Kai kurie darbuotojai nusprendė nesiskiepyti, kad galėtų toliau dirbti iš namų, tačiau tai kenkia paslaugų teikimui, rašoma laiške, kurį J. Kinyua išsiuntė aukštesniems valstybės pareigūnams ir kurį matė „Bloomberg News“. Pasak jo, labiausiai skiepų vengia saugumo pareigūnai ir mokytojai.

„Vakcinacija yra savanoriška – kodėl baudžiami tik valstybės tarnautojai? – piktinosi laišką gavusios Kenijos valstybės tarnautojų sąjungos generalinis sekretorius Tomas Odege. – Vyriausybė turėtų padrąsinti valstybės tarnautojus skiepytis, užuot juos baudusi.“

Kenijos vyriausybės atstovas spaudai Cyrusas Oguna neatsakė į skambučius ir tekstines žinutes dėl laiško, kuriuo buvo plačiai dalijamasi „Twitter“, autentiškumo.

Praėjus daugiau nei 18 mėnesių nuo pandemijos pradžios, vyriausybės ir kompanijos visame pasaulyje vis dažniau pasitelkia skiepų įrodymą kaip priemonę atverti ekonomikai ir sienoms.

Vyriausiasis JAV infekcinių ligų ekspertas Anthony Fauci teigė, kad valstijos ir vietos valdžios institucijos turėtų reikalauti mokytojų pasiskiepyti, o „Citigroup Inc.“ antradienį į pagrindinius JAV biurus grįžtantiems darbuotojams pranešė, kad jie privalės būti vakcinuoti.

Sveikatos pažymėjimas

Gvinėjos vyriausybė planuoja įvesti panašią direktyvą kaip Kenija. Valstybės tarnautojams ir lankytojams, norintiems patekti į viešąsias įstaigas, reikės sveikatos pažymėjimo, paskelbė prezidentas Alpha Conde. Vakarų Afrikos tautos tikslas – iki lapkričio paskiepyti 70 proc. 12 milijonų gyventojų.

Kenijos valstybės tarnautojai, kurie nesilaikys reikalavimų, bus „traktuojami kaip nusižengę drausmei ir prieš juos bus imamasi atitinkamų veiksmų“, teigiama J. Kinyua laiške.

Didžiausia rytų Afrikos ekonomika skiepų programą įgyvendina su tam tikromis kliūtimis, tačiau nuo liepos mėnesio pasiskiepyti gali visi vyresni nei 18 metų asmenys. Vyriausybė užsakė 13 milijonų vienos dozės „Johnson & Johnson“ vakcinų, kurios turėtų būti pristatytos šį mėnesį. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, vos 2,6 proc. Kenijos suaugusiųjų yra pilnai paskiepyti, daugiausia – dviejų dozių „AstraZeneca Plc“ vakcina.

Sveikatos priežiūros institucijos užregistravo 213 756 „Covid-19“ atvejus ir 4 211 susijusių mirčių. Prezidentas Uhuru Kenyatta pažadėjo užtikrinti, kad iki gruodžio pabaigos bus paskiepyta maždaug 10 milijonų žmonių, o kitais metais – visa suaugusi šalies populiacija.