Pastarąjį šoką pramonei sukėlė staigus anglies dioksido – naudojamo apsvaiginti skerdžiamas kiaules ir vištas, taip pat pakuočių, skirtų pailginti galiojimo laiką ir „sauso ledo“, leidžiančio šaldytiems produktams neatitirpti pristatymo metu, gamyboje – stygius. Ištekliai sulaukė smūgio po to, kai trąšų gamintojas „CF Industries Holdings Inc.“ šią savaitę sureagavo į kylančias gamtinių dujų kainas, uždarydamas JK trąšų gamyklas, kurios gamina anglies dioksidą kaip šalutinį produktą. Konkurentai „Yara International ASA“ penktadienį pranešė, kad taip pat sumažins Europos pajėgumus.

JK maisto pramonė ir taip neriasi iš kailio, kad lentynos ir valgiaraščiai būtų aprūpinti produktais dėl pramonės darbuotojų trūkumo, kurį iš dalies sukėlė „Brexit“ ir koronaviruso pandemija. Kai kuriose parduotuvėse jau trūksta tokių prekių kaip bekonas, pienas ir duona, „McDonald’s Corp.“ praėjusį mėnesį nebeturėjo iš ko plakti pieniškų kokteilių, o ūkininkai įspėjo, kad ūkiuose dėl darbo jėgos trūkumo susidarė nepaskerstų kiaulių perteklius.

Dabar spaudimą dar padidino anglies dioksido tiekimo trikdžiai. Didžiosios Britanijos mėsos perdirbėjų asociacija įspėjo, kad CO2 atsargos gali išsekti per dvi savaites, vadinasi, skerdyklos būtų uždarytos kaip tik tada, kai kiaulių augintojai susiduria su neišvengiama gyvulių skerdimo būtinybe.

JK vyriausybės pareigūnai kartu su mėsos sektoriumi bando spręsti CO2 problemą, teigia šiuo klausimu informuotas asmuo, kuris prašė neatskleisti jo tapatybės.

Internetinis maisto prekių mažmenininkas „Ocado“ penktadienį dėl sauso ledo trūkumo Jungtinės Karalystės klientams turėjo nustoti tiekti šaldytus produktus. Kompanija savo internetinės svetainės pranešime patikino, kad bendradarbiauja su tiekėjais ir „padėtis netrukus normalizuosis“.

„Tai kelia nerimą, – pažymėjo Didžiosios Britanijos mėsos perdirbėjų asociacijos (BMPA) vadovas Nickas Allenas. – Kalbame apie tai, kad tik dienų ar savaičių klausimas, kada šis reikalas smogs visu smarkumu, nebent kur nors pasaulyje – idealiu atveju čia, Europoje, – atsiras atsargų, kurios galėtų kuo skubiau papildyti mūsų turimą CO2 kiekį.“

Anglies dioksidas – šalutinis trąšų gamybos produktas – taip pat naudojamas pakuojant tokius produktus kaip mėsa ir daržovės. Jautiena ir ėriena būtų mažiau paveiktos CO2 trūkumo, tačiau dėl pakavimo problemų prarastų penkias galiojimo dienas, nurodė BMPA. Gaiviųjų gėrimų gamintojai taip pat stebi CO2 situaciją ir ieško alternatyvių šaltinių, pranešė Didžiosios Britanijos gaiviųjų gėrimų asociacija.

Sustabdyta gamyba trąšų sektoriuje rodo, kad perdėtos energijos kainos daro įtaką daug energijos naudojančioms JK pramonės šakoms, pažymėjo Intensyvių energijos vartotojų grupė (EIUG). Ji paragino JK nedelsiant imtis veiksmų, kad Didžiosios Britanijos pramonė augant energijos sąnaudoms išliktų konkurencinga.

Trąšų mažinimas

Anksčiau šią savaitę „CF Industries“ pranešė dėl didėjančių energijos sąnaudų stabdantis dvi JK gamyklas. Penktadienį Norvegijos trąšų gamintojas „Yara“ pareiškė, kad iki kitos savaitės sumažins apie 40 proc. Europos amoniako produkcijos pajėgumų, nes rekordiškai aukštos dujų kainos kenkia gamybai.

„Yara“ parduoda apie trečdalį viso pasaulio amoniako, kuris naudojamas ne tik trąšose, bet ir tokiose pramonės šakose kaip automobiliai, tekstilė, sveikatos priežiūra ir kosmetika. Kompanija, kuri pranešė apribosianti produkciją daugelyje gamyklų, gamina amoniaką tokiose Europos šalyse kaip Nyderlandai, Vokietija, Norvegija, Italija, Prancūzija, JK ir Belgija.

Trąšų kainos per praėjusius metus šoktelėjo, nes pasėlių ralis padėjo ūkininkams padidinti pirkimus. Be to, jie sulaukė rėmimo po to, kai uraganas Ida smogė JAV trąšų pramonės širdžiai, o audra Nicholas pridarė žalos Meksikos įlankoje. Aukštesnės maistinių medžiagų kainos gali sustiprinti pasaulinę maisto infliaciją tuo metu, kai siaučia badas, ypač skurdesnėse šalyse.