Buvo gera savaitė. Jau antrą mėnesį dalyvaujate mokymų programoje – mokotės prižiūrėti vėjo jėgaines. Keletą pastarųjų metų buvo sunkesni, nes gamykla, kurioje gaminote vidaus degimo variklių dalis, jus atleido, kai vyriausybė uždraudė visus naujus iškastiniu kuru varomus automobilius. Tačiau dabar jūs prisijungėte prie programos, padedančios žmonėms susirasti darbą ekologiškose pramonės šakose.

Tai tik trumpas žvilgsnis į ateitį, jei Europos Sąjungos „Fit for 55“ klimato pakete numatyta politika virs realybe. Šis planas, kuriam gali prireikti trilijono eurų investicijų, bus radikaliausias pokytis Europos ekonomikoje nuo euro sukūrimo ir žemyną nukreips tokiu keliu, kad iki amžiaus vidurio būtų pasiektas grynasis nulinis išmetamųjų teršalų kiekis. Laukia ilgi metai karštų derybų, nes politikai ir kompanijų vadovai jau dabar priešinasi kai kuriems pažangiausiems pasiūlymams. Bet jei planą pavyks įgyvendinti, jis privers europiečius pakeisti praktiškai visus gyvenimo būdo, darbo ir kelionių aspektus.

Tą liepos dieną, praėjus 14 metų nuo dabar, jums įžengus pro namų duris pirmojo aukšto prieškambaryje ant sienos pypteli prietaisų skydelis. Jis jums praneša, kai jūsų saulės energiją naudojančios bendruomenės baterijos pasiekė energijos gamybos rekordą. Pyptelėjimai šią vasarą pasigirsta reguliariai. Kaip visada, šios dienos kilovatvalandžių rodmenis įvedate į anglies pėdsakų programėlę savo telefone. Ekrane sproginėja fejerverkai. Jums pavyko! Uždirbote pakankamai taškų 10 eurų vertės maisto kuponui.

Pora spustelėjimų, ir pasiekimu jau pasidalyta socialiniuose tinkluose. Telefonas dūzgia nuo gerų naujienų. Kai anksčiau šiais metais saulė danguje pasirodydavo retai, jūsų elektromobilis pasinaudojo proga užsidirbti. Naudojote jį kaip akumuliatorių elektros energijai kaupti ir parduoti atgal į tinklą tomis dienomis, kai vėjo ir saulės jėgainės nepagamindavo pakankamai energijos. Pagaliau įkrito pinigai; jie keliauja tiesiai į jūsų atostogų fondą.

Atidarote kitą programėlę, kad patikrintumėte santaupas. Prieš dešimtmetį nusprendėte, kad visos jūsų sąskaitos turi būti tvarkomos „socialiai atsakingu“ būdu – tuo metu ES įvedė griežtas taisykles, kas gali būti laikoma ekologiškomis investicijomis. Tai buvo vienas protingiausių jūsų priimtų sprendimų, nes dabar gaunate didesnę grąžą nei jūsų draugai, kurie tokio perėjimo nepadarė.

Ruošiatės sėsti vakarienės, kai laiptais atbilda jūsų paauglė dukra. Ji nori žinoti, kada nupirksite jai elektrinį paspirtuką, kurį pažadėjote, jei ji puikiai išlaikys egzaminus. Prieš penkiolika metų įsigijote savo pirmąjį elektrinį paspirtuką, pigiai importuotą iš Kinijos. Tačiau tos dienos jau praeityje. Po kelerių metų teisinių kovų ES galiausiai nustatė rinkliavas importuojamoms aliuminio prekėms iš šalių, kuriose nesilaikoma griežtų klimato įstatymų. Greičiausiai rinksitės vokišką prekės ženklą.

Vis dar svarstydamas paspirtuko klausimą, į orkaitę pašaunate dvi picas. Jos pagamintos iš ekologiškų kviečių, nes ES siekia, kad ketvirtadalyje visos dirbamos žemės būtų ūkininkaujama be pesticidų. Net ir veganiškas sūris nuo 2000-ųjų pradžios gerokai patobulėjo. Vyriausybės nusprendė neapmokestinti mėsos ir pieno produktų, tačiau šio dešimtmečio pradžioje jūs vis tiek jų atsisakėte. Kai tiek daug jūsų draugų pradėjo laikytis augalinės dietos, būti vieninteliu užsisakančiu jautienos mėsainius pasidarė kažkaip nesmagu.

Šį vakarą nėra laiko įmantriems patiekalams, nes šeima kraunasi daiktus rytojaus kelionei į Roterdamą. Prieš dešimtmetį mėgote atostogauti Graikijos salose, tačiau kadangi vyriausybė padidino anglies dioksido mokesčius oro linijoms, tai tapo per brangu, tad verčiau traukiniu keliausite per Europą. O ir Santorinis nebėra toks patrauklus. Šiais laikais vasaros viduryje ten tampa nepakeliamai karšta. Roterdamas kadaise buvo vienas iš labiausiai užterštų Europos miestų, tačiau ES priėmus naujus laivybos reglamentus, jis tapo turistų traukos tašku. Mėgstate sėdėti uosto kavinėse ir klaidžioti po senamiestį.

Suskamba telefonas, ir jūs apsidžiaugiate išgirdęs senos mokyklos laikų bičiulės, prieš kelerius metus persikėlusios į Bostoną, balsą. Jai iškilo klausimas apie šilumos siurblius. Šiuo metu jie jau įdiegti daugelyje Europos namų, tačiau Amerikoje dar tik pradedama pereiti prie mažų emisijų šildymo sistemų. Tiesą pasakius, prisipažįsti, puiku, kad jie draugiškesni aplinkai, tačiau sugedę sukelia daug rūpesčių. Tiesiog nėra daug žmonių, kurie žinotų, kaip juos sutaisyti, skirtingai nei anksčiau turėtus dujinius katilus.

Pokalbis pakrypsta prie artėjančių visuotinių rinkimų. Jūs prisipažįstate esąs nusivylęs dabartine valdančiąja partija. Visa ši žalioji politika pradeda kandžiotis. Vyriausybės turėjo įdiegti paketus, kad apsaugotų žmones nuo „energijos nepritekliaus“, – bent jau taip jis vadinamas, – tačiau tai nebuvo taip paprasta. Daugelį metų vyko aršios politinės kovos, kaip už tuos paketus sumokėti. Dabar daugelis jūsų draugų sako, kad bijo gauti sąskaitas, ypač žiemą. Tai sukėlė didelį pasipiktinimą, ir jūs netgi pradedate matyti senųjų klimato skeptikų atgimimą.

Kitą dieną geležinkelio stotyje perono pranešimai išdidžiai skelbia, kad traukinys, kuriuo važiuojate, iki 2050 m. bus varomas vien žaliuoju vandeniliu. Šiandien jis jau varomas kuro elementais, tačiau kuras daugiausia gaunamas deginant gamtines dujas. Po 15 metų jis bus gaminamas naudojant vien atsinaujinančius energijos šaltinius.

Kelionė ilga, o vaikai didžiąją dalį laiko pešasi, kuris sėdės prie lango. Jūs juos sutaikote ir atsiverčiate nešiojamąjį kompiuterį, kad patikrintumėte elektroninį paštą. Modelis senas, pagamintas prieš septynerius metus, tačiau vis dar veikia kaip naujas. Dabar, kai ES privertė kompanijas nutraukti praktiką, dėl kurios jų prietaisai anksti išeidavo iš rikiuotės, daiktus tapo kur kas lengviau pataisyti.

Kai pagaliau elektriniu taksi pasiekiate viešbutį, konsjeržas su jumis mielai aptarinėja jo ypatybes. Viešbutis buvo pastatytas pernai iš ekologiško plieno ir betono. Baseinas šildomas vandenilio katilu. Jūs nužvelgiate pastato fasadą – augalais apželdintą gyvąją sieną – ir giliai įkvepiate. Apima jausmas, kad tai bus puikios atostogos.