Dujų tiekimo krizė didina energijos gamybos kaštus tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek Vokietijoje kaip tik tada, kai verslas vėl atsidaro, o žmonės sugrįžta į biurus, didindami energijos paklausą. Kylančios kainos kursto infliaciją ir grasina sustabdyti ekonomikos atsigavimą, mat daug energijos reikalaujančioms pramonės šakoms – nuo trąšų iki plieno – gali tekti apriboti produkciją.

Kainos sparčiai kyla, nors vis dar nesibaigė vasara, kai paklausa tradiciškai nedidelė, o tai sudaro palankias sąlygas sunkiai žiemai. Komunalininkai didina kainas vartotojams tuo pat metu, kai brangsta viskas, pradedant maistu ir baigiant transportu, o tai kelia galvos skausmą politikams, bandantiems paskatinti žmonių paramą perėjimui prie ekologiškos energijos.

„Problema dar net neprasidėjo, – teigia Julienas Hoarau, Prancūzijos komunalinių paslaugų įmonės „Engie SA“ analitikos skyriaus „EnergyScan“ vadovas. – Europos laukia tikrai įtempta žiema.“

Europos dujų ateities sandorių lyginamasis indeksas Nyderlanduose pirmadienį šoktelėjo iki rekordinio lygio, kaip ir Jungtinės Karalystės kainos. Trumpalaikė energija Didžiojoje Britanijoje taip pat pakilo į visų laikų aukštumas, o metinės sutartys Vokietijoje – didžiausioje Europos elektros rinkoje – jau muša rekordus.

Karšti orai ir nedidelis vėjo greitis stabdo atsinaujinančios energijos gamybą ir skatina naudoti iškastinį kurą: šiais metais Europoje anglies kainos išaugo daugiau nei 70 proc. Visa tai rekordiškai padidino Europos taršos kaštus.

Europa susiduria su dujų krize, nes žvarbi žiema paliko saugyklas ištuštėjusias. Papildyti atsargas – žemiausias per daugiau nei dešimtmetį – nebuvo lengva, nes didžiausia dujų tiekėja Rusija apribojo srautus tuo metu, kai Azija susigrobė kone visus suskystintų gamtinių dujų krovinius, kurie kitu atveju būtų galėję išvykti į Europą.

Maža to, europiečiai nebegali pasikliauti savo gamybos pajėgumais, nes keli sutrikimų laikotarpiai sutrikdė srautus iš Šiaurės jūros. Vidaus produkcija taip pat mažėja, o milžiniškas Groningeno dujų telkinys Nyderlanduose gali būti uždarytas trejais metais anksčiau numatyto laiko. Dujų kainos dabar tokios aukštos, kad jomis prekiaujama brangiau nei žaliavine nafta, o taip nutinka retai.

Dėl sparčiai kylančių energijos kainų Vokietijos infliacija jau pasiekė aukščiausią lygį nuo 2008-ųjų. Kainos rugpjūtį šoktelėjo 3,4 proc., viršydamos 2 proc. normą, kurią Europos centrinis bankas yra nustatęs euro zonai. Situacija vis dar gali pablogėti, jei pasikartos tokie šalti orai, kokie buvo 2018 m., kai anticiklonas Hartmutas į Vakarų Europą atnešė ypatingai žemą temperatūrą.

„Pasikartojus tokiems orams, nenustebčiau, jei kainos pasiektų triženklius skaičius“, – svarsto J. Hoarau.

Italijos komunalinių paslaugų milžinės „Enel SpA“ ir Austrijos naftos ir dujų bendrovės „OMV AG“ energetikos vadovai jau perspėjo apie laukiančią sunkią žiemą. Pasak „Citigroup Inc.“, augančios dujų ir elektros kainos Europoje gali reikšti, kad europiečių mažmeninių vartotojų komunalinių paslaugų sąskaita padidės 20 proc.

„Energetinio skurdo šmėkla šią žiemą gali apskrieti visą Europą“, – pažymi „Citi“ analitikai, vadovaujami Alastairo Syme’o.

Komunalinių paslaugų įmonės Jungtinėje Karalystėje nuo „Electricite de France SA“ iki „EON SE“ jau pakėlė vidaus tarifus.

„Kadangi dabartinis didmeninių kainų stiprumas artimiausiais mėnesiais vis labiau atsilieps mažmeniniams tarifams, panašu, jog vis daugiau dėmesio bus skiriama vyriausybių vaidmeniui švelninant kainų augimo poveikį tiek trumpuoju, tiek vidutiniu laikotarpiu“, – teigia Europos energijos analizės vadovas Glennas Ricksonas iš „S&P Global Platts“ Londone.

Jungtinės Karalystės energijos rinka jau rodo įtampos požymius, nors dar net nėra šalta. Pirmadienio kainos pasiekė rekordą, nes vėjas buvo silpnas, o vėluojant įjungti du branduolinius reaktorius sumažėjo turimos atsargos. Nors tinklo operatorius „National Grid Plc“ patikino rinką, jog situacija bus suvaldyta, jis taip pat pripažino, kad atsargos šią žiemą bus mažesnės nei pernai.

Dėl didesnių dujų kainų anglies gamyba tampa dar pelningesnė, todėl auga ir anglies dioksido leidimų, reikalingų padengti emisijoms, kaina.

„Žmonės, prekiaujantys anglies dioksido rinkoje, yra dujų įkaitai, – teigia „Redshaw Advisors Ltd.“ direktorius Louisas Redshaw. – Jei dujų kainos nukris, lignito gamyklos liks be pinigų ir tie, kam ši anglis priklauso, skubės ją parduoti.“