlaidomis, mat elektros kainos pradeda augti kaip tik tada, kai nutraukiamos svarbiausios pandeminės paramos priemonės.

Vis dėlto naujausi oficialūs duomenys apie JK degalų kainas suteikė šiokį tokį atokvėpį. Bešvinio benzino kaina per savaitę iki pirmadienio padidėjo vos 0,3 penso iki 135,19 pensų (1,84 dolerio) už litrą.