Didžiausia šalies tarpininkavimo paslaugų įmonė išsiuntinėjo darbuotojams memorandumą, apibrėžiantį naująją politiką, kuri įsigalios nuo spalio, telefonu informavo įmonės atstovas spaudai Yoshitaka Otsu. Bendrovė uždarys visas „Nomura Group“ priklausančias rūkymo patalpas iki gruodžio pabaigos.

Taisyklės bus paremtos abipusiu pasitikėjimu ir nenumatys baudžiamųjų sąlygų, sakė Y. Otsu. Įmonė neketina tikrinti, ar darbuotojai, dirbantys per nuotolį, laikosi nurodymų. „Nomura“ įveda šias priemones, siekdama sukurti palankią darbo aplinką, užkirsti kelią pasyviajam rūkymui ir skatinti darbuotojų sveikatą, teigiama trečiadienį paviešintame įmonės pranešime.

„Reikia sukurti aplinką, kurioje visi būtų sveiki ir kuri padėtų darbuotojams iki galo atskleisti savo gebėjimus, charakterį“, – teigiama pranešime.

Rūkymas namuose

Tuo metu, kai cigarečių keliamos rizikos žmogaus sveikatai atkreipia vis didesnį visuomenės dėmesį, „Nomura“ yra naujausia įmonė, paskelbusi priemones prieš rūkymą. Maždaug du iš dešimties rūkalių pripažįsta, kad dėl pandemijos dirbdami namuose arba tiesiog neišeidami iš namų jie surūko daugiau cigarečių, rodo apklausa, kurią kovą atliko Nacionalinis Japonijos vėžio centras „National Cancer Center Japan“. Iš dalies taip yra dėl to, kad namie nėra rūkymo apribojimų.

„Nomura“ siekia iki 2025 metų sumažinti rūkymo lygį tarp darbuotojų Japonijoje iki 12 proc., palyginti su 20 proc. rodikliu 2020 m. kovą, teigiama jos tinklalapyje. Tarpininkavimo paslaugų įmonė nuo 2017 metų suteikia finansinę pagalbą darbuotojams, norintiems mesti rūkyti, sakė Y. Otsu.

Pagal naujausią tarpininkavimo paslaugų įmonės politiką taip pat primygtinai rekomenduojama parūkius per pietų pertrauką ar kitas pertraukas laikytis atokiau nuo savo biurų 45 minutes, norint užkirsti kelią „pasyviajam rūkymui“, sakė Y. Otsu.

Sveikas personalas

Kitos įmonės taip pat propaguoja panašias politikas. Pavyzdžiui, užkandžių gamintoja „Calbee Inc.“ 2018 metais uždraudė rūkyti darbo valandomis, nes, anot jos, darbuotojų ir jų šeimų sveikata yra „būtina sąlyga“, kad bendrovė galėtų augti, teigia atstovė spaudai Marina Fukaya.

Maisto gamintoja „Ajinomoto Co.“ įvedė „nerūkyti darbo metu“ politiką 2019 metais, kuri taikoma ir nuotoliniu būdu dirbančiam personalui, sakė įmonės atstovas. Vis dėlto jis pripažįsta, kad bendrovė neturi galimybių patikrinti ar sukontroliuoti darbuotojų, dirbančių namie.

Bendrovės „Softbank Group Corp.“ telekomunikacijų padalinys įvedė panašią taisyklę praėjusių metų balandį, siekdamas užtikrinti darbuotojų sveikatą ir apsaugoti klientus nuo pasyviojo rūkymo, teigia atstovė spaudai Rika Takahashi.