Europoje pirmaujanti cheminių medžiagų įmonė BASF pripažino nesugebanti visiškai išvengti rekordinių elektros energijos kainų poveikio, nors ir pagamina 80 proc. savo energijos. Anot „Aurubis AG“, didžiausios žemyne vario gamintojos, energijos kainos jau dabar nusmukdė pelnus, ir toliau, likusią metų dalį, tebemažins maržas. Jungtinėje Karalystėje situacija tokia rimta, kad pagrindinė trąšų gamintoja uždarė dvi įmones, ir neaišku, kada bus atnaujinta gamyba.

Ekonomikoms traukiantis iš pandemijos gniaužtų ir gyventojams grįžtant į biurus, energijos kainos kyla įvairiuose žemynuose, nuo Jungtinių Valstijų iki Europos bei Azijos. Šiais metais Europos dujų kainos padidėjo daugiau nei tris kartus, tuo tarpu elektros energijos kainos išaugo beveik dvigubai, regionui susiduriant su tiekimo krize, dėl kurios gali sutrikti ekonomikos atsigavimas.

„Jeigu kiekvieno iš mūsų elektros ir dujų sąskaitos tiesiog kils, tai neabejotinai paveiks vartotojų išlaidas, kaip ir pramonės vartojimą“, – sakė Oganas Kose, bendrovės „Accenture“ vykdomasis direktorius.

BASF teigimu, pastaraisiais mėnesiais energijos kainos „pastebimai“ padidėjo, elektroniniu paštu atsiųstame pareiškime teigė įmonės atstovas spaudai Thomas Nonnastas. Liudvigshafene esanti BASF gamybos įmonė yra didžiausia pasaulyje integruota cheminių medžiagų gamykla, per metus sunaudojanti 6 teravatvalandes elektros energijos, o tai prilygsta maždaug 3,5 mln. barelių žaliavinės naftos generuojamai energijai.

„Kaip daug energijos naudojanti įmonė, mes taip pat tą pajutome“, – rašė jis.

„Aurubis“ teigė jaučianti kylančių kainų poveikį, nors ir yra įdiegusi apsidraudimo strategijas. „Mūsų maržos ypač kenčia nuo aukštų energijos kainų Vokietijoje“, – elektroniniu paštu atsiųstame pareiškime teigė įmonės atstovė spaudai Daniela Kalmbach.

„CF Industries Holdings Inc.“ trečiadienį pranešė dėl aukštų dujų kainų stabdanti operacijas savo Bilingame ir Inse (Britanijoje) esančiuose gamybos kompleksuose.

„Dėl sparčiai kylančių energijos kainų didėja įmonių išlaidos ir daroma žala pramonei, – savo pareiškime teigė Leiboristų šešėlinis verslo ir energetikos sekretorius. – Naujienos apie gamybos įmonių uždarymą kelia ypač didelį nerimą.“

Šią žiemą Europoje gali būti nutrauktas elektros energijos tiekimas, jei orai atšaltų, pareiškė „Goldman Sachs Group Inc.“, perspėdamas, kad regiono pramoniniams vartotojams gali tekti apriboti vartojimą. Žemynui trūksta laiko papildyti išsekusias saugyklas iki šildymo sezono pradžios, kuris prasidės maždaug po mėnesio, šiuo metų laiku atsargoms siekiant žemiausią lygį per daugiau nei dešimtmetį.

Pagrindinė Prancūzijos cukraus gamintoja „Tereos SCA“ jau įspėjo dėl sparčiai augančių dujų kainų, dėl kurių bendrovės gamybos sąnaudos „smarkiai padidės“. Krakmolo gamintojas „Roquette Freres SA“, įsikūręs šiaurinėje Prancūzijoje, sakė, kad aukštos energijos kainos sukuria „infliacinį spaudimą visoms kitoms išlaidoms“, kuris galiausiai bus perkeltas vartotojams. „CropEnergies AG“, viena iš didžiausių Europos etanolio gamintojų, šią savaitę pranešė, kad didėjančios energijos sąnaudos sumažino jos pelną, palyginti su praėjusiais metais, nors pajamos padidėjo.

Sunkumai, su kuriais susiduria Europos pramonės milžinės, rodo, kad mažesnės daug energijos naudojančios įmonės, kurios paprastai neturi nuosavų elektros energijos gamybos įrenginių ir turi mažiau galimybių naudotis sudėtingomis apsidraudimo priemonėmis, galinčiomis padėti kompensuoti kainų augimą, susiduria su dar didesniais sunkumais.

„Mes nė kiek nenustebtume, jei artimiausiu metu, kol dujų kainos sumažės, visoje Europoje būtų sustabdyta daugiau azoto ir cheminių medžiagų gamybos“, –trečiadienio pranešime teigė „BMO Capital Markets“ analitikas Joelas Jacksonas.