Tiekimo grandinių trikdžiai ir trūkumai padidino verslo išlaidas – taip pat ir Vokietijoje, kur du trečdaliai įmonių pranešė aukštesnes kainas perkeliančios vartotojams. Kiti nauji duomenys parodė, jog Kinijos ekonomika praėjusį mėnesį sulėtėjo labiau nei tikėtasi.

Bloomberg“ pabandė apibrėžti naujausius pasaulinės ekonomikos įvykius:

JAV

Mažmeninė prekyba liepos mėnesį smuko daugiau nei prognozuota, o tai liudija išlaidų perkėlimą nuo prekių prie paslaugų ir atspindi didesnį vartotojų sąmoningumą kainų atžvilgiu didėjant infliacijai.

Jei yra žodis, kuriuo būtų galima įvardyti amerikiečių požiūrį į ekonomiką baigiantis antrajai pandemijos vasarai, tai galėtų būtų „et“. Darbo užmokestis atsiliko nuo vartotojų kainų augimo, tačiau yra viena išimtis – laisvalaikio ir svetingumo pramonė, pagrindinė mažiau uždirbančių darbuotojų darbdavė.

Europa

Šiemet Italija ir Ispanija džiaugiasi sparčiausiais ekonominės plėtros tempais per daugiau nei keturis dešimtmečius – tai stiprus atsigavimas, kuris padės šalims pamiršti gilų praėjusių metų nuosmukį. Šviesesnė perspektyva rodo, jog Pietų Europa – daugelį metų siejama su skolų krizėmis ir ekonominiais sunkumais – pagaliau gali versti naują puslapį.

Jungtinėje Karalystėje darbo užmokesčio augimas pasiekė rekordą: kai tik uždarymo taisyklės ėmė švelnėti, kompanijos paskelbė daugiau nei milijoną laisvų darbo vietų precedento neturinčiose grumtynėse dėl darbuotojų. Remiantis Nacionalinio statistikos biuro duomenimis, vidutinis uždarbis per tris mėnesius iki birželio pakilo rekordiniais 8,8 proc., lyginant su praėjusiais metais.

Dauguma Vokietijos įmonių mano, kad įvairios tiekimo grandinių problemos niekur nedings ir kitąmet, o tai gali sulėtinti ekonomikos atsigavimą po pandemijos. Maždaug 88 proc. Vokietijos pramonės ir prekybos rūmų asociacijos apklaustų Vokietijos bendrovių pranešė apie išaugusias prekių ir paslaugų, reikalingų jų pačių gamybos procesams, kainas. Du trečdaliai teigė, kad išaugusias išlaidas perkelia klientams.


0cm;text-indent:0cm">Azija

Kinijos ekonomika liepos mėnesį sulėtėjo labiau, nei tikėtasi, o tai reiškia, kad pasaulinės ekonomikos atsigavimas patiria spaudimą, kadangi delta atmaina ir toliau trikdo tiekimo grandines ir kenkia vartotojų pasitikėjimui.

Praėjusį ketvirtį Japonija per plauką išvengė recesijos, nes vartotojų išlaidos – nepaisant naujų apribojimų – visgi atsigavo.

Atnaujintos verslo investicijos ir padidėjusios vyriausybės išlaidos taip pat padėjo ekonomikai atsitiesti.

Australijos darbo rinka liepą susilpnėjo, nepaisant to, kad bedarbių skaičius nukrito iki žemiausio lygio nuo 2008 m., kadangi delta atmainos protrūkis uždarė Sidnėjų ir atgrasė žmones nuo darbo paieškų. Kaip rodo Australijos statistikos biuro duomenys, darbo valandos sutrumpėjo, o nedarbas padidėjo: tai atspindi spaudimą, kurį darbo rinkai pradeda daryti nurodymai likti namuose.

Kylančios rinkos

Pietų Afrikos ekonominio augimo perspektyvos šiemet pirmą kartą susilpnėjo, nes veiklą pristabdė mirtinos riaušės ir kibernetinė ataka prieš šalies uostų operatorių.

Pasak aukšto pareigūno, prižiūrinčio Indijos tigrų programą, šalis per ateinantį dešimtmetį ketina 35 proc. (iki 4000) padidinti laukinių tigrų populiaciją, o tai padėtų apsaugoti miškus ir sustiprintų ekonominę išsaugojimo naudą.

Tailando šiemet laukia retas einamosios sąskaitos deficitas, nes šalis praranda milijardus dolerių, kuriuos paprastai uždirba iš turizmo. Tai greičiausiai skaudžiai atsilieps jau ir taip nukentėjusiai šalies valiutai.