Auksas smuko labiausiai nuo sausio mėnesio po to, kai JAV darbo vietų skaičius išaugo greičiau nei tikėtasi, o tai paskatino spekuliacijas, kad centrinis bankas gali atšaukti paskatas. Investuotojai išliks budrūs, stebėdami bet kokius permainų požymius, o tai padidins visuotinį netikrumą, kol Kinija ir kitos Azijos šalys kovoja su „Covid-19“ delta atmaina. Naftos kainas pirmadienį ištiko sunkiausias savaitinis nuosmukis nuo spalio mėnesio.

Naftos stebėtojams verta peržvelgti šios savaitės svarbiausių rinkos vertinimų triptiką, įskaitant OPEC, kuris gali pasiūlyti naudingų įžvalgų apie paklausos rizikas. Taip pat verta stebėti dujų rinkas po 1000 proc. kainų šuolio, arba geležies rūdą, nes ateities sandoriai bemaž praranda šių metų prieaugį. Pajamų fronte – aukso kasėjas Nr. 2 „Barrick Gold Corp“, krūva Europos komunalinių paslaugų įmonių, įskaitant Vokietijos „RWE AG“, taip pat mėsos perdirbimo gigantai „Tyson Foods Inc.“ ir Brazilijos „JBS SA“.

Nerimas dėl deltos

Azijos šalys nuo Indonezijos iki Tailando ir Japonijos kovoja su sparčiai kylančiu atvejų skaičiumi, tačiau žaliavų rinkoms didžiausią nerimą kelia Kinijos protrūkis. Deltos atmaina meta iššūkį Kinijos nulinės tolerancijos metodui, kuriuo siekiama nuslopinti pandemiją. Investuotojai laukia signalų, kad Pekinui pavyks išvengti katastrofos arba kad šalyje teks įvesti dar griežtesnius apribojimus. Pirmadienį „Goldman Sachs Group Inc.“ atsižvelgdama į deltos plitimą sumažino Kinijos augimo prognozę.

Penktadienį Kinijoje atvejų skaičius šoktelėjo iki šešių mėnesių rekordo, o delta pasiekė regionus, kurie kartu sudėjus pagamina 38 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. Kol kas apribojimai smarkiai trikdo transportą: kelių eismas nukentėjusiuose miestuose sumažėjo iki 70 proc. įprasto lygio, trečdaliu sumažėjo ir kasdieniai skrydžiai. Kitur krentančios kiaulienos kainos rodo galimą poveikį maisto paklausai, nes daugiau žmonių lieka namuose.

Žaliavų nuosmukis

Nafta – akivaizdi ankstyvoji spartaus deltos plitimo auka. „West Texas Intermediate“ kainos pradeda prasčiausią savaitę nuo kovo mėnesio, nes itin užkrečiama atmaina kelia grėsmę atsigavimui visoje Azijoje. Netikėtas JAV atsargų padidėjimas šią savaitę taip pat atsiliepė neigiamai. Vienas iš silpstančios dinamikos požymių: Saudo Arabijos bandymai pakelti naftos kainą Azijoje sulaukė atkirčio, nes paklausa lėtėja, o pasiūlos konkurencija stiprėja.

Paklausos trikdžiai stebimi praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai OPEC ir jos sąjungininkės susitarė toliau švelninti pernai įvestus pasiūlos apribojimus. Gresia pavojus, kad ilgiau trunkantys ar platesni apribojimai Kinijoje ir Azijoje gali priversti kartelį judėti per greitai. Neabejotina, kad Rijadas ir kitos naftos sostinės paklausos duomenis nagrinės atidžiau nei bet kada. OPEC ketvirtadienį paskelbia naujausią mėnesio rinkos perspektyvą – tą pačią dieną, kai bus paskelbtos Tarptautinės energetikos agentūros prognozės. JAV energetikos informacijos administracija savo lūkesčius paskelbs antradienį.

Dujų pakilimas

Pasaulinei ekonomikai kylant iš pandemijos, kyla ir pasaulinės energijos kainos, o tai skatina susirūpinimą dėl infliacijos ir energijos stygiaus. Praėjusią savaitę apribojus tiekimą iš Rusijos, Europos dujų kainos išaugo iki rekordinio lygio. JAV gamtinėmis dujomis buvo prekiaujama aukščiausia kaina per beveik 31 mėnesį, nes visuotinė pasiūlos krizė ir karšti vasaros orai trukdo papildyti atsargas žiemai. Dujų tiekimas į Aziją šį sezoną praktiškai muša visų laikų rekordus.

Aukštesnės žaliavų kainos džiugina komunalinių paslaugų įmones – tradiciškai nuobodų rinkos kampelį, nes išaugusias išlaidas jos perkelia elektros vartotojams. Vokietijos „RWE AG“, ketvirtadienį pranešianti apie pajamas, jau padidino savo metų prognozes, kaip ir Prancūzijos „Engie SA“. „Uniper“ ir „E.ON SE“ kitą savaitę taip pat praneš apie didesnes pajamas.

Aukso veršis

Pranešusi apie lūkesčių nepateisinusią ketvirčio produkciją, „Barrick Gold Corp.“ atskleis, kaip tai atsiliepia jos perspektyvoms. Antroji pagal dydį pasaulyje aukso lydynių gamintoja ir stipri vario tiekėja pirmadienį praneša apie finansinius rezultatus, daug dėmesio skirdama kaštams, kadangi pramonė susiduria su pabrangusiomis sąnaudomis. Tikimasi, kad pelnas išliks maždaug pirmojo ketvirčio lygio, tačiau gerokai aukštesnis už pernykštį dėl pakilusių tauriųjų metalų kainų.

„Barrick“ pranešė, kad antroje metų pusėje aukso produkcija greičiausiai išaugs. Kompanija taip pat tikisi, kad pagrindinė jos kasykla Papua Naujojoje Gvinėjoje vėliau šiais metais po nuosavybės sutarties su vyriausybe vėl atnaujins veiklą. Generalinio direktoriaus Marko Bristow bus paprašyta pakomentuoti ateities investicijas ir tai, kaip jos dera su investuotojų ir auksą tiekiančių valstybių spaudimu dosniau dalytis iš kasybos gaunamu pelnu.

Kukurūzų nesėkmės

Trečią WASDE iš eilės analitikai tikisi, kad JAV žemės ūkio departamentas sumažins JAV kukurūzų derliaus perspektyvas. Birželio ir liepos mėnesiais jis nepaisė oro prognozių ir savo įvertinimų nepakeitė, nors vakarinėje šalies dalyje išplito sausra, dėl kurios nukentėjo pasėliai. Tačiau trečias kartas gali nemeluoti, nes kukurūzų derliaus potencialą gali patvirtinti ūkininkai, kurie dalijasi pasėlių duomenimis su vyriausybe.

Gali prireikti tiekimo šoko, kad kukurūzų ir sojos pupelių kainos dar labiau pakiltų, viršydamos anksčiau šiais metais pasiektas viršūnes. Prieš ketvirtadienį paskelbtą WASDE rinkos buvo gana ramios, nepaisant nežinios dėl derliaus ir paklausos. Nors vakarinėje JAV dalyje buvo karšta ir sausa, rytuose sąlygos buvo švelnesnės ir drėgnesnės. Artimiausią laivybos sezoną USDA prognozuoja nedidelį kukurūzų ir sojos pupelių tiekimo padidėjimą.