Liepą kuriamų naujų darbo vietų augimas buvo ypač akivaizdus Vokietijoje ir Austrijoje, rodo „IHS Markit“ atlikta pirkimų vadybininkų apklausa. Gamintojai, vis dar susidurdami su esminiais trikdžiais tiekimo grandinėje, kylančias kainas perkėlė ant vartotojų pečių.

Pasaulio ekonomikoms atsigaunant nuo koronaviruso pandemijos, Europos gamyklos veikia visu pajėgumu. Šiaurės Azijoje verslovės taip pat džiūgauja dėl kylančios pasaulinės paklausos, tuo tarpu susilpnėjusi veikla Pietryčių Azijoje, šiuo metu susiduriančioje su vienu iš stipriausių COVID-19 protrūkių, primena, kaip greitai gali pakartotinai plykstelėti krizė.

Vis dėlto pasitikėjimas euro zonos perspektyvomis auga. Ekonominių vertinimų rodiklis, kaip skelbia atskira apklausa, pakilo iki aukščiausio lygio bent nuo 1985 metų.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) padidino savo ekonomines 19-os šalių regiono prognozes, prognozuodamas, kad augimo dinamika keturiose didžiausiose bloko ekonomikose ateinančiais mėnesiais sustiprės. Europos centrinis bankas (ECB) rengiasi „ženkliam“ plėtros prieaugiui einantį ketvirtį, nors ir perspėjo, kad nauji infekcijų protrūkiai ir tiekimo trikdžiai slopina atsigavimo procesą.

„Gamintojams ir jų tiekėjams sunkiai sekasi pakankamai sparčiai didinti gamybos apimtis, kad patenkintų paklausą, dėl to kainos auga dar labiau, – sakė Chrisas Williamsonas, „IHS Markit ekonomistas. – Rodikliai, bylojantys apie ribotus pajėgumus, toliau žybsi raudonai.“

Naujų užsakymų apimtys liepą padidėjo, kartu ženkliai padaugėjo ir neįvykdytų užsakymų. Didelio masto medžiagų stygius ir prastas transporto priemonių prieinamumas iki rekordinių aukštumų sukėlė pagrindinių gamybos priemonių sąnaudas ir pardavimo kainas.