Vokietijoje paslaugų pramonė rugpjūtį beveik pasiekė liepos mėnesio rekordą, tuo tarpu gamybos – svarbiausios šalies pramonės – tempas sulėtėjo daugiau nei prognozavo mėnesinė „IHS Markit“ verslo apklausa. Prancūzijoje paslaugos rugpjūtį taip pat buvo stabilesnės, o svetingumas džiaugėsi pakilimu.

Šios permainos buvo pastebimos jau antrąjį ketvirtį, kai nuo turizmo priklausomos ekonomikos, tokios kaip Italija ir Ispanija, tapo Europos augimo varikliais. Delta atmainos plitimas tik sustiprina neapibrėžtumą.

Gamyba vis dar skundžiasi žaliavų trūkumu ir transporto kamščiais. Vokietijos įmonių apklausa praėjusią savaitę atskleidė, kad dauguma jų šiemet nesitiki situacijos pagerėjimo.

Paslaugos šalyje „tapo pagrindine varomąja jėga po to, kai liepos mėnesį buvo užfiksuota rekordinė plėtra ir dar vienas puikus pasirodymas“, pažymėjo „IHS Markit“ direktorius Philas Smithas. „Daugelį gamintojų ir toliau sulaiko medžiagų ir komponentų trūkumas bei pristatymo vėlavimai.“

Bendras Vokietijos privataus sektoriaus veiklos rodiklis – sudėtinis Pirkimų vadybininkų indeksas – rugpjūčio mėnesį sumažėjo iki 60,6 nuo 62,4 liepą, o tai vis dar rodo sparčią plėtrą. Prancūzijoje, kurioje dalis įmonių pranešė apie sunkumus, susijusius su naujuoju sveikatos pasu, rodiklis nuo 56,6 nukrito iki 55,9.