Pandemijos ir naujų imigracijos taisyklių derinys, šaliai pasitraukus iš Europos Sąjungos, sukėlė didelį darbuotojų trūkumą pagrindinėse pramonės šakose. Kandidatų pasiūlos mažėjimas rekordiniais tempais kursto spartų darbo užmokesčio didėjimą, nes įmonės iš visų jėgų stengiasi užpildyti laisvas darbo vietas, paliktas imigrantų iš ES šalių.

Bet nepaisant algų didėjimo ir priemokų priimant į darbą, britų darbininkų sunkiai užtenka vakuumui užpildyti. Nors beveik du milijonai per pandemiją arba prarado darbą, arba savo noru išėjo iš darbo, arba buvo išleisti priverstinių atostogų, pastebimas neatitikimas tarp tų žmonių ir reikalingų įgūdžių bei kvalifikacijų. Po kelerius metus trukusios darbo užmokesčio stagnacijos situacija atveria retą galimybę kai kuriems darbuotojams išsikovoti geresnes sąlygas. Skelbiami laisvų darbo vietų atlyginimai statybų sektoriuje šiais metais yra didesni beveik 7 procentais, vairuotojų – 5,7 proc., rodo liepos mėnesio duomenys, paviešinti darbo vietų interneto svetainėje „Indeed“.

Prekybos tinklų „J Sainsbury Plc.“ ir „Tesco Plc.“ vairuotojai svarsto streiko galimybę. Anot britų mėsos gamintojų asociacijos, perdirbėjų atlyginimas pašoko iki 18 svarų sterlingų per valandą, dukart viršydamas minimalaus atlyginimo lygį.

„Bendrovės niekad per daug nesukdavo sau galvos, kai nesurasdavo kandidato į generalinio direktoriaus pareigas už milijoną svarų sterlingų, na, nieko, pasamdysime už 1,25 mln., sakydavo jie, – teigia Andy Prendergastas, laikinai einantis GMB profsąjungos nacionalinio sekretoriaus pareigas. – Bet kai ieškoma prekybos centrų krovikų ar valytojų, ar darbininkų statybų aikštelėse, jie taip elgtis nenori.“

Antradienį publikuota Įdarbinimo ir darbdavių konfederacijos („Recruitment and Employers Confederation“ (REC) ataskaita parodė, kad laisvų darbo vietų skaičius rugpjūtį šoktelėjo, tačiau kandidatų pasiūla sumažėjo. Dėl to atlyginimai ėmė augti sparčiausiais tempais nuo 1997 metų, kai profesinė organizacija pradėjo rinkti atitinkamus duomenis.

Darbo jėgos trūkumas jau kelia įtampą. Vasarą šalyje buvo apstu istorijų, kai įmonės puola į neviltį ieškodamos sunkvežimių vairuotojų, žiniasklaida mirgėjo nuotraukomis su tuščių lentynų prekybos centruose vaizdais.

Jau pasigirsta perspėjimų dėl galimų kalėdinių pristatymų trikdymų, slopinančių optimizmą dėl ekonomikos atsigavimo po kelių iš eilės pandeminių karantinų. Britų prekybos rūmų teigimu, personalo stygius stabdys augimą ateinančias mėnesiais.

Nuo to, kaip vyriausybė ir verslovės įveiks dilemą, priklausys, ar ekonomika bus nukreipiama link sklandaus atsigavimo ar nelygaus bumpsėjimo. Nuolatinis darbo užmokesčio augimas gali pakurstyti infliaciją ir sukelti nerimo Anglijos centrinio banko politikos formuotojams, kurie jau prabilo apie aukštesnių palūkanų normų būtinybę.

Didžiausia Jungtinės Karalystės verslo lobistų organizacija perspėjo šią savaitę, kad problemos gali užsitęsti mažiausiai dvejus metus, o naujausi duomenys rodo, kad situacija tik blogėja.

Vien per paskutinę rugpjūčio savaitę darbdaviai įdėjo 200 000 darbo skelbimų, ir REC vertinimu, iš viso jų yra 1,7 mln.

Apie 60 šių laisvų darbo vietų siūlo „Corbetts the Galvanizers“, 161 metų senumo plieno įmonė, įsikūrusi Šropšyre, kurios pirmininkas Andy‘is Dodwellas mėgina privilioti darbuotojus didesnėmis algomis, lanksčiu darbo grafiku ir kitais privalumais.

„Tiesiog nepakanka vietinės darbo jėgos, kurią galėtum įdarbinti, – sakė jis. – Tai didelis, didžiulis iššūkis. Ir nelabai įsivaizduoju, kad ši problema greitu laiku išnyks, bent jau iki pat 2022 metų pabaigos.“

Vis dėlto yra ženklų, kad naujausi įvykiai nesiejami su nauja spartaus darbo užmokesčio augimo tendencijos pradžia. Žymų algų augimą varžo labai ribotas pozicijų skaičius, ir daugelis paskatų, pavyzdžiui, priedai pradedantiesiems, yra orientuotos į naujokus ir netaikomos esamiems darbuotojams. Tokių „vilionių“ praktika per pastaruosius penkis mėnesius suintensyvėjo 66 procentais.

„Atsižvelgę į visas aplinkybes, mes vargu ar galime tikėtis pastovaus algų augimo, bent jau tokio masto, kokį matome, – sakė Reamonnas Lydonas, Airijos centrinio banko ekonomistas, kuris bendradarbiauja su „Indeed“ dėl darbo duomenų. – Kai kur toks augimas pirmąjį metų pusmetį siekė apie 7 proc. Sektoriams gali būti labai labai sunku išlaikyti tokį lygį.“

Vyriausybė iki šiol atsisakė spręsti darbuotojų trūkumo problemą, leidžiant keisti savo vizų politiką.

Paradoksalu, jog dabartinė situacija, nors ir paaštrinta COVID pandemijos, yra būtent tokia, kokią abi pusės prognozavo per 2016 metų „Brexit“ referendumą. Pasitraukimo iš ES kampanijos šalininkai žadėjo aukštesnes algas, tuo tarpu pasisakantieji už pasilikimą Bendrijoje mėgino įspėti, kad pritrūkus užsienio darbininkų, laukuose pūti liks kalnai maisto produktų.

Po šįmet patirtų su prekyba susijusių sunkumų, daugelis verslovių pastarąją problemą vertina konkrečiai: vyriausybė „įvykdė“ „Brexit“, bet paliko jas pačias tvarkytis su pasekmėmis. Įrašas JK „Brexit“: ministro Davido Frosto tviterio paskyroje, ko gero, aiškiai apibendrina poziciją: „Laisvė nemokama nebūna“.

„Apie tai nebuvo kalbėta prieš metus, – sakė Davidas Lindarsas iš Britų mėsos gamintojų asociacijos. – Galiausiai nebeliko žmonių, kuriuos galėtum pasisamdyti. Jie negali čionai atvykti dėl mūsų vykdomos imigracijos politikos.“